Kategorie przepisów

Przepisy na Boże Narodzenie

Od wieków potrawy na Boże Narodzenie przygotowywane są według tradycyjnych receptur.

Najpopularniejszymi potrawami, które znajdują swoje miejsce na świątecznym stole są między innymi barszcz czerwony z uszkami bądź pierogami z grzybami i kapustą. Inną potrawą jest karp, którego można przyrządzić na wiele sposobów, na polskich stołach najczęściej pojawia się karp pieczony bądź też smażony. Dużą popularnością cieszy się także karp w galarecie, skropiony świeżym sokiem z cytryny podobnie jak pieczona ryba. W zależności od rodzinnej tradycji i rejonu Polski bardzo popularną potrawą nadal jest kapusta z grochem bądź fasolą, która smakuje wyśmienicie zarówno gdy podawana jest na ciepło, jak i na zimno. Kolejną świąteczną potrawą są kluski z makiem, do których dodaje się zazwyczaj orzechy i rodzynki oraz kutia, którą przyrządza się z pszenicy, miodu, maku oraz bakalii.

Oczywiście Boże Narodzenie kojarzy się także bigosem, do którego dodawane są aromatyczne grzyby oraz suszone śliwki, które nadają potrawie specyficzny smak. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnorodnych sałatek śledziowych, tradycyjnym daniem są także śledzie w śmietanie. Z ciast podaje się przepyszne makowce z bakaliami, korzenne ciastka, które wyśmienicie smakują w połączeniu z grzanym winem, obowiązkowe jest także przygotowanie pierników oblanych słodkim lukrem oraz keksa.

Wszystkie ciasta przygotowywane na Boże Narodzenie charakteryzują się właśnie tym, że zawierają bardzo dużo bakalii, które sprawiają, że ciasto ma niezwykły smak. Wszystkie potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane w ciągu roku, nigdy nie smakują tak samo jak w te wyjątkowe świąteczne dni.

Sortuj: Alfabetycznie ↑ Alfabetycznie ↓ Data dodania ↑ Data dodania ↓ Ocena ↑ Ocena ↓ Wyświetlenia ↑ Wyświetlenia ↓

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji30

Data dodaniaData dodania2016-12-30

Wyświetlenia:
120

Mój bigos z dodatkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-12-30

Wyświetlenia:
100

Mięsny bigos Krysi z powidłami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2016-11-30

Wyświetlenia:
329

Prawdziwy świąteczny barszcz na zakwasie z uszkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-12-28

Wyświetlenia:
501

Kaczka pieczona w kawałkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-12-28

Wyświetlenia:
448

Szybki bigos podany inaczej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-12-28

Wyświetlenia:
594

Sernik bez spodu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-12-28

Wyświetlenia:
430

Ciasto z piernikową wkładką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-12-28

Wyświetlenia:
423

Suszone grzyby z jajkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-12-17

Wyświetlenia:
477

Kapusta na Wigilię

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-12-17

Wyświetlenia:
433

Śledzie w pomidorach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-12-17

Wyświetlenia:
645

Ciasto Kubuś

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-12-17

Wyświetlenia:
473

Biszkopt z kremem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-12-16

Wyświetlenia:
672

Miodowo piernikowe ciasto z kaszą manną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-12-16

Wyświetlenia:
456

Bigos

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-28

Wyświetlenia:
552

Dzwonko karpia w panierce migdałowej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-28

Wyświetlenia:
523

Karp w pieczarkach z rodzynkami

«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | ... 20 | Następna | »»

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017