Kategorie przepisów

Curry

Curry

Curry to mieszanka kilku sproszkowanych przypraw, które od tysięcy lat są używane w Indiach, gdzie jest narodową przyprawą. Pochodzi z Indii i krajów Wschodu. Przyprawa ta trafiła do Europy dopiero w XVIII wieku, przywieziona przez kupców i żołnierzy kolonii brytyjskiej. Obecnie jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, także w Polsce.

Składniki curry bywają różne, choć jako podstawowe wymienia się: kurkumę, kwiat muszkatołowy, cynamom, imbir, kardamon, goździki, kariander, kolendra, chili, czosnek, i pieprz. Jej barwa jest żółta lub czerwona w zależności od doboru składników. W Indiach, gdzie curry jest przyprawą narodową, istnieje mnóstwo jej odmian. Curry z regionów o najgorętszym klimacie zawierają więcej ostrych papryczek chili. Odmiany curry Madras, Mysore lub Goa są bardziej pikantne. Jednak bez względu na rodzaj, curry odznacza się charakterystycznym niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Najczęściej stosuje się je do potraw mięsnych; drób, wieprzowina, baranina – curry znakomicie z nimi współgra. Curry z kurczaka, które wybornie smakuje z ryżem, piklami cytrynowymi i sałatką z ogórków z pewnością okaże się znakomitym posiłkiem. Curry z kurczaka w mleku kokosowym lub curry z ciecierzycy i ziemniaków z pewnością zadowoli niejednego zwolennika kuchni indyjskiej.

Nadaje się także do aromatyzowania ryżu, wsypana podczas gotowania nada mu nie tylko wyjątkowy aromat ale również użyczy pięknej żółtej barwy. To także wspaniały dodatek do warzyw i sosów.

Warto dodać że, ciekawie prezentują się ziemniaki w sosie curry a curry jarzynowe to wspaniały zestaw wielu warzyw (kalafior, dymka, chili, ryż). Z kolei sos curry, do którego należy dodać mąkę, masło oraz stopniowo wlewać rosół i śmietanę, będzie także znakomitym dodatkiem do jaj ugotowanych na twardo.

Zwolenników ryb ucieszy z pewnością propozycja ryby panierowanej z sosem curry. Nie będą także zawiedzeni miłośnicy owoców morza, gdyż krewetki w sosie curry lub zielone curry z krewetek i kałamarnic wypadają nader smakowicie. To danie lekkie i łatwe w przygotowaniu.

Curry jest także wskazane dla osób dbających o linię. Znakomicie także odnajduje się z pasteryzowanymi ogórkami, gdzie wchodzi w skład zalewy.

Ponieważ curry jest bardzo wrażliwe na słońce, warto przechowywać je w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób dłużej zachowa swój wyjątkowy aromat.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-08-16

Wyświetlenia:
158

Pasta z makreli i kuskusa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
159

Lekka sałatka z kurczakiem i papryką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
72

Sałatka z makaronem i czarną fasolką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
71

Filet z makaronem i sosem jogurtowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
93

Filet z pieczarkami w curry

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
72

Filet z grejpfrutem i kiełkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
93

Kotlety z cieciorki- falafele

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-23

Wyświetlenia:
112

Sałatka z filetem i serem bałkańskim

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
92

Podudzie z kurczaka po indyjsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-02

Wyświetlenia:
173

Szybkie curry z mlekiem kokosowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-04-20

Wyświetlenia:
895

Roladki z fetą i oliwkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
1161

Ryż z kurczakiem na ketchupie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
213

Prosta sałatka z makaronem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
417

Kolorowe kulki serowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
3029

Zupa krem z kukurydzy

Zupa z patisona i dyni

Zapraszam na jesienną zupę z patisona i dyni, to świetny pomysł na jesienny obiad.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 12min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
2746

Zupa z patisona i dyni

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015