Kategorie przepisów

Chrzan

Chrzan

Chrzan pospolity jest byliną o zgrubiałych, mięsistych kłączach której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Był uprawiany w Europie Środkowej już w XI wieku, jako pierwsi zaś znali go i używali Egipcjanie. Dawniej stosowano go głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej. Obecnie w stanie naturalnym można go spotkać w całej Polsce.

Chrzan zawiera m.in. witaminy A, B, C, E oraz składniki mineralne: fosfor, potas, wapń, siarkę, magnez, żelazo, cynk, jod i fitoncydy. Do celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze. Chrzan ułatwia trawienie – pobudza wydzielanie soków trawiennych; poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.

Korzeń chrzanu starty, doprawiony kwaskiem lub śmietaną lub też ubitym na pianę jajkiem i cytryną służy przede wszystkim jako wyśmienita przyprawa do wędlin, mięs, pasztetów, galaret oraz do sporządzania sosów i różnych potraw kuchennych. To także niezastąpiony składnik przy kiszeniu ogórków i wyrabianiu musztardy. Natomiast liści chrzanu używa się jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw. Chrzan to niezastąpiony dodatek w postaci zimnego sosu do dziczyzny, tłustych ciężko strawnych mięs. Można go również podawać do potraw z jaj i ryb. Trudno dziś sobie wyobrazić surówkę z czerwonych buraków czy utartą marchew z jabłkiem i ćwikłę bez dodania odrobiny chrzanu i soku z cytryny. Jest też świetnym, ostrym dodatkiem do białego barszczu.

Chrzan ma z pewnością pewne miejsce w naszej kuchni podczas Świąt Wielkanocnych. Przyrządzany na wiele sposobów m.in. z dodatkiem śmietany, majonezu, kwaśnych jabłek, miodu czy konfitury żurawinowej stanowi nieodzowny element Świąt. Może być ostry jak ogień i wykwintnie delikatny. Chrzan jest bowiem głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji. Wyśmienicie smakuje zarówno schłodzony jak i na gorąco, surowy i gotowany oraz suszony i konserwowany. Chrzan możemy również łączyć z rybami; wyśmienitą propozycją podania będą filety z pangi w sosie chrzanowym czy karp w chrzanie. Sos chrzanowy niemal obowiązkowo podaje się do tradycyjnej pieczeni wołowej, szynki i ozora.

Sposób na niecodzienną przystawkę może okazać się chrzan z oliwkami oraz jajkiem. Ten łagodny sposób podania chrzanu ucieszy z pewnością osoby, które nie lubią dodatku octu w chrzanie.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-10-31

Wyświetlenia:
66

Jajka pod pierzynką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-10-26

Wyświetlenia:
40

Przystawka z tortillą i pstrągiem tęczowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-10-07

Wyświetlenia:
97

Faszerowane muszle

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-08-30

Wyświetlenia:
157

Ogórki kiszone

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-08-23

Wyświetlenia:
96

Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-06-29

Wyświetlenia:
387

Pierś kurczaka w sosie chrzanowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-01-28

Wyświetlenia:
376

Śledzie z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-11-26

Wyświetlenia:
326

Schabowe roladki z chrzanem, szynką i ogórkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-25

Wyświetlenia:
276

Kluski śląskie z sosem drobiowym z chrzanem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-09-24

Wyświetlenia:
313

Jajka faszerowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-09-21

Wyświetlenia:
317

Nadziewane rzodkiewki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
404

Grillowany łosoś z koperkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
463

Szynkowe roladki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-01-10

Wyświetlenia:
581

Jajka z gotowaną szynką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-11-30

Wyświetlenia:
799

Ogórki kiszone

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-11-12

Wyświetlenia:
624

Roladki w galarecie

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016