Kategorie przepisów

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Konsumenci dań z dodatkiem fasoli miewają bardzo zróżnicowane i wcale nie zawsze przyjemne doświadczenia. Nawet ci, którzy skarżyli się na dolegliwości żołądkowe będące konsekwencją spożywania fasoli nie powinni jednak uprzedzać się do fasolki szparagowej. Świeże warzywo zachwyca nie tylko swoją ceną i tym, że jest prawdziwą bombą witaminową, ale i tym, że organizm nie ma wcale większych problemów z jego trawieniem.

Pochwały pod adresem fasolki szparagowej zazwyczaj inauguruje informacja na temat tego, że odznacza się ona dużą zawartością błonnika. Mówimy w jego kontekście o składniku wyjątkowo cennym dla naszego organizmu, błonnik powinny docenić przy tym również osoby, które znajdują się na diecie albo zaczynają podejrzewać, że w najbliższym czasie może okazać się ona zbawiennym rozwiązaniem dla ich sylwetki. Błonnik zawarty w fasolce szparagowej ma to do siebie, że pęcznieje w żołądku zapewniając nam pożądane podczas odchudzania się poczucie sytości. W rezultacie możemy jeść mniej, a przy tym wcale nie odczuwamy dojmującego głodu.

Fasolka wiążąca tłuszcz zalecana jest osobom, które chcą pozbyć się nadmiaru cholesterolu, okazuje się jednak, że jest ona również rozwiązaniem idealnym z punktu widzenia kobiet. Jednym z jej składników jest kwas foliowy, który przydaje się zwłaszcza w pierwszych dniach ciąży, powinno się ją jeść zatem między innymi wówczas, gdy planuje się poczęcie dziecka. Cenna jest również zawarte w fasolce szparagowej witamina B3. Bardzo często obecna jest ona w lekach ziołowych pomagających w walce ze stanami lękowymi i bezsennością, dlaczego jednak mielibyśmy opierać naszą dietę na tego rodzaju sztucznych składnikach, skoro możemy dostarczać ich sobie w naturalny sposób?

Jeżeli chcemy wykorzystać składniki zawarte w fasolce szparagowej powinniśmy wiedzieć, jak ją przyrządzać. Najbardziej wskazana jest ona oczywiście w postaci surowej, nie przejmujmy się jednak i wówczas, gdy znacznie bardziej smakuje nam gotowana lub smażona. Podczas gotowania nigdy jednak nie przesadzajmy z czasem, w jakim wykonujemy tę czynność, rozgotowana fasolka szparagowa nie jest już bowiem tak wartościowa. Najlepiej podawać ją jako dodatek do ziemniaków podczas obiadu, zwolennicy bardziej oryginalnych rozwiązań mogą jednak również umieszczać ją w zapiekankach, potrawach smażonych, a nawet w zupie.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-07-30

Wyświetlenia:
90

Fasolka w cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-03-18

Wyświetlenia:
409

Sałatka z fasolką i serem żółtym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-17

Wyświetlenia:
210

Sałatka obiadowa z fasolką

Zupa z brukselką

Smaczna lekka zupa.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
330

Zupa z brukselką

Fasolka w pomidorach

Zdrowe i smaczne danie z fasolki.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-27

Wyświetlenia:
383

Fasolka w pomidorach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
232

Zupa wielowarzywna

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
312

Gulaszowa potrawka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-26

Wyświetlenia:
139

Drobiowe roladki i warzywa z parowaru

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-23

Wyświetlenia:
247

Zupa jarzynowa z kluskami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 55min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-23

Wyświetlenia:
359

Warzywa zasmażane z kiełbasą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-23

Wyświetlenia:
195

Schabowe w sosie pieczarkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-18

Wyświetlenia:
294

Kurczak w sosie sojowym z risotto

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-14

Wyświetlenia:
148

Sałatka makaronowa z bobem

Jesienny gulasz

Pyszny jesienny gulasz z papryką i salami.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-02

Wyświetlenia:
132

Jesienny gulasz

Mięso z warzywami

W połączeniu z ryżem smakuje smakowicie.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-10-27

Wyświetlenia:
252

Mięso z warzywami

Sałatka z fasolki szparagowej

Idealna na różne okazje

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-09-30

Wyświetlenia:
135

Sałatka z fasolki szparagowej

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014