Kategorie przepisów

Bazylia

Bazylia

Bazylia należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Natomiast suszoną stosuje się do mięs mielonych i duszonych. Dawniej bazylię używano do produkcji likierów. Wykorzystywano ją nawet w przemyśle perfumeryjnym i ziołolecznictwie.

Bazylię pospolitą uprawia się jako roślinę jednoroczną w południowej Europie i tropikalnych regionach Azji. Odznacza się charakterystycznym lekko kwaskowym smakiem i anyżkowym zapachem. Z tego też względu jest popularną przyprawą w kuchni włoskiej, zwłaszcza że doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem. Włosi używają jej do sosu pesto, pizzy i wszystkich rodzajów spaghetti. Poza tym pasuje do większości dań warzywnych – doskonale komponuje się z dynią, kabaczkiem, marchewką, brokułami i cukinią. Osoby, które chciałyby skorzystać z dobroczynnego wpływu świeżej bazylii, mogą ją dodać o sałatek. Należy przy tym pamiętać, że jej liście lepiej jest rwać palcami niż kroić nożem. W ten sposób nie traci się atutów smakowych i zapachowych bazylii. Można ją także dodać do aromatyzowania oliwy z oliwek i octu. Trzeba podkreślić, że w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości. Z tego też względu powinno się ją dodawać pod koniec przyrządzania.

Jest też jednym z jadalnych ziół o właściwościach leczniczych. Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel. Z kolei zimny napar stosuje się przy chorobach oczu, a w połączeniu z nalewką z leszczyny jako okład na bolącą głowę. Roślina łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz, napady padaczkowe i migrenowe bóle głowy. Posiada właściwości relaksująco – uspokajające. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią. Zdaniem specjalistów picie soku z liści bazylii odstrasza owady ewentualnie łagodzi skutki ich pogryzień. Jest też wskazana dla osób przebywających na diecie bezsolnej. Wystarczy zmieszać ją z rozmarynem.

W powszechnej opinii spożywanie bazylii działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco i pobudzająco. Dodaje też sił i wigoru. Przyspiesza regenerację skóry.

Komentarze

!witamboji#

!witamboji

2011-09-16 11:57:25

nie trzeba rady specjalistow . ja mieszkam na terenach pewlnych komarow nie w polsce-wiec posadzilam bazylie pospolita rozrosla sie w krzew i nie mam komarow w kazdym kacie mam krzewy i je tylko przycinam - mam je juz 7 rok ! !! a jak poloze doniczke jak wyleguje sie na lezaku kolo mnie to i much nie ma za to przylatuja pszczoly ale to nic takieg wspaniala jest herbata ze swiezym lisciem bazyli

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sos pomidorowy do pizzy

Sos wystarcza na 2 duże pizze.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-10-07

Wyświetlenia:
79

Sos pomidorowy do pizzy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-06-20

Wyświetlenia:
243

Pulpety w pomidorowym sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia24min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2016-05-31

Wyświetlenia:
312

Tortilla wegetariańska

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia58min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-02-12

Wyświetlenia:
925

Kurczak jak z KFC

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-02-12

Wyświetlenia:
356

Pizza z rukolą i serem grana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
270

Grzanki kwiatki dla dzieci

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
404

Bruschetta ze świeżą bazylią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
310

Tarta śmietanowa z malinami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
330

Sałatka z brokuła z fetą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-11-29

Wyświetlenia:
348

Pasta z cieciorki podana na pieczywie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-11-23

Wyświetlenia:
366

Pasta z sera białego ze świeżą bazylią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia34min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-11-22

Wyświetlenia:
266

Aromatyczne krewetki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-10-29

Wyświetlenia:
449

Makaron z pomidorkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-10-08

Wyświetlenia:
344

Sałatka z mozzarellą i sosem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-10-04

Wyświetlenia:
787

Lazania dla dwojga

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-09-30

Wyświetlenia:
457

Pasta pomidorowa aromatyczna

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016