Kategorie przepisów

Przepis na Włoskie ciasto na pizze

Składniki

Włoskie ciasto na pizze - jak zrobić

Pokruszone drożdże mieszamy w szklance z cukrem, łyżką mąki i letnią wodą. Zostawiamy w ciepłym miejscy żeby ruszyły. Przesianą mąkę mieszamy w misce z wyrośniętymi drożdżami. Później dodajemy resztę składników. Oliwę do ciasta daje się na samym końcu. Ciasto wyrabiamy dokładnie przez około dziesięć minut, aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem, by wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto wykładamy (rozciągamy) na dno dużej blaszki, jak do tortów, wysmarowanej tłuszczem i smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek.
Ocena przepisu: 4 (92 gł.)
Wyświetlenia: 103631
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Włoskie ciasto na pizze
Lusia_24

Dodane przez:

Lusia_24

2008-11-03
>
Ten przepis ma w ulubionych 44 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pizza

Pizza

maryal

Dodane przez:

maryal

2006-11-01
Pizzetki

Pizzetki

Bree

Dodane przez:

Bree

2006-08-01

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Włoskie ciasto na pizze

2012-05-09 11:56:21

Skoro to ciasto ma tyle pochwał to i ja wypróbuję choć pizze robię na innym cieście ale co tam.
!Klaudix#

!Klaudix

2011-02-26 18:20:48

!alka mam to samo pytanie i nie wiem, bo nikt nie odp.:(
!Adam#

!Adam

2011-01-25 11:39:40

To jest to ciasto nie trzeba więcej szukać przepisów
Cała tajemnica to maksymalnie wyrobić ciasto. POLECAM Super. !!!
!ani#

!ani

2010-11-23 19:39:40

Super przepis :) ciasto wyszło przepyszne ;)
!marinata#

!marinata

2010-06-14 19:19:14

Właśnie jemy :) Ciasto wyszło super! polecam!
!test#

!test

2009-12-27 16:36:44

super przepis
!kotka#

!kotka

2009-10-25 21:07:49

Wedlog identycznego pszepisu pieke od lat,do ciasta dodaje lyzeczke oregano,czasami dam 400 gr bialej maki i 100 gr swiezo zmilonej pszenicy super super.Polecam!! Acha pieke na okraglych blaszkach 32 cm z dziurkami.
!Michał#

!Michał

2009-10-13 00:01:37

Zajebiste ciasto dwa razy już zmajstrowałem na nim pizze i za kazdym razem wypas. Polecam
!Wikka#

!Wikka

2009-09-30 13:21:53

Rewelacyjne ciasto, polecam!!!
!alka#

!alka

2009-09-13 15:29:22

chętnie bym ją zrobiła ale ile czasu ona ma się piec i w jakiej temperaturze . A dodatki dodaje się przed upieczemniem ciasta , czy póżniej.
!Swietny przepis#

!Swietny przepis

2009-08-24 17:59:40

Wrescie mam taki przepis na cisto jaki robi moja szwagierka z wloch,jest super.Lubie pizze ziemniakami jest pyszne.Mniammm
!pio#

!pio

2009-06-27 16:23:41

Żeby pizza była identyczna jak we Włoszech, należy mieć takie same składniki, a przynajmniej mąkę typ 0 lub 00!
Kolejnym niezbędnym elementem jest piec. Tradycyjnie wypieka się je w piecach o temperaturze ponad 400C opalanym tylko drewnem dębowym. W takim piecu pizza piecze się nie dłużej niż 90 sekund. Więc przestańcie krytykować przepisy na pizzę, które robicie w gazowych piecykach!!
!AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA#

!AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

2009-06-27 13:10:57

dobRRe
!Koral#

!Koral

2009-05-24 21:23:48

Bardzo dobre, polecam. Zmodyfikowałem troche przepis, mianowicie zamiast wody mleko i dodałem jeszcze żółtko i było przepyszne
!Yourek#

!Yourek

2009-04-25 20:01:45

MMMM. Pyszna. Takiego przepisu szukałem. Mięciutkie ciato a na bokach kruche. PYCHA. Polecam
!wojtalinio#

