Kategorie przepisów

Cukinia

Cukinia

Cukinia, której inną nazwą jest kabaczek, pochodzi z Włoch i jest odmianą dyni zwyczajnej. W naszym kraju cukinia występuje pod obiema nazwami.

Największą popularnością owa jarzyna cieszy się przede wszystkim w Europie, południowej części Rosji oraz na Bałkanach. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym. Największą jej zaletą jest przepyszny smak, który został doceniony między innymi przez wielu szefów kuchni. Ponadto niepodważalną zaletą cukinii jest fakt, że odkwasza organizm oraz poprawia przemianę materii, dzięki czemu coraz częściej wchodzi w skład różnorodnych diet. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi jedyne 15 - 16 kalorii.

Zastosowanie cukinii jest niezwykle różnorodne, można ją podawać zarówno na surowo, jak i smażoną, gotowaną oraz pieczoną bądź duszoną. Najczęściej jest składnikiem sałatek, zup oraz marynat. Koneserzy kabaczków podkreślają, że najsmaczniejsze są w pełni wyrośnięte owoce, które osiągają długość 25 cm. Cukinia ma wysoką wartość odżywczą głównie z racji tego, że zawiera dużo cukru oraz wiele witamin, takich jak C, PP, B1 oraz karoten. Istotne jest także to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich.

W książkach kucharskich można znaleźć wiele różnorodnych przepisów na potrawy z cukinii. Jednym z najprostszych sposobów przyrządzenia cukinii, jest usmażenie jej na oliwie z oliwek dodając przy tym różnorodne przyprawy według własnych preferencji. Doskonałym dodatkiem do cukinii jest także czosnek, który podkreśla jej oryginalny smak. Bardzo często cukinia wchodzi w skład sałatek oraz leczo.

Interesującym i bardzo prostym w przygotowaniu jest danie w postaci zapiekanki z cukinii, którą najpierw się obsmaża na oliwie, a następnie układa się warstwami na przemian z żółtym serem oraz plastrami boczku. Dzięki wyśmienitemu smakowi, cukinia z pewnością będzie także doskonałym dodatkiem do tradycyjnych polskich potraw, które zostaną w ten sposób urozmaicone. Kolejną godną polecenia potrawą jest cukinia z farszem, w skład którego wchodzą między innymi pieczarki i pomidory.

Z ogromnego wyboru przepisów z cukinii z pewnością każdy znajdzie coś, co będzie odpowiadało jego preferencjom kulinarnym. Cukinia z racji tego, że jest zdrowym warzywem, powinna znaleźć się w każdej kuchni.

Komentarze

Zobacz wszystkie (6)

!drop#

!drop

2013-07-01 14:52:41

tak, cukinię jadamy ze skórką
!nati#

!nati

2012-07-19 12:38:47

można jeść ze skórką młode cukinie, te wyrośnięte lepiej obrać, pozdrawiam:)
!Edyta#

!Edyta

2011-07-01 14:28:09

Cukinia świetnie smakuje podsmażona na masełku z dodatkiem warzywka Polecam
!łoś#

!łoś

2011-06-23 20:50:07

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek

a jednak to samo :P
!Bebidek#

!Bebidek

2011-04-01 19:41:15

Przecierz cukinia i kabaczek to dwa różne warzywa!
!Jaś#

!Jaś

2010-08-29 14:58:44

Ja chciałbym wiedzieć czy cukinię przyprawia się i je ze skórką.Bo jakoś nikt o tym nie pisze.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
144

Cukinia faszerowana mięsem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
156

Wątróbka podana z kaszą kus kus

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
154

Ryba z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia21min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-02-27

Wyświetlenia:
133

Omlet kolorowo na talerzu

Zapiekana cukinia

W ten sposób można również przygotować patisona lub dynię.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-25

Wyświetlenia:
205

Zapiekana cukinia

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia23min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-12-31

Wyświetlenia:
96

Jajecznica z cukinią i podpiwkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia26min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-12-31

Wyświetlenia:
246

Cukinia z grilla podana z mozarellą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
268

Makaron z serem pleśniowym i warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
216

Bulion z pulpetami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
120

Krem z cukinii z kolendrą i serkiem topionym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
112

Jarzynka do obiadu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
123

Zupa z brokułem i rzodkwią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
265

Krokiety z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
217

Cukinia faszerowana tuńczykiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-28

Wyświetlenia:
96

Makaronowe muffinki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-11-27

Wyświetlenia:
54

Ciasto czekoladowe z cukinią

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014