Kategorie przepisów

Żeberka w pysznym sosie

Opis

Nie jest to co prawda danie w 5 minut, ale w gruncie rzeczy nie wymaga wiele zachodu a przy okazji jest bardzo smaczne i aromatyczne

Składniki

Sposób przyrządzenia

Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny. resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.
Ocena przepisu: 4 (52 gł.)
Wyświetlenia: 77756
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Żeberka w pysznym sosie
aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-12-06
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 42 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Ziemniaczany hamburger

Ziemniaczany hamburger

#

Dodane przez:

2009-01-26
Karczek wieprzowy w solnym płaszczyku
Pulpeciki

Pulpeciki

#

Dodane przez:

2009-09-30
Karkówka

Karkówka

#

Dodane przez:

2009-07-15
Karkówka

Zobacz wszystkie (23)

Komentarze

Do przepisu na: Żeberka w pysznym sosie

!niematka#

!niematka

2012-09-13 11:58:30

wyglada na to, ze jestes super fajnym ojcem:) szczesliwe dzieciaki! powodzenia w dalszych kuchennych rozgrywkach:)
!Arek#

!Arek

2011-11-18 10:20:31

Już zabieram się do robienia tych żeberek, mam jednak wątpliwości co do kolejności smażenia. Jeśli usmażę warzywa i potem mam razem z nimi zarumienić żeberka, to warzywa się spalą. Jeśli się mylę, to przepraszam, ale takie jest moje doświadczenie :)
!ociec#

!ociec

2011-05-01 14:15:39

zostałem sam z trujką dzieci ten przepis to rewelka
!cezary#

!cezary

2010-06-30 14:21:26

dobre tylko dałem więcej cebulki bo lubie przepis godny polecenia
!Monika:)#

!Monika:)

2009-12-08 15:40:45

zrobilam zeberka mojemu chlopakowi byl zachwycony tak samo jak ja!!przez zolodek do serca hehe dziekuje:)
!as#

!as

2009-10-15 15:44:30

przepis na 5+ ;]
polecam choc osobiscie za zeberkami nie przepadam ;)
!barbi100#

!barbi100

2009-10-05 11:49:29

super!!! wyszły Mi;))dziękuję za przepis;**
!Iza#

!Iza

2009-09-23 14:26:59

Własnie zrobiłam te zeberka i bardzo mi smakują choć wydaję mi się że nawet bez smietany smakuje lepiej. pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014