Kategorie przepisów

Bazylia

Bazylia

Bazylia należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Natomiast suszoną stosuje się do mięs mielonych i duszonych. Dawniej bazylię używano do produkcji likierów. Wykorzystywano ją nawet w przemyśle perfumeryjnym i ziołolecznictwie.

Bazylię pospolitą uprawia się jako roślinę jednoroczną w południowej Europie i tropikalnych regionach Azji. Odznacza się charakterystycznym lekko kwaskowym smakiem i anyżkowym zapachem. Z tego też względu jest popularną przyprawą w kuchni włoskiej, zwłaszcza że doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem. Włosi używają jej do sosu pesto, pizzy i wszystkich rodzajów spaghetti. Poza tym pasuje do większości dań warzywnych – doskonale komponuje się z dynią, kabaczkiem, marchewką, brokułami i cukinią. Osoby, które chciałyby skorzystać z dobroczynnego wpływu świeżej bazylii, mogą ją dodać o sałatek. Należy przy tym pamiętać, że jej liście lepiej jest rwać palcami niż kroić nożem. W ten sposób nie traci się atutów smakowych i zapachowych bazylii. Można ją także dodać do aromatyzowania oliwy z oliwek i octu. Trzeba podkreślić, że w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości. Z tego też względu powinno się ją dodawać pod koniec przyrządzania.

Jest też jednym z jadalnych ziół o właściwościach leczniczych. Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel. Z kolei zimny napar stosuje się przy chorobach oczu, a w połączeniu z nalewką z leszczyny jako okład na bolącą głowę. Roślina łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz, napady padaczkowe i migrenowe bóle głowy. Posiada właściwości relaksująco – uspokajające. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią. Zdaniem specjalistów picie soku z liści bazylii odstrasza owady ewentualnie łagodzi skutki ich pogryzień. Jest też wskazana dla osób przebywających na diecie bezsolnej. Wystarczy zmieszać ją z rozmarynem.

W powszechnej opinii spożywanie bazylii działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco i pobudzająco. Dodaje też sił i wigoru. Przyspiesza regenerację skóry.

Komentarze

!witamboji#

!witamboji

2011-09-16 11:57:25

nie trzeba rady specjalistow . ja mieszkam na terenach pewlnych komarow nie w polsce-wiec posadzilam bazylie pospolita rozrosla sie w krzew i nie mam komarow w kazdym kacie mam krzewy i je tylko przycinam - mam je juz 7 rok ! !! a jak poloze doniczke jak wyleguje sie na lezaku kolo mnie to i much nie ma za to przylatuja pszczoly ale to nic takieg wspaniala jest herbata ze swiezym lisciem bazyli

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
16

Filet z makaronem i sosem jogurtowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
20

Grillowany filet w sosie pomidorowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-28

Wyświetlenia:
24

Warzywny sos pomidorowy na ostro

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia34min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
57

Delikatne duszone warzywa z mięsem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-06-17

Wyświetlenia:
63

Sałatka na rukoli z grzankami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-04-09

Wyświetlenia:
280

Grzybowa jajecznica

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-03-18

Wyświetlenia:
132

Rukola z salami i fetą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-12-08

Wyświetlenia:
359

Makaron z sosem marchwią i groszkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
3214

Gulasz z czarną fasolką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
362

Zapiekanka ryżowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
333

Caprese z sosem ziołowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-29

Wyświetlenia:
636

Pizza z białym sosem i pomidorami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-14

Wyświetlenia:
983

Sałatka z kuskusem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-10-14

Wyświetlenia:
441

Sałatka caprese

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Zapraszam na smaczną i szybką sałatkę z arbuzem i to wcale nie na słodko :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2914

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-07-22

Wyświetlenia:
726

Odsmażany chleb z salsą pomidorową

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015