Kategorie przepisów

Cukinia

Cukinia

Cukinia, której inną nazwą jest kabaczek, pochodzi z Włoch i jest odmianą dyni zwyczajnej. W naszym kraju cukinia występuje pod obiema nazwami.

Największą popularnością owa jarzyna cieszy się przede wszystkim w Europie, południowej części Rosji oraz na Bałkanach. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym. Największą jej zaletą jest przepyszny smak, który został doceniony między innymi przez wielu szefów kuchni. Ponadto niepodważalną zaletą cukinii jest fakt, że odkwasza organizm oraz poprawia przemianę materii, dzięki czemu coraz częściej wchodzi w skład różnorodnych diet. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi jedyne 15 - 16 kalorii.

Zastosowanie cukinii jest niezwykle różnorodne, można ją podawać zarówno na surowo, jak i smażoną, gotowaną oraz pieczoną bądź duszoną. Najczęściej jest składnikiem sałatek, zup oraz marynat. Koneserzy kabaczków podkreślają, że najsmaczniejsze są w pełni wyrośnięte owoce, które osiągają długość 25 cm. Cukinia ma wysoką wartość odżywczą głównie z racji tego, że zawiera dużo cukru oraz wiele witamin, takich jak C, PP, B1 oraz karoten. Istotne jest także to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich.

W książkach kucharskich można znaleźć wiele różnorodnych przepisów na potrawy z cukinii. Jednym z najprostszych sposobów przyrządzenia cukinii, jest usmażenie jej na oliwie z oliwek dodając przy tym różnorodne przyprawy według własnych preferencji. Doskonałym dodatkiem do cukinii jest także czosnek, który podkreśla jej oryginalny smak. Bardzo często cukinia wchodzi w skład sałatek oraz leczo.

Interesującym i bardzo prostym w przygotowaniu jest danie w postaci zapiekanki z cukinii, którą najpierw się obsmaża na oliwie, a następnie układa się warstwami na przemian z żółtym serem oraz plastrami boczku. Dzięki wyśmienitemu smakowi, cukinia z pewnością będzie także doskonałym dodatkiem do tradycyjnych polskich potraw, które zostaną w ten sposób urozmaicone. Kolejną godną polecenia potrawą jest cukinia z farszem, w skład którego wchodzą między innymi pieczarki i pomidory.

Z ogromnego wyboru przepisów z cukinii z pewnością każdy znajdzie coś, co będzie odpowiadało jego preferencjom kulinarnym. Cukinia z racji tego, że jest zdrowym warzywem, powinna znaleźć się w każdej kuchni.

Komentarze

Zobacz wszystkie (6)

!drop#

!drop

2013-07-01 14:52:41

tak, cukinię jadamy ze skórką
!nati#

!nati

2012-07-19 12:38:47

można jeść ze skórką młode cukinie, te wyrośnięte lepiej obrać, pozdrawiam:)
!Edyta#

!Edyta

2011-07-01 14:28:09

Cukinia świetnie smakuje podsmażona na masełku z dodatkiem warzywka Polecam
!łoś#

!łoś

2011-06-23 20:50:07

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek

a jednak to samo :P
!Bebidek#

!Bebidek

2011-04-01 19:41:15

Przecierz cukinia i kabaczek to dwa różne warzywa!
!Jaś#

!Jaś

2010-08-29 14:58:44

Ja chciałbym wiedzieć czy cukinię przyprawia się i je ze skórką.Bo jakoś nikt o tym nie pisze.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
123

Schabowe niespodzianki

Duszony boczek z warzywami

Wędliny wykorzystuje zazwyczaj te które mam w domu.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
108

Duszony boczek z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
11

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-22

Wyświetlenia:
644

Duszone polędwiczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
100

Faszerowana cukinia

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
123

Pieczone placki z cukinii i pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-07-09

Wyświetlenia:
381

Szaszłyki z filetem w marynacie jogurtowej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
276

Placki cukiniowo-bakłażanowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-28

Wyświetlenia:
406

Wątróbka cielęca grillowana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-13

Wyświetlenia:
308

Makaron z cukinią i fasolką masłową

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-11

Wyświetlenia:
669

Courgette z mięsem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
655

Omlet z pieczarką i cukinią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
1534

Sałatka z grzankami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
2009

Ryba z cukinią i marchewką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
456

Sałatka z grillowanymi warzywami i kiełbaską

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
507

Spaghetti Pie

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014