Kategorie przepisów

Buraki

Buraki

Bardzo często buraki stanowią synonim złego gustu i fatalnego zachowania. Tymczasem są to bardzo pożyteczne i bogate w zdrowe składniki, warzywa.

Buraki są wykorzystywane przez organizm do właściwej przemiany materii. Są też doskonałym źródłem energii. Wpływają regenerująco na komórki, uodporniają organizm, wspomagają odchudzanie, są niskokaloryczne. Polecane są osobom zagrożonym osteoporozą i niedoborem wapnia. Przydatne są dla kobiet w ciąży, dzieci w okresie wzrostu oraz dla ludzi w podeszłym wieku. Mają zbawienny wpływ na układ krwionośny. Udrażniają żyły, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, poprawiają krążenie krwi, pomagają zwalczać nadciśnienie tętnicze i anemię. Buraki łagodzą przeziębienia, wypłukują z organizmu toksyny i kwas moczowy. Zapobiegają nowotworom, wspomagają pracę wątroby i nerek.

Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C, B1, B2, B6 i karotenu. Buraki mogą też odkwaszać organizm, na co mają wpływ m.in. następujące pierwiastki: sód, potas, żelazo, wapń, mangan, miedź, cynk, chlor, fluor i fosfor. Zawierają również kwas nikotynowy i szczawiowy. Wbrew pozorom w 100 g tych warzyw znajduje się niewiele protein (zaledwie 1,1 g) i tłuszczy (0,1 g).

Buraki, w zależności od odmiany, charakteryzują się czerwonowiśniowym kolorem, delikatną skórką, słodkawym smakiem (w niektórych przypadkach z dodatkiem goryczki). Jadalne są zarówno korzenie, jak i liście.

Co ciekawe, wszystkie odmiany pochodzą od dzikich buraków. Najpowszechniejsze są odmiany buraków liściowych (boćwina) i korzeniowych, które dzielą się na cukrowe, ćwikłowe i pastewne. Pierwszy rodzaj uprawiany jest dla jadalnych liści, drugi i trzeci dla korzeni, natomiast czwarty przetwarza się na paszę.

Buraki spożywa się najczęściej po ich przetworzeniu. Mogą być gotowane lub smażone. Rzadziej spotyka się marynowane lub w postaci soków. Są dodatkiem do surówek, zup i mięs.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-24

Wyświetlenia:
2992

Botwinka z koprem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
258

Buraczane babeczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-05-30

Wyświetlenia:
206

Sałatka warstwowa z burakami  i makrelą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
226

Buraki z purre ziemniaczanym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia23min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-23

Wyświetlenia:
457

Śledź na buraczkach w sosie

Ćwikła z chrzanem

Smaczne i ciekawe w smaku buraczki z chrzanem.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-12-09

Wyświetlenia:
689

Ćwikła z chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
396

Czerwony barszczyk

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
383

Barszcz czerwony zabielany

Pieczone buraczki

Buraczki są dużo smaczniejsze niż te gotowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
460

Pieczone buraczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-25

Wyświetlenia:
376

Barszcz zabielany

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
160

Sałatka buraczano- ziemniaczana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia28min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
153

Buraki ze szpinakiem

Zupa buraczkowa

Pyszna zupka buraczkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-09-18

Wyświetlenia:
543

Zupa buraczkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-09-17

Wyświetlenia:
142

Kremowa zupa buraczkowo-marchewkowa

Ćwikła z chrzanem

Podawać do wędlin, mięs pieczonych.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-08-23

Wyświetlenia:
116

Ćwikła z chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-08-22

Wyświetlenia:
192

Talarki z marchewką, buraczkami i selerem

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014