Kategorie przepisów

Brokuł

Brokuł

Brokuł (kapusta szparagowa) jest odmianą kapusty warzywnej. To roślina jednoroczna należąca do gatunku kapusiowatych. Brokuły były powszechnie hodowane w starożytnej Grecji i w Rzymie. Jednak najprawdopodobniej pochodzą one z Cypru. Obecnie największe ich uprawy w Europie znajdują się w Anglii, Francji i we Włoszech. Poza tymi krajami, można je jeszcze spotkać w południowej części Kalifornii w USA.

Brokuły składają się z długiej i mięsistej łodygi na końcu, której tworzy się kwiatostan oraz liści osadzonych na nieco dłuższych ogonkach niż u kalafiora. Liście są nieco bardziej powcinane, o powierzchni falistej, a barwę mają ciemnozieloną, lub fioletowo – zieloną. Ostatnim elementem naziemnym są kwiaty. Podczas wzrostu brokuł wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą (jest on nieco mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przyjmują barwę fioletowo – brązową. Kwiat brokułów ma średnicę od 8 do 15 centymetrów.

Brokuły są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zawierają także witaminy A, B i PP oraz magnez, fosfor i żelazo. Dzięki bogactwu kwasu foliowego polecane są szczególnie kobietom w ciąży. Warto podkreślić, że dieta bogata w brokuły zmniejsza ryzyko chorób serca, gdyż zawarte w nich antyoksydanty zapobiegają działaniu wolnych rodników. Jednak to nie wszystkie zalety tych warzyw. Zawierają one bowiem także sulforafan – składnik, który jak dowiodły badania, chroni nasze płuca. Z doświadczeń wynika, że jest on w stanie zaktywizować gen, który przestaje działać u osób chorujących na przewlekłą chorobę płuc. Dzięki substancji zawartej w brokułach, chore komórki podejmują walkę ze szkodliwymi substancjami.

Najzdrowiej jest gotować brokuły na parze, ale jeśli już gotujemy je tradycyjnie, warto dodać do nich odrobinę mleka. Jeśli zależy nam, aby brokuły zachowały swój piękny zielony kolor, to najlepiej gotować je bez przykrycia. Ugotowane warzywo polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem beszamelowym, a jeszcze lepiej płatkami migdałowymi. Brokuły można również zapiekać, dodawać do pizzy, sałatek lub przyrządzać z nich zupy – kremy.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
185

Filet zapiekany podany z pieczarkami i papryką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
109

Sałatka z brokuła z fetą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-11-15

Wyświetlenia:
584

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-10-10

Wyświetlenia:
224

Sałatka z łososiem i brokułem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-10-08

Wyświetlenia:
198

Sałatka z pomidorem i brokułem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-10-01

Wyświetlenia:
159

Warzywa z oliwą z białej trufli

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-08-31

Wyświetlenia:
144

Sałatka brokułowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
189

Brokułowo ryżowe kotleciki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
159

Brokuł w sosie jogurtowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
262

Zielona sałata

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
210

Karkówka wołowa z grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
246

Brotula pieczona w soli morskiej z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-18

Wyświetlenia:
200

Zupa jarzynowa wiosenna

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-03-12

Wyświetlenia:
278

Zupa jarzynowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-03-07

Wyświetlenia:
250

Łosoś w marynacie czosnkowo-koperkowej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-12-27

Wyświetlenia:
461

Sałatka makaronowa z brokułem

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016