Kategorie przepisów

Drożdże

Drożdże

Gdyby nie drożdże, nie byłoby wyrośniętego pieczywa ze złocistą skórką, smacznych win ani piw...

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie drożdże górnej fermentacji (podlegające fermentacji w temperaturach powyżej 20 st. C), które są drożdżami piekarniczymi. Ich zadaniem jest spulchnianie ciasta, pomoc przy jego wyrośnięciu oraz nadawanie mu odpowiedniego kształtu i aromatu. Oprócz nich przydatne są także drożdże piwne i winne, które są wykorzystywane w procesie fermentacji. Zwiększają one klarowność wina, nadają mu większą trwałość oraz odpowiadają za produkowanie estrów, czyli substancji tworzących bukiet winny. Jednak ich największą zaletą jest możliwość stworzenia wysokiej zawartości alkoholu w winie.

Z kolei drożdże stosowane w piekarnictwie powinny odznaczać się dobrą siłą pędną oraz długą trwałością. Cechy te zależą w głównej mierze od składu chemicznego drożdży. Stwierdzono na przykład, że zawartość białka poniżej 42% jest przyczyną niskiej siły pędnej. Aby drożdże zachowały swoje właściwości, powinny zawierać 40 – 50% białka w suchej masie 10 – 30% glikogenu, 4 – 10% kwasów nukleinowych, 1 – 6% tłuszczy, 6 – 8% związków mineralnych, do 5% celulozy i do 4% mannanu (wielocukru pochodzenia roślinnego). Drożdże są także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin: B1, B2, B6, B12, PP i D. Zawierają też kwas pantotenowy.

Co ciekawe, specjaliści radzą, aby do ciasta dodawać drożdże (2–5% w stosunku do użytej mąki) zamiast zakwas chlebowy. Przygotowane w ten sposób pieczywo jest zdrowsze i łatwiej strawne. Ma też większą wartość odżywczą.

Powinny być przechowywane w temperaturze od +2 do +8 st. C. Ujemne temperatury powodują zamrożenie wody i zniszczenie komórek drożdży. Natomiast wyższe od + 8 st. C doprowadzają do ich zakażenia. Prawidłowo przechowane drożdże można wykorzystać do przygotowania pieczywa, upieczenia ciasta (np. drożdżówek z marmoladą lub jagodami), produkcji piwa, wina lub wódki. Niektórzy dodają je również do racuchów, ciasta na pizzę, blin, pierogów, klusków oraz placka cebulowego. Są także obowiązkowym składnikiem pączków, żydowskich precli, czeskich knedli i kulebiaka z kapustą oraz grzybami.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
94

Babeczki jagodowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
68

Pizza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
100

Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

Drożdżówki z serem

Pyszne i mięciutkie drożdżówki z waniliową masą serową.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-06-25

Wyświetlenia:
219

Drożdżówki z serem

Rogaliki kruche i delikatne a la croissant

Pyszne rogale kruche, ale delikatne i zarazem puszyste jak croissanty. Przy czym łatwiejsze i szybsze :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia7godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-23

Wyświetlenia:
86

Rogaliki kruche i delikatne a la croissant

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-23

Wyświetlenia:
61

Ciasto bretońskie z powidłami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-23

Wyświetlenia:
62

Babka drożdżowa z brzoskwiniami i cukrową skorupką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-06-23

Wyświetlenia:
54

Pączki z cukrem pudrem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-06-17

Wyświetlenia:
158

Chelsea Buns- drożdżowe bułeczki z cukrem i bakaliami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni 0godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-06-17

Wyświetlenia:
79

Brioche z creme patissiere i kruszonką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-06-10

Wyświetlenia:
170

Drożdżówka z wiśniami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-05-24

Wyświetlenia:
159

Racuchy z pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-04-30

Wyświetlenia:
151

Chleb mieszany z oregano

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-04-27

Wyświetlenia:
189

Chleb z czarnuszką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-04-20

Wyświetlenia:
535

Śniadaniowe bułeczki z kruszonką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-04-20

Wyświetlenia:
445

Chleb z suszoną śliwką i ziarnami

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015