Kategorie przepisów

Brokuł

Brokuł

Brokuł (kapusta szparagowa) jest odmianą kapusty warzywnej. To roślina jednoroczna należąca do gatunku kapusiowatych. Brokuły były powszechnie hodowane w starożytnej Grecji i w Rzymie. Jednak najprawdopodobniej pochodzą one z Cypru. Obecnie największe ich uprawy w Europie znajdują się w Anglii, Francji i we Włoszech. Poza tymi krajami, można je jeszcze spotkać w południowej części Kalifornii w USA.

Brokuły składają się z długiej i mięsistej łodygi na końcu, której tworzy się kwiatostan oraz liści osadzonych na nieco dłuższych ogonkach niż u kalafiora. Liście są nieco bardziej powcinane, o powierzchni falistej, a barwę mają ciemnozieloną, lub fioletowo – zieloną. Ostatnim elementem naziemnym są kwiaty. Podczas wzrostu brokuł wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą (jest on nieco mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przyjmują barwę fioletowo – brązową. Kwiat brokułów ma średnicę od 8 do 15 centymetrów.

Brokuły są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zawierają także witaminy A, B i PP oraz magnez, fosfor i żelazo. Dzięki bogactwu kwasu foliowego polecane są szczególnie kobietom w ciąży. Warto podkreślić, że dieta bogata w brokuły zmniejsza ryzyko chorób serca, gdyż zawarte w nich antyoksydanty zapobiegają działaniu wolnych rodników. Jednak to nie wszystkie zalety tych warzyw. Zawierają one bowiem także sulforafan – składnik, który jak dowiodły badania, chroni nasze płuca. Z doświadczeń wynika, że jest on w stanie zaktywizować gen, który przestaje działać u osób chorujących na przewlekłą chorobę płuc. Dzięki substancji zawartej w brokułach, chore komórki podejmują walkę ze szkodliwymi substancjami.

Najzdrowiej jest gotować brokuły na parze, ale jeśli już gotujemy je tradycyjnie, warto dodać do nich odrobinę mleka. Jeśli zależy nam, aby brokuły zachowały swój piękny zielony kolor, to najlepiej gotować je bez przykrycia. Ugotowane warzywo polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem beszamelowym, a jeszcze lepiej płatkami migdałowymi. Brokuły można również zapiekać, dodawać do pizzy, sałatek lub przyrządzać z nich zupy – kremy.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
217

Roladki z łososiem i brokułem w cieście francuskim

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
137

Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z makaronem

Bardzo szybka i smaczna sałatka na każdą okazję. Można ją podawać samą lub z wędliną.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-23

Wyświetlenia:
180

Sałatka brokułowa z makaronem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
314

Filet zapiekany podany z pieczarkami i papryką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
273

Sałatka z brokuła z fetą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-11-15

Wyświetlenia:
794

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-10-10

Wyświetlenia:
370

Sałatka z łososiem i brokułem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-10-08

Wyświetlenia:
322

Sałatka z pomidorem i brokułem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-10-01

Wyświetlenia:
267

Warzywa z oliwą z białej trufli

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-08-31

Wyświetlenia:
235

Sałatka brokułowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
271

Brokułowo ryżowe kotleciki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
239

Brokuł w sosie jogurtowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
389

Zielona sałata

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
333

Karkówka wołowa z grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
396

Brotula pieczona w soli morskiej z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-18

Wyświetlenia:
318

Zupa jarzynowa wiosenna

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016