Kategorie przepisów

Herbata

Herbata

Herbata to napój ogromnie popularny na świecie. Choć za jej ojczyznę uważa się Chiny, to dokładnie nie wiadomo skąd pochodzi. Jedna z legend mówi że, cesarz Schen – Nong około 3 tys. lat p.n.e wypoczywał pod drzewem herbacianym, a ponieważ wiał lekki wiatr, to do dzbanka z gorącą wodą wpadło mu kilka liści herbaty. Zachwycił się smakiem i aromatem herbaty i nakazał uprawę tej rośliny w kraju. To tylko jedna z legend, która w piękny sposób opisuje odkrycie herbaty.

Herbata dotarła do Japonii już w pierwszych wiekach naszej ery, natomiast do Europy jej import zapoczątkowali Holendrzy. Szczególnie popularna stała się we Francji, Anglii, Holandii i Danii zwłaszcza w niektórych kręgach arystokratycznych.

Główne składniki herbaty to kofeina (nazywana w herbacie teiną) i polifenole. Kofeina, powszechnie znany środek pobudzający, działa na centralny układ nerwowy, wzmaga czujność, zmniejsza uczucie senności i znużenia. Polifenole wiążą i ograniczają wchłanianie metali ciężkich takich jak ołów, kadm, rteć. Herbata zawiera wapń, cynk, mangan, zaś dodane do niej mleko, staje się źródłem wielu witamin (C, PP, K i z grupy B) i minerałów.

Mamy więc herbatę białą, zieloną, żółtą, czerwoną, owocową. Biała herbata to najdroższy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek; wytwarzana głównie w Chinach. Zielona herbata działa pobudzająco, wzmacnia szkliwo zębów, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Herbata żółta trudno dostępna i mało znana nie tylko w Polsce, ale i w Europie; określana także cesarską, gdyż zarezerwowana była przez długi czas dla dworu cesarskiego. Czerwona herbata jest herbatą półfermentowaną. Najpopularniejsza to fermentowana bardzo powoli chińska Pu –Erh. Do tej kategorii należy także herbata Oolong. Z kolei herbaty owocowe to istny festiwal smaków, zapachów i aromatów.

Oprócz typowego wykorzystania, herbata ma jeszcze wiele niekonwencjonalnych zastosowań. Stosowana jest jako przyprawa do dań mięsnych, w tym dziczyzny, a także do doprawiania warzyw, ryżu, potraw z ryb i mięczaków. Chińczycy np. stosują herbatę jako przyprawę w połączeniu z czosnkiem.

To znakomite połączenie nadaje potrawom charakterystyczny pikantny aromat, zaś herbata pochłaniając zapach czosnku czyni go niewyczuwalnym dla otoczenia. Śledzie moczone w naparze herbacianym nie będą miały charakterystycznego zapachu ryb.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
132

Torcik z białym winogronem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
266

Schab z herbatą

Piernik na herbacie

Pyszny, mięciutki i ciekawy w smaku piernik.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2014-02-23

Wyświetlenia:
221

Piernik na herbacie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-01-07

Wyświetlenia:
298

Tort świąteczny z nutą pomarańczy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-11-20

Wyświetlenia:
81

Ciasto herbaciane z bakaliami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2013-07-29

Wyświetlenia:
301

Torcik czekoladowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2013-07-08

Wyświetlenia:
172

Ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2013-06-26

Wyświetlenia:
455

Tort śmietanowy komunijny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2013-01-31

Wyświetlenia:
1310

Ciasto sople lodu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2012-12-05

Wyświetlenia:
1010

Tort urodzinowy

Deser bananowy

Deser bananowo- śmietanowy. Przygotowanie zajmuje kilka minut. Reszta to czas chłodzenia.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2012-08-22

Wyświetlenia:
897

Deser bananowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2012-04-05

Wyświetlenia:
979

Tort śmietankowo kokosowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2011-12-27

Wyświetlenia:
647

Herbata z pomarańczą
!zuzanna

!zuzanna

Herbata zimowa poprawia humor

Przepis jest banalny, nie ma w nim nic niezwykłego, ale gdy odkryłam tę herbatę, żałowałam tylko, że tak późno. Kiedy herbata lekko wystygnie, wyciąga...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2011-12-15

Wyświetlenia:
870

Herbata zimowa poprawia humor

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-10-18

Wyświetlenia:
441

Herbatka z sokiem ananasowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2011-10-11

Wyświetlenia:
573

Herbata tęczowa

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014