Kategorie przepisów

Drożdże

Drożdże

Gdyby nie drożdże, nie byłoby wyrośniętego pieczywa ze złocistą skórką, smacznych win ani piw...

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie drożdże górnej fermentacji (podlegające fermentacji w temperaturach powyżej 20 st. C), które są drożdżami piekarniczymi. Ich zadaniem jest spulchnianie ciasta, pomoc przy jego wyrośnięciu oraz nadawanie mu odpowiedniego kształtu i aromatu. Oprócz nich przydatne są także drożdże piwne i winne, które są wykorzystywane w procesie fermentacji. Zwiększają one klarowność wina, nadają mu większą trwałość oraz odpowiadają za produkowanie estrów, czyli substancji tworzących bukiet winny. Jednak ich największą zaletą jest możliwość stworzenia wysokiej zawartości alkoholu w winie.

Z kolei drożdże stosowane w piekarnictwie powinny odznaczać się dobrą siłą pędną oraz długą trwałością. Cechy te zależą w głównej mierze od składu chemicznego drożdży. Stwierdzono na przykład, że zawartość białka poniżej 42% jest przyczyną niskiej siły pędnej. Aby drożdże zachowały swoje właściwości, powinny zawierać 40 – 50% białka w suchej masie 10 – 30% glikogenu, 4 – 10% kwasów nukleinowych, 1 – 6% tłuszczy, 6 – 8% związków mineralnych, do 5% celulozy i do 4% mannanu (wielocukru pochodzenia roślinnego). Drożdże są także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin: B1, B2, B6, B12, PP i D. Zawierają też kwas pantotenowy.

Co ciekawe, specjaliści radzą, aby do ciasta dodawać drożdże (2–5% w stosunku do użytej mąki) zamiast zakwas chlebowy. Przygotowane w ten sposób pieczywo jest zdrowsze i łatwiej strawne. Ma też większą wartość odżywczą.

Powinny być przechowywane w temperaturze od +2 do +8 st. C. Ujemne temperatury powodują zamrożenie wody i zniszczenie komórek drożdży. Natomiast wyższe od + 8 st. C doprowadzają do ich zakażenia. Prawidłowo przechowane drożdże można wykorzystać do przygotowania pieczywa, upieczenia ciasta (np. drożdżówek z marmoladą lub jagodami), produkcji piwa, wina lub wódki. Niektórzy dodają je również do racuchów, ciasta na pizzę, blin, pierogów, klusków oraz placka cebulowego. Są także obowiązkowym składnikiem pączków, żydowskich precli, czeskich knedli i kulebiaka z kapustą oraz grzybami.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2016-10-20

Wyświetlenia:
52

Drożdżówka cytrynowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-10-07

Wyświetlenia:
112

Ciasto na pizze

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-09-23

Wyświetlenia:
58

Kluski na parze

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2016-07-22

Wyświetlenia:
130

Drożdżówki z jagodami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-03-30

Wyświetlenia:
193

Chałka waniliowa na maślance

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-02-28

Wyświetlenia:
324

Bułki z serem

Maślane pizzerki

Pizzerki są bardzo smaczne, każdy ma swoją, nie trzeba się dzielić z innymi. Chrupiące i miękkie ciasto rozpływa się w ustach.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-02-18

Wyświetlenia:
309

Maślane pizzerki

Pizza z salami

Pizza niezwykle puszysta i szybka w przygotowaniu. Pizza z salami znika bardzo szybko z talerza.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-02-17

Wyświetlenia:
255

Pizza z salami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-02-12

Wyświetlenia:
355

Pizza z rukolą i serem grana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji25

Data dodaniaData dodania2016-01-30

Wyświetlenia:
236

Ciasto drożdżowe z dynią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-27

Wyświetlenia:
299

Cebulaki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-01-17

Wyświetlenia:
331

Ciasto z rogalików

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-12-31

Wyświetlenia:
527

Pizza jak z pizzerii

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
431

Domowa pizza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
385

Pizza cebulowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
645

Ciasto na pizze z ziołami

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016