Kategorie przepisów

Buraki

Buraki

Bardzo często buraki stanowią synonim złego gustu i fatalnego zachowania. Tymczasem są to bardzo pożyteczne i bogate w zdrowe składniki, warzywa.

Buraki są wykorzystywane przez organizm do właściwej przemiany materii. Są też doskonałym źródłem energii. Wpływają regenerująco na komórki, uodporniają organizm, wspomagają odchudzanie, są niskokaloryczne. Polecane są osobom zagrożonym osteoporozą i niedoborem wapnia. Przydatne są dla kobiet w ciąży, dzieci w okresie wzrostu oraz dla ludzi w podeszłym wieku. Mają zbawienny wpływ na układ krwionośny. Udrażniają żyły, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, poprawiają krążenie krwi, pomagają zwalczać nadciśnienie tętnicze i anemię. Buraki łagodzą przeziębienia, wypłukują z organizmu toksyny i kwas moczowy. Zapobiegają nowotworom, wspomagają pracę wątroby i nerek.

Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C, B1, B2, B6 i karotenu. Buraki mogą też odkwaszać organizm, na co mają wpływ m.in. następujące pierwiastki: sód, potas, żelazo, wapń, mangan, miedź, cynk, chlor, fluor i fosfor. Zawierają również kwas nikotynowy i szczawiowy. Wbrew pozorom w 100 g tych warzyw znajduje się niewiele protein (zaledwie 1,1 g) i tłuszczy (0,1 g).

Buraki, w zależności od odmiany, charakteryzują się czerwonowiśniowym kolorem, delikatną skórką, słodkawym smakiem (w niektórych przypadkach z dodatkiem goryczki). Jadalne są zarówno korzenie, jak i liście.

Co ciekawe, wszystkie odmiany pochodzą od dzikich buraków. Najpowszechniejsze są odmiany buraków liściowych (boćwina) i korzeniowych, które dzielą się na cukrowe, ćwikłowe i pastewne. Pierwszy rodzaj uprawiany jest dla jadalnych liści, drugi i trzeci dla korzeni, natomiast czwarty przetwarza się na paszę.

Buraki spożywa się najczęściej po ich przetworzeniu. Mogą być gotowane lub smażone. Rzadziej spotyka się marynowane lub w postaci soków. Są dodatkiem do surówek, zup i mięs.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
84

Zupa botwinkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-10-14

Wyświetlenia:
314

Sałatka śledziowa warstwowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-24

Wyświetlenia:
3091

Botwinka z koprem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
312

Buraczane babeczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-05-30

Wyświetlenia:
251

Sałatka warstwowa z burakami  i makrelą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
247

Buraki z purre ziemniaczanym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia23min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-23

Wyświetlenia:
516

Śledź na buraczkach w sosie

Ćwikła z chrzanem

Smaczne i ciekawe w smaku buraczki z chrzanem.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-12-09

Wyświetlenia:
916

Ćwikła z chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
464

Czerwony barszczyk

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
447

Barszcz czerwony zabielany

Pieczone buraczki

Buraczki są dużo smaczniejsze niż te gotowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
490

Pieczone buraczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-25

Wyświetlenia:
439

Barszcz zabielany

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
183

Sałatka buraczano- ziemniaczana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia28min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
176

Buraki ze szpinakiem

Zupa buraczkowa

Pyszna zupka buraczkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-09-18

Wyświetlenia:
620

Zupa buraczkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-09-17

Wyświetlenia:
158

Kremowa zupa buraczkowo-marchewkowa

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014