Kategorie przepisów

Bazylia

Bazylia

Bazylia należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Natomiast suszoną stosuje się do mięs mielonych i duszonych. Dawniej bazylię używano do produkcji likierów. Wykorzystywano ją nawet w przemyśle perfumeryjnym i ziołolecznictwie.

Bazylię pospolitą uprawia się jako roślinę jednoroczną w południowej Europie i tropikalnych regionach Azji. Odznacza się charakterystycznym lekko kwaskowym smakiem i anyżkowym zapachem. Z tego też względu jest popularną przyprawą w kuchni włoskiej, zwłaszcza że doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem. Włosi używają jej do sosu pesto, pizzy i wszystkich rodzajów spaghetti. Poza tym pasuje do większości dań warzywnych – doskonale komponuje się z dynią, kabaczkiem, marchewką, brokułami i cukinią. Osoby, które chciałyby skorzystać z dobroczynnego wpływu świeżej bazylii, mogą ją dodać o sałatek. Należy przy tym pamiętać, że jej liście lepiej jest rwać palcami niż kroić nożem. W ten sposób nie traci się atutów smakowych i zapachowych bazylii. Można ją także dodać do aromatyzowania oliwy z oliwek i octu. Trzeba podkreślić, że w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości. Z tego też względu powinno się ją dodawać pod koniec przyrządzania.

Jest też jednym z jadalnych ziół o właściwościach leczniczych. Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel. Z kolei zimny napar stosuje się przy chorobach oczu, a w połączeniu z nalewką z leszczyny jako okład na bolącą głowę. Roślina łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz, napady padaczkowe i migrenowe bóle głowy. Posiada właściwości relaksująco – uspokajające. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią. Zdaniem specjalistów picie soku z liści bazylii odstrasza owady ewentualnie łagodzi skutki ich pogryzień. Jest też wskazana dla osób przebywających na diecie bezsolnej. Wystarczy zmieszać ją z rozmarynem.

W powszechnej opinii spożywanie bazylii działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco i pobudzająco. Dodaje też sił i wigoru. Przyspiesza regenerację skóry.

Komentarze

Zobacz wszystkie (1)

!witamboji#

!witamboji

2011-09-16 11:57:25

nie trzeba rady specjalistow . ja mieszkam na terenach pewlnych komarow nie w polsce-wiec posadzilam bazylie pospolita rozrosla sie w krzew i nie mam komarow w kazdym kacie mam krzewy i je tylko przycinam - mam je juz 7 rok ! !! a jak poloze doniczke jak wyleguje sie na lezaku kolo mnie to i much nie ma za to przylatuja pszczoly ale to nic takieg wspaniala jest herbata ze swiezym lisciem bazyli

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
2538

Gulasz z czarną fasolką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
84

Zapiekanka ryżowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
86

Caprese z sosem ziołowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-29

Wyświetlenia:
351

Pizza z białym sosem i pomidorami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-14

Wyświetlenia:
839

Sałatka z kuskusem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-10-14

Wyświetlenia:
301

Sałatka caprese

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Zapraszam na smaczną i szybką sałatkę z arbuzem i to wcale nie na słodko :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2718

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-07-22

Wyświetlenia:
615

Odsmażany chleb z salsą pomidorową

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-07-21

Wyświetlenia:
499

Schab duszony w pomidorach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-09

Wyświetlenia:
388

Drobiowa potrawka z ryżem i warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-07-04

Wyświetlenia:
389

Sałatka kalafiorowo brokułowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-13

Wyświetlenia:
230

Sos z mięsem mielonym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-06-07

Wyświetlenia:
1812

Sałatka 'truskawkowe caprese'

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-06

Wyświetlenia:
677

Kotleciki mielone z cielęciny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
2764

Zupa pomidorowa dla dzieci

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
1544

Sałatka z grzankami

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014