Kategorie przepisów

Przepis na Żydowskie kluski kapuściane

Składniki

  • niewielka główka białej kapusty ok 1 kg
  • jajka 2 szt
  • mąka 1 szkl
  • olej
  • gałka muszkatołowa starta szczypta
  • cukier
  • sól

Żydowskie kluski kapuściane - jak zrobić

Umytą kapustę drobno poszatkować, posypać solą, zostawić na kilka minut, po czym odcisnąć, wrzucić do rondla, podlać olejem i dusić na niewielkim ogniu około 30 minut. Ostudzić, przepuścić przez maszynkę, wymieszać z mąką, jajkami, solą, cukrem i gałką, dokładnie wyrobić ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać je do osolonego wrzątku lub rosołu, gotować 5-7 minut. Podawać polane stopionym masłem lub skwarkami jako dodatek do zup bądź pieczeni.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 1092
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Cukinia zapiekana

Cukinia zapiekana

kamila1957

Dodane przez:

kamila1957

2009-09-19
Surówka z kiszonej kapusty
Kryzysowa surówka

Kryzysowa surówka

kamila1957

Dodane przez:

kamila1957

2009-09-19
Kapusta z boczkiem

Kapusta z boczkiem

kamila1957

Dodane przez:

kamila1957

2009-09-19

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Żydowskie kluski kapuściane

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017