!wojtalinio

2009-03-21 12:05:22

a z jakiej mąki to jest?
!Dawids553#

!Dawids553

2008-12-13 14:30:14

Pizza pyszna. Wprost jak z pizzerii. Zrobiłem na 260 stopni do rozpuszczenia sera, a po rozpuszczeniu na 220 do przypieczenia pieczarek. Boki mięciutkie, w srodku płaska. Zamiast oliwy z oliwek dodałem oleju i wyszła pyszna. POLECAM!
!meape#

!meape

2008-11-11 13:49:54

przepis jest rewelacyjny!!!
pizze robie srednio raz - dwa razy w tygodniu i przerobiłam już naprawde dużo przepisów.
ten lekko zmodernizowałam - zamiast szklanki wody, dałam szklankę mleka.

polecam

ps. równie dobry jes przepis w którym do ciasta dodaje sie sodę!!

2008-10-15 20:54:14

Zgadzam się ten przepis jest ok.
Ciasto wychodzi cienkie i bardzo dobre.
a zeby pizza wyszla taka jak w restauracjach to musi byc odpowiedni piecdo tego w domowych piekarnikach sie tego nie uzyska.Mimo to uważam ze przepis jest ok.Pizza smakowala wszystkim.
polecam:)
!MONIKA#

!MONIKA

2008-10-11 12:00:00

Hmmm.....aby ciasto było cienkie drożdże należy zastąpić sodą oczyszczoną, dodać niewielką ilość kefiru, aby...było twarde dodaje się oliwę.....uzyskany wynik zależy od odpowiednich proporcji, temperatury pieczenia....:)
!Jacek#

!Jacek

2008-10-01 11:46:10

Już kiedyś pisałem że ten przepis jest zły.Ciasto w dobrej restauracji jest o wiele lepsze i zupełnie inne(takie rozdwajające sie ,napompowane)-wiecie o co chodzi.Proszę powiedzieć jak zrobić ciasto do pizzy by było jak w pizzerii.
!Monik_a#

!Monik_a

2008-07-31 22:37:48

ten przepis jest naprawdę świetny. Pycha . naprawdę polecam :)
!Włoska ciekawostka#

!Włoska ciekawostka

2008-06-24 12:28:25

Jak to jest z włoskim ciastem (robionym np. w rzymie), ze jest cienkie, kruche, a do tego suche i łamliwe. Do takiego ciasta w zadnym przypadku nie dodaje sie drożdży, a u nas króluje popularna drożdżówka z oliwą z oliwek !?
!młoda#

!młoda

2008-06-18 12:46:55

pracuję we włoskiej pizzerii i ten przepis jest identyczny. ciasto jest świetne, tylko potrzebuje bardzo wysokiej temperatury...na pewno powyżej 300 stopni
!daga85#

!daga85

2008-02-03 11:49:37

a czas pieczenia?w ilu stopniach i jak długo piec to ciasto?
!Anka#

!Anka

2007-12-31 15:01:00

to jest najlepszy przepis jaki znalazłam
!neo#

!neo

2007-10-11 16:00:25

ok
!jacek#

!jacek

2007-09-22 14:51:04

robiłem pizzę w domu z 500 razy i nigdy ciasto nie była takie jak w pizzerii- dlaczego ?
!ania#

!ania

2007-05-24 14:37:17

spróbuje zrobc pizze moze wyjdzzie!!!!
!margarita#

!margarita

2007-04-09 18:34:26

Super przepis od paru lat mnie nie zawiodl wychodza 2 pizze 32 cm srednica formy okragle dziurkowane do ciasta dodaje przed rosnieciem oregano ,i nie szczypte a mala lyzeczke soli piekarnik elektryczny 200 st 15 min grzanie gora dol,a jak obieg to 180 st 15 min smacznego

2007-02-19 18:27:43

Właśnie dzisiaj będę robiła i mam nadzieję że mi wyjdzie jak w pizzerii.:)
!sajmon#

!sajmon

2007-02-09 11:04:23

czy to ciasto jest takie same jak te w pizzach podawanych w lokalach włoskich
!wlodi#

!wlodi

2006-06-06 09:09:56

normalne = wloskie ;-)
!młodyy#

!młodyy

2006-06-03 23:08:37

to ciasto jest kruche czy takie normalne ?? WAZNE
!Romek#

!Romek

2006-05-14 20:18:14

dokładnie tak zawsze robię i jeszcze nigdy mnie ta metoda nie zawiodła

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015