Kategorie przepisów

Żołądki drobiowe z pieczarkami i zieloną pietruszka

Opis

Danie to można podawać jako samodzielną, potrawę z dodatkiem pieczywa.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Żołądki dobrze oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą.

Jeśli są to żołądki z kurczaków, pozostawiamy w całości natomiast jeśli indycze lub gęsie kroimy je na mniejsze części.

Pieczarki płuczemy, oczyszczamy, odkrawamy kapelusze, wrzucamy do wrzącej zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym wody i blanszujemy je ok 1 - 1,5 minuty, następnie odsączamy na durszlaku lub sicie.

Duże kapelusze kroimy na połówki.
Cebulę po obraniu i opłukaniu kroimy w półkrążki i lekko szklimy ją na 1/2 łyżki oleju.

Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy żołądki i dusimy na początku na silnym ogniu, by je lekko zrumienić, a po 10 minutach zmniejszamy ogień i dusimy dalej.

Po 20 minutach duszenia dodajemy przesmażoną cebulę oraz zblanszowane pieczarki i dalej dusimy wszystko razem jeszcze ok. 20 minut.

Gdy żołądki będą już miękkie, rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zaciągamy sos powstały z żołądków i pieczarek oraz cebuli.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami lub innymi przyprawami (ja dodaję jeszcze majeranek- ale nie każdy go lubi).

Przed podaniem dodajemy - posypujemy potrawę po wierzchu zieloną posiekaną pietruszką.
Ocena przepisu: 3 (1 gł.)
Wyświetlenia: 13073
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Żołądki drobiowe z pieczarkami i zieloną pietruszka
aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-04
Na zdjęciach jest potrawa zrobiona z gęsich żołądków
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Jajecznica na maśle czosnkowym

Jajecznica na maśle czosnkowym

dorota20w#

Dodane przez:

dorota20w

2009-01-08
Jajecznica na masle czosnkowym
Omlet z koperkiem

Omlet z koperkiem

dorota20w#

Dodane przez:

dorota20w

2009-01-09
Omlet z koperkiem

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Żołądki drobiowe z pieczarkami i zieloną pietruszka

!Sylwia.#

!Sylwia.

2010-03-24 22:03:48

a ja najlepsze zoladki jadlam w Grupie niedaleko Grudziadza.Polecam sa pyszne
!KC#

!KC

2009-08-23 19:09:44

Kochani najlepsze żołądki podają w Międzychodzie pod nazwą "flaki po międzychodzku", naprawdę polecam, a ponadto podają tu również flaki po międzychodzku pycha jedzonko.
!Monika#

!Monika

2009-06-26 00:49:29

nie jestem specem, ale uwazam ze czas smazenia bodz gotowania zoladkow musi byc znacznie dluzszy. w innym przypadku beda twarde i nieprzyjemnie gumiaste

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014