Kategorie przepisów

Curry

Curry

Curry to mieszanka kilku sproszkowanych przypraw, które od tysięcy lat są używane w Indiach, gdzie jest narodową przyprawą. Pochodzi z Indii i krajów Wschodu. Przyprawa ta trafiła do Europy dopiero w XVIII wieku, przywieziona przez kupców i żołnierzy kolonii brytyjskiej. Obecnie jest to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, także w Polsce.

Składniki curry bywają różne, choć jako podstawowe wymienia się: kurkumę, kwiat muszkatołowy, cynamom, imbir, kardamon, goździki, kariander, kolendra, chili, czosnek, i pieprz. Jej barwa jest żółta lub czerwona w zależności od doboru składników. W Indiach, gdzie curry jest przyprawą narodową, istnieje mnóstwo jej odmian. Curry z regionów o najgorętszym klimacie zawierają więcej ostrych papryczek chili. Odmiany curry Madras, Mysore lub Goa są bardziej pikantne. Jednak bez względu na rodzaj, curry odznacza się charakterystycznym niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Najczęściej stosuje się je do potraw mięsnych; drób, wieprzowina, baranina – curry znakomicie z nimi współgra. Curry z kurczaka, które wybornie smakuje z ryżem, piklami cytrynowymi i sałatką z ogórków z pewnością okaże się znakomitym posiłkiem. Curry z kurczaka w mleku kokosowym lub curry z ciecierzycy i ziemniaków z pewnością zadowoli niejednego zwolennika kuchni indyjskiej.

Nadaje się także do aromatyzowania ryżu, wsypana podczas gotowania nada mu nie tylko wyjątkowy aromat ale również użyczy pięknej żółtej barwy. To także wspaniały dodatek do warzyw i sosów.

Warto dodać że, ciekawie prezentują się ziemniaki w sosie curry a curry jarzynowe to wspaniały zestaw wielu warzyw (kalafior, dymka, chili, ryż). Z kolei sos curry, do którego należy dodać mąkę, masło oraz stopniowo wlewać rosół i śmietanę, będzie także znakomitym dodatkiem do jaj ugotowanych na twardo.

Zwolenników ryb ucieszy z pewnością propozycja ryby panierowanej z sosem curry. Nie będą także zawiedzeni miłośnicy owoców morza, gdyż krewetki w sosie curry lub zielone curry z krewetek i kałamarnic wypadają nader smakowicie. To danie lekkie i łatwe w przygotowaniu.

Curry jest także wskazane dla osób dbających o linię. Znakomicie także odnajduje się z pasteryzowanymi ogórkami, gdzie wchodzi w skład zalewy.

Ponieważ curry jest bardzo wrażliwe na słońce, warto przechowywać je w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób dłużej zachowa swój wyjątkowy aromat.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-30

Wyświetlenia:
149

Filet w sosie paprykowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
141

Sałatka z grejpfrutem w słodko - ostrym sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
325

Schab w sosie curry z papryką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
368

Zapiekane naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
69

Zupa dyniowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
176

Kurczak pieczony

Filet w słodkim sosie z imbirem

Lekko słodki sos o bardzo ładnym kolorze, najlepiej smakuje podany z ryżem.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-22

Wyświetlenia:
93

Filet w słodkim sosie z imbirem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-18

Wyświetlenia:
263

Kurczak w sosie sojowym z risotto

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-14

Wyświetlenia:
253

Ryż do sajgonek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
160

Cukinia smażona z dodatkiem papryki i curry

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-11

Wyświetlenia:
160

Ryba po grecku z ryżem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
114

Papryka faszerowana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia38min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-10-07

Wyświetlenia:
226

Filet w sosie brzoskwiniowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-08-30

Wyświetlenia:
107

Potrawka z brukselką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2013-08-23

Wyświetlenia:
130

Sos do pizzy

Placki cygańskie

Podawać polane keczupem, podawać z surówką z ogórków.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-08-07

Wyświetlenia:
618

Placki cygańskie

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014