Kategorie przepisów

Drożdże

Drożdże

Gdyby nie drożdże, nie byłoby wyrośniętego pieczywa ze złocistą skórką, smacznych win ani piw...

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie drożdże górnej fermentacji (podlegające fermentacji w temperaturach powyżej 20 st. C), które są drożdżami piekarniczymi. Ich zadaniem jest spulchnianie ciasta, pomoc przy jego wyrośnięciu oraz nadawanie mu odpowiedniego kształtu i aromatu. Oprócz nich przydatne są także drożdże piwne i winne, które są wykorzystywane w procesie fermentacji. Zwiększają one klarowność wina, nadają mu większą trwałość oraz odpowiadają za produkowanie estrów, czyli substancji tworzących bukiet winny. Jednak ich największą zaletą jest możliwość stworzenia wysokiej zawartości alkoholu w winie.

Z kolei drożdże stosowane w piekarnictwie powinny odznaczać się dobrą siłą pędną oraz długą trwałością. Cechy te zależą w głównej mierze od składu chemicznego drożdży. Stwierdzono na przykład, że zawartość białka poniżej 42% jest przyczyną niskiej siły pędnej. Aby drożdże zachowały swoje właściwości, powinny zawierać 40 – 50% białka w suchej masie 10 – 30% glikogenu, 4 – 10% kwasów nukleinowych, 1 – 6% tłuszczy, 6 – 8% związków mineralnych, do 5% celulozy i do 4% mannanu (wielocukru pochodzenia roślinnego). Drożdże są także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin: B1, B2, B6, B12, PP i D. Zawierają też kwas pantotenowy.

Co ciekawe, specjaliści radzą, aby do ciasta dodawać drożdże (2–5% w stosunku do użytej mąki) zamiast zakwas chlebowy. Przygotowane w ten sposób pieczywo jest zdrowsze i łatwiej strawne. Ma też większą wartość odżywczą.

Powinny być przechowywane w temperaturze od +2 do +8 st. C. Ujemne temperatury powodują zamrożenie wody i zniszczenie komórek drożdży. Natomiast wyższe od + 8 st. C doprowadzają do ich zakażenia. Prawidłowo przechowane drożdże można wykorzystać do przygotowania pieczywa, upieczenia ciasta (np. drożdżówek z marmoladą lub jagodami), produkcji piwa, wina lub wódki. Niektórzy dodają je również do racuchów, ciasta na pizzę, blin, pierogów, klusków oraz placka cebulowego. Są także obowiązkowym składnikiem pączków, żydowskich precli, czeskich knedli i kulebiaka z kapustą oraz grzybami.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-02-12

Wyświetlenia:
39

Pizza z rukolą i serem grana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji25

Data dodaniaData dodania2016-01-30

Wyświetlenia:
41

Ciasto drożdżowe z dynią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-27

Wyświetlenia:
57

Cebulaki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-01-17

Wyświetlenia:
90

Ciasto z rogalików

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-12-31

Wyświetlenia:
238

Pizza jak z pizzerii

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
135

Domowa pizza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
97

Pizza cebulowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-11-30

Wyświetlenia:
236

Ciasto na pizze z ziołami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-11-29

Wyświetlenia:
126

Ślimaczki z masą szpinakową

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-11-29

Wyświetlenia:
89

Bułeczki z serkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-11-27

Wyświetlenia:
132

Ślimaczki cynamonowo waniliowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-10-23

Wyświetlenia:
313

Bułeczki z nadzieniem szpinakowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-10-08

Wyświetlenia:
207

Cebularze z makiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-09-26

Wyświetlenia:
169

Jagodzianki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-09-15

Wyświetlenia:
309

Cebularze z pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-08-31

Wyświetlenia:
280

Pizza z serem, pieczarkami i papryką

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016