Kategorie przepisów

Yufka-placki do Doner Kebaba

Opis

Jest kilka rodzajów placków yufka. Te które tu opisuję to są niedrożdżowe tureckie placki wykorzystywane do doner kebabów. Inna yufka to z tego samego ciasta rozwałkowane placki tak cienko do średnicy nawet 60 cm, że stają się prawie prześwitujące. To coś na podobieństwo ciasta philo lub inaczej filo. W jeszcze surowe placki faszeruje się różne nadzienia np. szpinak z fetą, gotowe mielone mięso z przyprawami a nawet plasterki gotowanych ziemniaków. Składa się wtedy takie placki kopertowo i wtedy dopiero zapieka na gorących blatach. Oba rodzaje placków są do kupienia pakowane w tureckich sklepach.

Składniki

ciasto

Sposób przyrządzenia

1. W misce wymieszać ręką mąkę z solą. Dodać część oleju i wgnieść go w mąkę. Stopniowo dodając po troszku letniej ale nie gorącej wody wyrabiamy dalej ręką ciasto.

2. Gdy ciasto jest już gładkie utworzyć kulę, natrzeć resztą oleju by się nie przykleiło i nie obeschło, przykryć i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

3. Ciasto znów nieco wyrobić rękami, podzielić na kilka kulek wielkości małych bułeczek. Rozwałkować jedną z nich na dość cienki placek. Rozwałkowany ułożyć na specjalnej płaskiej patelni bez ścianek (jak do pizzy) lub innym płaskim i gładkim blacie do pieczenia.

4. Piec z jednej strony do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Odwrócić. Placek będzie rósł w środku wypełniając się powietrzem. Dociskać go łopatką wyciskając powietrze. Odwrócić jeszcze kilka razy.

5. Gotowe yufki przechowywać do użycia w zamkniętym pojemniku lub zwyczajnie w garnku pod pokrywką wyłożonym papierowymi ręcznikami by pochłonęły wilgoć z parujących placków. Tak postąpić z każdą następną bułeczką.

6. Są to gotowe yufki - placki do zawinięcia w nie kababów.
Ocena przepisu: 4 (10 gł.)
Wyświetlenia: 25134
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Yufka-placki do Doner Kebaba
Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-04
Yufka-male placki do Doner Kebabow
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 17 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Gozleme - placek Yufka nadziewany serem feta i szpinakiem

Gozleme - placek Yufka nadziewany serem feta i szpinakiem

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-05
Gozleme z serem feta i szpinakiem
Tavuk Shish Kebab - kebab z kurczaka marynowany w jogurcie

Tavuk Shish Kebab - kebab z kurczaka marynowany w jogurcie

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-05
Tavuk Shish Kebab-Kebab z kurczaka
Gozleme-placek Yufka z nadzieniem z mięsa

Gozleme-placek Yufka z nadzieniem z mięsa

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-05
Gozleme z miesem
Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun - turecka pizza

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-06
Lahmacun-pizza turecka.Zjadamy zrolowana z surowka z czerwonej kapusty,merchewki itp lub zawijamy w ...

Zobacz wszystkie (5)

Komentarze

Do przepisu na: Yufka-placki do Doner Kebaba

!dreik#

!dreik

2011-09-28 11:03:12

Samirka czyli są odpowiednikiem Tortilli
!kacha#

!kacha

2011-06-07 16:09:21

przepis super zawsze sie udaje

2010-10-04 20:12:16

Te chlebki piecze się po prostu w gorącym piecu glinianym-tradycyjnie(tak jak pizze)...lub na patelni nad gazem czy paleniskiem na zewnątrz.To trwa zeledwie chwilkę.Ma byc gorąco i piecze się 2-3 minutki do czasu pojawienia się pęcherzyków.

2010-08-27 19:45:10

Te placki orginalnie pieczone są na wypukłych metalowych blatach(rodzaj patelni wybrzuszony do góry)na ruszcie lub palenisku albo w glinianych piecach.W domowych warunkach nalepiej to zrobic na zwykłej płaskiej patelni niż w piekarniku.A odnośnie tempertury-musi byc wysoka czyli ok.240-250*C i przypiekac do pojawienia sie bombli po czym przewrócic.Placek ma pozostac blady.

2010-08-04 23:44:45

w jakiej temp. to się piecze i ile czasu??

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014