Kategorie przepisów

Chrzan

Chrzan

Chrzan pospolity jest byliną o zgrubiałych, mięsistych kłączach której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Był uprawiany w Europie Środkowej już w XI wieku, jako pierwsi zaś znali go i używali Egipcjanie. Dawniej stosowano go głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej. Obecnie w stanie naturalnym można go spotkać w całej Polsce.

Chrzan zawiera m.in. witaminy A, B, C, E oraz składniki mineralne: fosfor, potas, wapń, siarkę, magnez, żelazo, cynk, jod i fitoncydy. Do celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze. Chrzan ułatwia trawienie – pobudza wydzielanie soków trawiennych; poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.

Korzeń chrzanu starty, doprawiony kwaskiem lub śmietaną lub też ubitym na pianę jajkiem i cytryną służy przede wszystkim jako wyśmienita przyprawa do wędlin, mięs, pasztetów, galaret oraz do sporządzania sosów i różnych potraw kuchennych. To także niezastąpiony składnik przy kiszeniu ogórków i wyrabianiu musztardy. Natomiast liści chrzanu używa się jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw. Chrzan to niezastąpiony dodatek w postaci zimnego sosu do dziczyzny, tłustych ciężko strawnych mięs. Można go również podawać do potraw z jaj i ryb. Trudno dziś sobie wyobrazić surówkę z czerwonych buraków czy utartą marchew z jabłkiem i ćwikłę bez dodania odrobiny chrzanu i soku z cytryny. Jest też świetnym, ostrym dodatkiem do białego barszczu.

Chrzan ma z pewnością pewne miejsce w naszej kuchni podczas Świąt Wielkanocnych. Przyrządzany na wiele sposobów m.in. z dodatkiem śmietany, majonezu, kwaśnych jabłek, miodu czy konfitury żurawinowej stanowi nieodzowny element Świąt. Może być ostry jak ogień i wykwintnie delikatny. Chrzan jest bowiem głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji. Wyśmienicie smakuje zarówno schłodzony jak i na gorąco, surowy i gotowany oraz suszony i konserwowany. Chrzan możemy również łączyć z rybami; wyśmienitą propozycją podania będą filety z pangi w sosie chrzanowym czy karp w chrzanie. Sos chrzanowy niemal obowiązkowo podaje się do tradycyjnej pieczeni wołowej, szynki i ozora.

Sposób na niecodzienną przystawkę może okazać się chrzan z oliwkami oraz jajkiem. Ten łagodny sposób podania chrzanu ucieszy z pewnością osoby, które nie lubią dodatku octu w chrzanie.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-11-12

Wyświetlenia:
82

Roladki w galarecie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
277

Filet w sosie z pora z chrzanem

Chrzan Wielkanocny

Przepis na chrzan do jaj na Wielkanoc wyniesiony z rodzinnego domu.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-04-21

Wyświetlenia:
506

Chrzan Wielkanocny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-19

Wyświetlenia:
637

Sałatka jajeczna z łososiem i rzodkiewką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
677

Schab po warszawsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
247

Buraki z purre ziemniaczanym

Sos chrzanowy ze śmietaną

Przygotowany sos możemy wykorzystać do jajek lub pasztetów i mięs.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-07

Wyświetlenia:
455

Sos chrzanowy ze śmietaną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia23min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-23

Wyświetlenia:
515

Śledź na buraczkach w sosie

Ćwikła z chrzanem

Smaczne i ciekawe w smaku buraczki z chrzanem.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-12-09

Wyświetlenia:
907

Ćwikła z chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
453

Żurek z białą, jajkiem i chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
198

Udka z chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
183

Sałatka buraczano- ziemniaczana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
269

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-08

Wyświetlenia:
676

Ogórki kiszone z liściem dębu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
546

Chrzanica babci

Pomidor faszerowany sałatką

Czasem lubię zaskoczyć męża niecodziennym śniadankiem i to do takich należy.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
187

Pomidor faszerowany sałatką

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014