Kategorie przepisów

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan jest przez wielu nazywany gruszką miłości (ze względu na to, że działa jak silny afrodyzjak). Zanim trafił na stoły jako składnik wykwintnych dań, był uważany za roślinę ozdobną i uprawiano go jedynie w takim celu. Obecnie na stołach Grecji, Turcji czy Bułgarii gości bardzo często, u nas jest traktowany dużo mniejszym zaufaniem.

Bakłażan jest rośliną jednoroczną, dorastającą do 0,5 – 1,5 metra wysokości o fioletowych lub niebieskich kwiatach. Pochodzi z Azji, najprawdopodobniej z Indii, gdzie jest uprawiany od tysięcy lat. W XVI wieku był rozpowszechniony we Włoszech. Obecnie najwięcej tej rośliny uprawia się na Dalekim Wschodzie, nad Morzem Śródziemnym, w Ameryce Środkowej i w Chinach. W krajach o ciepłym klimacie rośnie na polach, a w krajach gdzie panują niższe temperatury uprawiany jest w szklarniach. Ma on bowiem dość duże wymagania klimatyczne.

Jego owocem jest jagoda o maczugowatym lub jajowatym kształcie posiadająca 10 – 15 centymetrów długości. Skórka owocu jest gładka i ma kolor fioletowy, przy szypułce znajduje się niewielka rozetka z liści. W białawym miąższu istnieją małe, jadalne pestki. Starsze odmiany bakłażanów posiadały owoce wielkości kurzego jajka i o jasnej skórce, dziś są one spotykane bardzo rzadko.

Bakłażany spożywa się gotowane lub nadziewane. Można je również przyrządzać w postaci potraw typu curry. Po obraniu bakłażana dobrze jest go posolić lub skropić sokiem z cytryny w celu pozbycia się ewentualnego gorzkiego posmaku. Poza tym bakłażany świetnie się sprawdzają jako składniki wszelkiego rodzaju sałatek, ryżu, potrawek i gulaszu. Można je smażyć, dusić i grillować. Międzynarodową "sławę" temu warzywu przyniosły: prowansalskie Ratatouille oraz grecka musaka.

Świeży owoc ma średnią wartość odżywczą. Zawiera około 90% wody, niewiele białka i tłuszczu, około 2% cukrów (głównie glukoza i fruktoza), karoteny, sole mineralne (dużo potasu, wapń i żelazo), witaminę E, witaminy z grupy B i witaminę C (4 miligramy na 100 gram). Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę, która jest substancją trującą, dlatego owoce można spożywać jedynie, jeżeli są w pełni dojrzałe.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym z bakłażanem i papryką

Bardzo smaczne danie z warzywami i makaronem bez mięsa.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
148

Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym z bakłażanem i papryką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
145

Bakłażan po chińsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
363

Zapiekane naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-20

Wyświetlenia:
91

Zapiekany bakłażan z kaszą jaglaną i pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-20

Wyświetlenia:
202

Pasta z bakłażana

Prosta zupa z soczewicy i suszonych pomidorów

Bardzo smaczna prosta zupa, jak mam niewiele czasu a obiadek trzeba zrobić to serwuję zupę soczewicową :) Smacznie i zdrowo :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-27

Wyświetlenia:
160

Prosta zupa z soczewicy i suszonych pomidorów

Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną

Fajna przekąska i do tego zdrowa.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-10-23

Wyświetlenia:
342

Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną

Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienną kaszą

Danie wegetariańskie - moje ulubione.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-10-21

Wyświetlenia:
367

Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienną kaszą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia44min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-09-29

Wyświetlenia:
79

Bakłażany w beszamelu

Ratatuj

Wspaniała letnio-jesienna potrawa!

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-09-26

Wyświetlenia:
294

Ratatuj

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-06-30

Wyświetlenia:
1401

Warzywa zapiekane z kurczakiem

Sałatka z bakłażana

Dla miłośników bakłażana, tutaj znajduje się przepis, który jest znany w Libanie jako sałatka mnicha "salatet el raheb".

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-06-14

Wyświetlenia:
826

Sałatka z bakłażana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-05-31

Wyświetlenia:
192

Bakłażan makaronowy

Bakłażan z porem + kanapka

Pyszny bakłażan z porem w formie mini sałatki - na ciepło, super dodatek.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-05-28

Wyświetlenia:
174

Bakłażan z porem + kanapka

Zapiekanka warzywna- cukinia i bakłażan

Pyszna i dietetyczna zapiekanka warzywna z cukinią i bakłażanem - bardzo smaczna.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-05-14

Wyświetlenia:
513

Zapiekanka warzywna- cukinia i bakłażan

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-03-19

Wyświetlenia:
543

Makaron z wyspy Rodos

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014