Kategorie przepisów

Brokuł

Brokuł

Brokuł (kapusta szparagowa) jest odmianą kapusty warzywnej. To roślina jednoroczna należąca do gatunku kapusiowatych. Brokuły były powszechnie hodowane w starożytnej Grecji i w Rzymie. Jednak najprawdopodobniej pochodzą one z Cypru. Obecnie największe ich uprawy w Europie znajdują się w Anglii, Francji i we Włoszech. Poza tymi krajami, można je jeszcze spotkać w południowej części Kalifornii w USA.

Brokuły składają się z długiej i mięsistej łodygi na końcu, której tworzy się kwiatostan oraz liści osadzonych na nieco dłuższych ogonkach niż u kalafiora. Liście są nieco bardziej powcinane, o powierzchni falistej, a barwę mają ciemnozieloną, lub fioletowo – zieloną. Ostatnim elementem naziemnym są kwiaty. Podczas wzrostu brokuł wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą (jest on nieco mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przyjmują barwę fioletowo – brązową. Kwiat brokułów ma średnicę od 8 do 15 centymetrów.

Brokuły są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zawierają także witaminy A, B i PP oraz magnez, fosfor i żelazo. Dzięki bogactwu kwasu foliowego polecane są szczególnie kobietom w ciąży. Warto podkreślić, że dieta bogata w brokuły zmniejsza ryzyko chorób serca, gdyż zawarte w nich antyoksydanty zapobiegają działaniu wolnych rodników. Jednak to nie wszystkie zalety tych warzyw. Zawierają one bowiem także sulforafan – składnik, który jak dowiodły badania, chroni nasze płuca. Z doświadczeń wynika, że jest on w stanie zaktywizować gen, który przestaje działać u osób chorujących na przewlekłą chorobę płuc. Dzięki substancji zawartej w brokułach, chore komórki podejmują walkę ze szkodliwymi substancjami.

Najzdrowiej jest gotować brokuły na parze, ale jeśli już gotujemy je tradycyjnie, warto dodać do nich odrobinę mleka. Jeśli zależy nam, aby brokuły zachowały swój piękny zielony kolor, to najlepiej gotować je bez przykrycia. Ugotowane warzywo polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem beszamelowym, a jeszcze lepiej płatkami migdałowymi. Brokuły można również zapiekać, dodawać do pizzy, sałatek lub przyrządzać z nich zupy – kremy.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-07-04

Wyświetlenia:
315

Sałatka kalafiorowo brokułowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-07-01

Wyświetlenia:
547

Makaron z brokułem i jajkiem dla dzieci

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-09

Wyświetlenia:
287

Zupa z młodych warzyw

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
222

Tortellini z brokułami i mascarpone

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
475

Zapiekane naleśniki z kukurydzą i brokułem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
446

Ryba z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
364

Boczniaki z brokułem w sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
241

Sałatka brokułowa z fasolą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
213

Sałatka z lodowej i mini marchewek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
380

Zupa z brokułów

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
383

Ryż z sosem grzybowo- brokułowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
487

Sałatka ze schabem i chlebem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
238

Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
227

Sałatka brokułowa z fasolami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-27

Wyświetlenia:
470

Łosoś w sosie brokułowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia21min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-20

Wyświetlenia:
435

Roladki z brokułem i serem pleśniowym

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014