Kategorie przepisów

Jabłka

Jabłka

Jabłka są łatwo dostępne, niedrogie, smaczne i zdrowe, a przy tym posiadają ponad 10 tysięcy odmian. Nic więc dziwnego, że z roku na rok zjadamy ich coraz więcej. O ile jednak w Polsce traktowane są jako samodzielne owoce lub dodatki do deserów, o tyle w Wielkiej Brytanii łączy się je ze wszystkim, nawet z masłem.

Ich niezwykła popularność związana jest występowaniem niemal na całej kuli ziemskiej oraz łatwym przechowywaniem. Wystarczy wspomnieć, że jeśli znajdują się w chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, to wytrzymają nawet dziesięć miesięcy. W lodówce przetrwają maksymalnie dwa tygodnie.

Jabłka są prawdziwym źródłem witamin. Zawierają rzadko spotykaną kombinację witaminy P i C, dochodzi do tego B1, B2, prowitamina A, białko, cukier, magnez, żelazo, potas, kwas jabłkowy i cytrynowy. Skórka i gniazda nasienne jabłka są bogate w pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Wiążą jednocześnie kobalt i ołów, dzięki czemu są one łatwiej usuwane z organizmu. Pektyny odpowiadają także za regulację flory bakteryjnej w jelitach, skutecznie zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Dowiedziono, że zjedzenie dwóch jabłek dziennie zapobiega powstawaniu cholesterolu nawet o 20%. Spożywanie jabłek poleca się także palaczom, cukrzykom, osobom uwielbiającym mięso i produkty zbożowe oraz narzekającym na brak energii. Powinni je jeść chorzy na reumatyzm, artretyzm i mający problemy z przewodem pokarmowym. Jabłka stanowią też podstawę diety, gdyż znajdujący się w nich błonnik, wiąże wodę, pęcznieje w żołądku, dzięki czemu stwarza uczucie sytości. Poza tym jabłka są mało kaloryczne i zapobiegają anemii.

Jak już wspomnieliśmy, w polskiej kuchni stanowią głównie dodatek do ciast i deserów. Są podstawą ciast (np. szarlotki), sałatek i tart owocowych. Dodaje się je do kompotów, soków, lodów, galaretek, dżemów i konfitur. Stanowią świetne uzupełnienie omletów, naleśników i smażonych placków. Niekiedy jabłka dodaje się do mięs (np. pieczonej kaczki) oraz potraw jarskich (np. gotowanej kapusty). Doskonale zastępują ocet w barszczu i kapuśniaku. Można je jeść na surowo, gotować, dusić i suszyć. Nie tracą przy tym wartości odżywczych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-04-30

Wyświetlenia:
38

Tort kokosowy-jabłkowy z lukrem plastycznym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
75

Ciasto z jabłkami

Jabłkowe powidła

Powidła można wykorzystać do naleśników, ciast oraz do deserów. Powidła mają piękny kolor, wyśmienity smak i aromat.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-02-24

Wyświetlenia:
116

Jabłkowe powidła

Racuchy z jabłkami

Bardzo szybki sposób na przygotowanie obiadu na piątek. Racuchy należy posypać cukrem jeszcze gdy są ciepłe.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia23min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-02-20

Wyświetlenia:
100

Racuchy z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
106

Konfitura z jabłek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-01-26

Wyświetlenia:
112

Jabłka zapiekane z kruszonką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-25

Wyświetlenia:
158

Potrawka pieczarkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-01-09

Wyświetlenia:
210

Szynka duszona z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-12-29

Wyświetlenia:
198

Pierś kaczki duszona

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-12-28

Wyświetlenia:
263

Kaczka pieczona w kawałkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-11-25

Wyświetlenia:
156

Jabłka z kaszą jaglaną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-09-26

Wyświetlenia:
177

Muffiny z jabłkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-09-12

Wyświetlenia:
312

Szarlotka w kokilce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-09-04

Wyświetlenia:
306

Sodziaki z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-08-31

Wyświetlenia:
208

Koktajl hollywoodzki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2015-08-16

Wyświetlenia:
448

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016