Kategorie przepisów

Drożdże

Drożdże

Gdyby nie drożdże, nie byłoby wyrośniętego pieczywa ze złocistą skórką, smacznych win ani piw...

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie drożdże górnej fermentacji (podlegające fermentacji w temperaturach powyżej 20 st. C), które są drożdżami piekarniczymi. Ich zadaniem jest spulchnianie ciasta, pomoc przy jego wyrośnięciu oraz nadawanie mu odpowiedniego kształtu i aromatu. Oprócz nich przydatne są także drożdże piwne i winne, które są wykorzystywane w procesie fermentacji. Zwiększają one klarowność wina, nadają mu większą trwałość oraz odpowiadają za produkowanie estrów, czyli substancji tworzących bukiet winny. Jednak ich największą zaletą jest możliwość stworzenia wysokiej zawartości alkoholu w winie.

Z kolei drożdże stosowane w piekarnictwie powinny odznaczać się dobrą siłą pędną oraz długą trwałością. Cechy te zależą w głównej mierze od składu chemicznego drożdży. Stwierdzono na przykład, że zawartość białka poniżej 42% jest przyczyną niskiej siły pędnej. Aby drożdże zachowały swoje właściwości, powinny zawierać 40 – 50% białka w suchej masie 10 – 30% glikogenu, 4 – 10% kwasów nukleinowych, 1 – 6% tłuszczy, 6 – 8% związków mineralnych, do 5% celulozy i do 4% mannanu (wielocukru pochodzenia roślinnego). Drożdże są także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin: B1, B2, B6, B12, PP i D. Zawierają też kwas pantotenowy.

Co ciekawe, specjaliści radzą, aby do ciasta dodawać drożdże (2–5% w stosunku do użytej mąki) zamiast zakwas chlebowy. Przygotowane w ten sposób pieczywo jest zdrowsze i łatwiej strawne. Ma też większą wartość odżywczą.

Powinny być przechowywane w temperaturze od +2 do +8 st. C. Ujemne temperatury powodują zamrożenie wody i zniszczenie komórek drożdży. Natomiast wyższe od + 8 st. C doprowadzają do ich zakażenia. Prawidłowo przechowane drożdże można wykorzystać do przygotowania pieczywa, upieczenia ciasta (np. drożdżówek z marmoladą lub jagodami), produkcji piwa, wina lub wódki. Niektórzy dodają je również do racuchów, ciasta na pizzę, blin, pierogów, klusków oraz placka cebulowego. Są także obowiązkowym składnikiem pączków, żydowskich precli, czeskich knedli i kulebiaka z kapustą oraz grzybami.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-12-28

Wyświetlenia:
171

Pampuchy na parze z  sosem kiwi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-29

Wyświetlenia:
439

Pizza z białym sosem i pomidorami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
409

Paszteciki z pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-09-25

Wyświetlenia:
1149

Paszteciki z kapustą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-28

Wyświetlenia:
926

Kebab domowy drobiowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-07-11

Wyświetlenia:
370

Bułki razowe z jagodami goji

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-06-09

Wyświetlenia:
409

Racuchy z czerwoną porzeczką bez mleka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-06-05

Wyświetlenia:
563

Muffinkowe drożdżówki z truskawkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-06-01

Wyświetlenia:
3386

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji25

Data dodaniaData dodania2014-06-01

Wyświetlenia:
682

Chleb wiedeński

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
903

Racuchy rybne z surówką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
290

Chleb z ricottą i czarnuszką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
292

Chleb z serkiem wiejskim

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
304

Chleb cebulowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-05-30

Wyświetlenia:
463

Bułki  na parze z sosem bananowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-05-30

Wyświetlenia:
500

Ciasto trzy kolory

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015