Kategorie przepisów

Jabłka

Jabłka

Jabłka są łatwo dostępne, niedrogie, smaczne i zdrowe, a przy tym posiadają ponad 10 tysięcy odmian. Nic więc dziwnego, że z roku na rok zjadamy ich coraz więcej. O ile jednak w Polsce traktowane są jako samodzielne owoce lub dodatki do deserów, o tyle w Wielkiej Brytanii łączy się je ze wszystkim, nawet z masłem.

Ich niezwykła popularność związana jest występowaniem niemal na całej kuli ziemskiej oraz łatwym przechowywaniem. Wystarczy wspomnieć, że jeśli znajdują się w chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, to wytrzymają nawet dziesięć miesięcy. W lodówce przetrwają maksymalnie dwa tygodnie.

Jabłka są prawdziwym źródłem witamin. Zawierają rzadko spotykaną kombinację witaminy P i C, dochodzi do tego B1, B2, prowitamina A, białko, cukier, magnez, żelazo, potas, kwas jabłkowy i cytrynowy. Skórka i gniazda nasienne jabłka są bogate w pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Wiążą jednocześnie kobalt i ołów, dzięki czemu są one łatwiej usuwane z organizmu. Pektyny odpowiadają także za regulację flory bakteryjnej w jelitach, skutecznie zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Dowiedziono, że zjedzenie dwóch jabłek dziennie zapobiega powstawaniu cholesterolu nawet o 20%. Spożywanie jabłek poleca się także palaczom, cukrzykom, osobom uwielbiającym mięso i produkty zbożowe oraz narzekającym na brak energii. Powinni je jeść chorzy na reumatyzm, artretyzm i mający problemy z przewodem pokarmowym. Jabłka stanowią też podstawę diety, gdyż znajdujący się w nich błonnik, wiąże wodę, pęcznieje w żołądku, dzięki czemu stwarza uczucie sytości. Poza tym jabłka są mało kaloryczne i zapobiegają anemii.

Jak już wspomnieliśmy, w polskiej kuchni stanowią głównie dodatek do ciast i deserów. Są podstawą ciast (np. szarlotki), sałatek i tart owocowych. Dodaje się je do kompotów, soków, lodów, galaretek, dżemów i konfitur. Stanowią świetne uzupełnienie omletów, naleśników i smażonych placków. Niekiedy jabłka dodaje się do mięs (np. pieczonej kaczki) oraz potraw jarskich (np. gotowanej kapusty). Doskonale zastępują ocet w barszczu i kapuśniaku. Można je jeść na surowo, gotować, dusić i suszyć. Nie tracą przy tym wartości odżywczych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Dżem i sok z aronii i jabłek

Aronia jest bardzo zdrowa, szkoda więc z niej rezygnować ze względu na trudny smak, lepiej poszukać połączenia które smak aronii zneutralizuje, ale po...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-08-25

Wyświetlenia:
18

Dżem i sok z aronii i jabłek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
327

Banany i jabłka pod kołderką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji24

Data dodaniaData dodania2014-01-19

Wyświetlenia:
990

Amerykaniec

Nocny jabłecznik

Bardzo kruche ciasto z jabłkami.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2dni 0godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji25

Data dodaniaData dodania2013-12-28

Wyświetlenia:
397

Nocny jabłecznik

Szarlotka na kruchym spodzie

Pyszne do kawy kruche ciasto.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2013-12-10

Wyświetlenia:
333

Szarlotka na kruchym  spodzie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
208

Jabłka w sosie imbirowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia32min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
360

Dżem aroniowo-jabłkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2013-11-14

Wyświetlenia:
340

Jabłecznik na kruchym cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
243

Jabłka faszerowane wątróbką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
256

Kruche ciasto z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-01

Wyświetlenia:
461

Szarlotka bez jajek

Ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto z jabłkami.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2013-11-01

Wyświetlenia:
403

Ciasto z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
273

Ciasto z gruszkami i jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
226

Ryż z bitą śmietaną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia42min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-29

Wyświetlenia:
165

Zupa z dyni na słodko

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2013-10-29

Wyświetlenia:
182

Ciasto z płatków owsianych

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014