Kategorie przepisów

WZ'ka ze śmietaną

Opis

Ciasto jest bardzo pyszne, bo jest leciutkie. Każdemu niezmiernie smakuje.

Składniki

Masa

Biszkopt

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z szczyptą soli, następnie dodawać cukier i żółtka dalej mieszając. Dodać aromat.

Mąkę, kakao i sodę połączyć i przesiać przez drobne sito i dodawać stopniowo do masy, którą mieszamy już tylko łyżką. Przemieszać tak, aby kakao zmieszało się całkowicie z masą.

Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piec ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć z formy wierzchem w spód. W taki sposób niech stygnie.

Masa:
żelatynę namoczyć w 3 łyżkach przygotowanej, zimnej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozpuścić ją na małym ogniu i odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żelatynę (już zimną). Lekko wszystko połączyć.

Biszkopt zimny przekroić na 3 plastry, delikatnie nasączyć każdą część ciasta wodą zmieszana z odrobiną wódki. Przekładać każdy plaster śmietaną, uważając aby dokładnie dociskać ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę śmietany i zrobić na niej wzorek wyciętą z tektury lub plastiku w ząbki szpatułką.

Polewę rozpuścić i zrobić bardzo cieniutkie i delikatne wzorki, uważając aby nie roztopiła śmietany. Nie potrzebuje specjalnie długo stać w lodówce - 15-30 minut wystarczy.
Ocena przepisu: 4 (53 gł.)
Wyświetlenia: 36280
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

WZ'ka ze śmietaną
#

Dodane przez:

2007-10-28
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 47 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Bajka

Bajka

grazka862#

Dodane przez:

grazka862

2012-06-30
Chrust

Chrust

grazka862#

Dodane przez:

grazka862

2009-03-06
Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

cassey#

Dodane przez:

cassey

2007-11-04

Zobacz wszystkie (8)

Komentarze

Do przepisu na: WZ'ka ze śmietaną

!Maja203#

!Maja203

2011-07-22 14:42:49

To jest ciasto na małą blachę. Najlepiej upiec ciasto z 9 jaj czyli z półtorej porcji.
ALE BARDZO POLECAM SUPER.
!NIUNIA#

!NIUNIA

2011-03-25 12:06:30

mniam, mniam! Za chwileczkę zabieram się do robienia WZ-tki, mam nadzieje, że jutrzejsi gości będą się nią zachwalać :)
!boni8#

!boni8

2010-01-15 21:04:10

czekolodko 145 czy to jest przepis na duza blache?
!Dziękuje#

!Dziękuje

2009-06-21 11:39:35

Czekoladko145 zawsze lubiłam W-Z i kupowałam je w pobliskiej piekarni ,bo nie miałam przepisu na nie więc nie mogłam jej sama zrobić.Wpadłam na pomysł żeby w internecie znaleźć przepis i wpadłam na twój.Plecak wyszedł wspaniały jeszcze ,lepszy niż w piekarni!Świetny przepis!Dziękuje!
!alex-olek#

!alex-olek

2008-01-17 22:59:39

hi there!
we just tried your przepis, but it was too strong. maybe gramm instead of spoons would be a better measurement?! and you forgot the wodka, prosze do not think, that every polish household has always wodka at hand ;)
and instead of aromat we recomment real sherry.
we will try it again, dzieki!

2008-01-11 15:24:41

Dziękuję Wam za tak miłe słowa !

2007-12-01 18:36:44

Pyszne ciasteczko.Czekoladko145 masz najlepsze przepisy na ciasta. Bardzo dziękuje.
!Alicja#

!Alicja

2007-11-02 19:54:41

Bardzo dziekuję za przepis w-zetki. Zrobiłam ją na rodzinne spotkanie,wszyscy byli zachwyceni! Jedna blacha to zdecydowanie było za mało!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014