Kategorie przepisów

Buraki

Buraki

Bardzo często buraki stanowią synonim złego gustu i fatalnego zachowania. Tymczasem są to bardzo pożyteczne i bogate w zdrowe składniki, warzywa.

Buraki są wykorzystywane przez organizm do właściwej przemiany materii. Są też doskonałym źródłem energii. Wpływają regenerująco na komórki, uodporniają organizm, wspomagają odchudzanie, są niskokaloryczne. Polecane są osobom zagrożonym osteoporozą i niedoborem wapnia. Przydatne są dla kobiet w ciąży, dzieci w okresie wzrostu oraz dla ludzi w podeszłym wieku. Mają zbawienny wpływ na układ krwionośny. Udrażniają żyły, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, poprawiają krążenie krwi, pomagają zwalczać nadciśnienie tętnicze i anemię. Buraki łagodzą przeziębienia, wypłukują z organizmu toksyny i kwas moczowy. Zapobiegają nowotworom, wspomagają pracę wątroby i nerek.

Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C, B1, B2, B6 i karotenu. Buraki mogą też odkwaszać organizm, na co mają wpływ m.in. następujące pierwiastki: sód, potas, żelazo, wapń, mangan, miedź, cynk, chlor, fluor i fosfor. Zawierają również kwas nikotynowy i szczawiowy. Wbrew pozorom w 100 g tych warzyw znajduje się niewiele protein (zaledwie 1,1 g) i tłuszczy (0,1 g).

Buraki, w zależności od odmiany, charakteryzują się czerwonowiśniowym kolorem, delikatną skórką, słodkawym smakiem (w niektórych przypadkach z dodatkiem goryczki). Jadalne są zarówno korzenie, jak i liście.

Co ciekawe, wszystkie odmiany pochodzą od dzikich buraków. Najpowszechniejsze są odmiany buraków liściowych (boćwina) i korzeniowych, które dzielą się na cukrowe, ćwikłowe i pastewne. Pierwszy rodzaj uprawiany jest dla jadalnych liści, drugi i trzeci dla korzeni, natomiast czwarty przetwarza się na paszę.

Buraki spożywa się najczęściej po ich przetworzeniu. Mogą być gotowane lub smażone. Rzadziej spotyka się marynowane lub w postaci soków. Są dodatkiem do surówek, zup i mięs.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
231

Buraczki do słoików

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-11-29

Wyświetlenia:
187

Ciasto marchewkowo burakowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-10-26

Wyświetlenia:
298

Barszcz czerwony z białą fasolką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
311

Kapuśniak po kijowsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
254

Tani barszcz ukraiński

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-03-11

Wyświetlenia:
339

Sałatka śledziowa przekładana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
508

Zupa botwinkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-10-14

Wyświetlenia:
651

Sałatka śledziowa warstwowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-24

Wyświetlenia:
3516

Botwinka z koprem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
505

Buraczane babeczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-05-30

Wyświetlenia:
621

Sałatka warstwowa z burakami  i makrelą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
483

Buraki z purre ziemniaczanym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia23min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-23

Wyświetlenia:
894

Śledź na buraczkach w sosie

Ćwikła z chrzanem

Smaczne i ciekawe w smaku buraczki z chrzanem.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-12-09

Wyświetlenia:
1322

Ćwikła z chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
841

Czerwony barszczyk

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
804

Barszcz czerwony zabielany

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016