Kategorie przepisów

Jabłka

Jabłka

Jabłka są łatwo dostępne, niedrogie, smaczne i zdrowe, a przy tym posiadają ponad 10 tysięcy odmian. Nic więc dziwnego, że z roku na rok zjadamy ich coraz więcej. O ile jednak w Polsce traktowane są jako samodzielne owoce lub dodatki do deserów, o tyle w Wielkiej Brytanii łączy się je ze wszystkim, nawet z masłem.

Ich niezwykła popularność związana jest występowaniem niemal na całej kuli ziemskiej oraz łatwym przechowywaniem. Wystarczy wspomnieć, że jeśli znajdują się w chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, to wytrzymają nawet dziesięć miesięcy. W lodówce przetrwają maksymalnie dwa tygodnie.

Jabłka są prawdziwym źródłem witamin. Zawierają rzadko spotykaną kombinację witaminy P i C, dochodzi do tego B1, B2, prowitamina A, białko, cukier, magnez, żelazo, potas, kwas jabłkowy i cytrynowy. Skórka i gniazda nasienne jabłka są bogate w pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Wiążą jednocześnie kobalt i ołów, dzięki czemu są one łatwiej usuwane z organizmu. Pektyny odpowiadają także za regulację flory bakteryjnej w jelitach, skutecznie zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Dowiedziono, że zjedzenie dwóch jabłek dziennie zapobiega powstawaniu cholesterolu nawet o 20%. Spożywanie jabłek poleca się także palaczom, cukrzykom, osobom uwielbiającym mięso i produkty zbożowe oraz narzekającym na brak energii. Powinni je jeść chorzy na reumatyzm, artretyzm i mający problemy z przewodem pokarmowym. Jabłka stanowią też podstawę diety, gdyż znajdujący się w nich błonnik, wiąże wodę, pęcznieje w żołądku, dzięki czemu stwarza uczucie sytości. Poza tym jabłka są mało kaloryczne i zapobiegają anemii.

Jak już wspomnieliśmy, w polskiej kuchni stanowią głównie dodatek do ciast i deserów. Są podstawą ciast (np. szarlotki), sałatek i tart owocowych. Dodaje się je do kompotów, soków, lodów, galaretek, dżemów i konfitur. Stanowią świetne uzupełnienie omletów, naleśników i smażonych placków. Niekiedy jabłka dodaje się do mięs (np. pieczonej kaczki) oraz potraw jarskich (np. gotowanej kapusty). Doskonale zastępują ocet w barszczu i kapuśniaku. Można je jeść na surowo, gotować, dusić i suszyć. Nie tracą przy tym wartości odżywczych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji22

Data dodaniaData dodania2014-10-12

Wyświetlenia:
962

Szarlotka z pigwą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-10

Wyświetlenia:
383

Świderki z musem jabłkowym

Mus z jabłek i jagód goji

Zapraszam na przepis na smaczny mus z jabłek - idealny do naleśników.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
288

Mus z jabłek i jagód goji

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-24

Wyświetlenia:
337

Prażone jabłka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-09-22

Wyświetlenia:
1740

Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką

Dżem i sok z aronii i jabłek

Aronia jest bardzo zdrowa, szkoda więc z niej rezygnować ze względu na trudny smak, lepiej poszukać połączenia które smak aronii zneutralizuje, ale po...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-08-25

Wyświetlenia:
248

Dżem i sok z aronii i jabłek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
375

Banany i jabłka pod kołderką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji24

Data dodaniaData dodania2014-01-19

Wyświetlenia:
1092

Amerykaniec

Nocny jabłecznik

Bardzo kruche ciasto z jabłkami.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2dni 0godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji25

Data dodaniaData dodania2013-12-28

Wyświetlenia:
476

Nocny jabłecznik

Szarlotka na kruchym spodzie

Pyszne do kawy kruche ciasto.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2013-12-10

Wyświetlenia:
405

Szarlotka na kruchym  spodzie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
256

Jabłka w sosie imbirowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia32min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
578

Dżem aroniowo-jabłkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2013-11-14

Wyświetlenia:
418

Jabłecznik na kruchym cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
277

Jabłka faszerowane wątróbką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
319

Kruche ciasto z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-01

Wyświetlenia:
554

Szarlotka bez jajek

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014