Kategorie przepisów

Fasola biała

Fasola biała

Fasola biała jest jednym z około 540 odmian fasoli strączkowych. Jej największą zaletą jest duża wartość odżywcza, a jednocześnie możliwość użycia fasoli białej do wielu potraw.

Powszechnie uznaje się, że fasola biała była uprawiana najpierw przez Indian, a dopiero później zainteresowali się nią hiszpańscy i portugalscy konkwistadorzy. To właśnie oni sprowadzili warzywo do Europy, a następnie rozpropagowali jego zalety w Afryce i Azji. Nic więc dziwnego, że powstało tyle odmian, zwłaszcza że część z nich szczyci się również pięknymi kwiatami.

Zdaniem specjalistów, fasola biała posiada spore wartości odżywcze oraz wiele cennych składników, takich jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, chlor, kobalt, fluor, fosfor oraz kwas nikotynowy i pantotenowy. Ma też sporo witaminy: B1, B2, B6 i C. Ponadto w suchych nasionach lub niedojrzałych strąkach fasoli znajdują się duże ilości białka. Niestety, jest to roślina dość kaloryczna – w 100 g suchych nasion odnotowuje się ok. 250 kcal.

Ze względu na wymienione powyżej składniki, fasola biała jest stosowana w ziołolecznictwie. Odwar z jej strąków jest doskonałym środkiem moczopędnym oraz pomocniczym w dnie i schorzeniach reumatycznych. W połączeniu z liśćmi borówki, mącznicy lekarskiej, fiołka trójbarwnego, znamion kukurydzy i kwiatów wrzosu tworzy odwar działający zapobiegawczo na kłopoty z układem moczowym. Eliminuje również z moczu szczawiany i fosforany. Fasola biała wchodzi też w skład mieszanek pomagających osobom chorym na gośćca, nadciśnienie i cukrzycę. Zwalcza również zainfekowane miejsca na skórze, które powstały w wyniku poparzeń, ran czy egzemy.

Jednak najważniejszą rolą fasoli jest jej zastosowanie kulinarne. W sklepach można ją najczęściej dostać marynowaną lub paczkowaną z suchymi nasionami. Zanim jednak dodanym suche nasiona do potrawy, trzeba je najpierw porządnie namoczyć. Najlepiej zostawić ją na noc, aby napęczniała, a w ciągu dnia gotować ją ok. 60 min. Z tak przygotowanej białej fasoli można zrobić boczek w sosie pomidorowym, kapustę z fasolą czy risotto. Wyśmienicie komponuje się ze składnikami sałatek z majonezem. Można ją też dodawać do zup, dań mięsnych, jajecznych lub z wykorzystaniem sera. Nie wolno jednak zapomnieć o odpowiednich ziołach i przyprawach – aby zapobiec gazom, warto dodać sporo kminku.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
344

Zupa mix fasoli

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
198

Sałatka brokułowa z fasolami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni 2godz.    Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-11-25

Wyświetlenia:
353

Zupa fasolowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
163

Sałatka z fasolką białą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
160

Sałatka z tuńczyka

Jarzynowa z fasolą

Sycąca zupa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-09-30

Wyświetlenia:
363

Jarzynowa z fasolą

Sałatka fantazja

Pyszna kolorowa sałatka i szybka w zrobieniu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-08-31

Wyświetlenia:
273

Sałatka fantazja

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-03-07

Wyświetlenia:
683

Zupa fasolowa

Barszcz ukraiński

Pyszna i syta zupa.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-02-11

Wyświetlenia:
332

Barszcz ukraiński

Zupa - krem z fasoli

Bardzo smaczna i pożywana.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-01-14

Wyświetlenia:
525

Zupa - krem z fasoli

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2012-09-30

Wyświetlenia:
1039

Fasolka po bretońsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2012-05-16

Wyświetlenia:
913

Zupa fasola po bretońsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2012-03-19

Wyświetlenia:
601

Zupa krem z fasoli

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2012-03-02

Wyświetlenia:
1155

Zupa gulaszowa z kukurydzą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-10-04

Wyświetlenia:
1003

Sałatka egipska

Zupa Meksykańska

Jest to zupa pikantna, lecz można ja przyprawić łagodnymi przyprawami i również będzie pyszna. Gdy przyrządzam ja na obiad to nie przygotowuję drugieg...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2011-06-12

Wyświetlenia:
1328

Zupa Meksykańska

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014