Kategorie przepisów

Jabłka

Jabłka

Jabłka są łatwo dostępne, niedrogie, smaczne i zdrowe, a przy tym posiadają ponad 10 tysięcy odmian. Nic więc dziwnego, że z roku na rok zjadamy ich coraz więcej. O ile jednak w Polsce traktowane są jako samodzielne owoce lub dodatki do deserów, o tyle w Wielkiej Brytanii łączy się je ze wszystkim, nawet z masłem.

Ich niezwykła popularność związana jest występowaniem niemal na całej kuli ziemskiej oraz łatwym przechowywaniem. Wystarczy wspomnieć, że jeśli znajdują się w chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, to wytrzymają nawet dziesięć miesięcy. W lodówce przetrwają maksymalnie dwa tygodnie.

Jabłka są prawdziwym źródłem witamin. Zawierają rzadko spotykaną kombinację witaminy P i C, dochodzi do tego B1, B2, prowitamina A, białko, cukier, magnez, żelazo, potas, kwas jabłkowy i cytrynowy. Skórka i gniazda nasienne jabłka są bogate w pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Wiążą jednocześnie kobalt i ołów, dzięki czemu są one łatwiej usuwane z organizmu. Pektyny odpowiadają także za regulację flory bakteryjnej w jelitach, skutecznie zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Dowiedziono, że zjedzenie dwóch jabłek dziennie zapobiega powstawaniu cholesterolu nawet o 20%. Spożywanie jabłek poleca się także palaczom, cukrzykom, osobom uwielbiającym mięso i produkty zbożowe oraz narzekającym na brak energii. Powinni je jeść chorzy na reumatyzm, artretyzm i mający problemy z przewodem pokarmowym. Jabłka stanowią też podstawę diety, gdyż znajdujący się w nich błonnik, wiąże wodę, pęcznieje w żołądku, dzięki czemu stwarza uczucie sytości. Poza tym jabłka są mało kaloryczne i zapobiegają anemii.

Jak już wspomnieliśmy, w polskiej kuchni stanowią głównie dodatek do ciast i deserów. Są podstawą ciast (np. szarlotki), sałatek i tart owocowych. Dodaje się je do kompotów, soków, lodów, galaretek, dżemów i konfitur. Stanowią świetne uzupełnienie omletów, naleśników i smażonych placków. Niekiedy jabłka dodaje się do mięs (np. pieczonej kaczki) oraz potraw jarskich (np. gotowanej kapusty). Doskonale zastępują ocet w barszczu i kapuśniaku. Można je jeść na surowo, gotować, dusić i suszyć. Nie tracą przy tym wartości odżywczych.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
54

Ciasto z owocami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
28

Biszkopt z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-07-28

Wyświetlenia:
74

Kaszankowe szaszłyki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
70

Jabłecznik

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
100

Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-25

Wyświetlenia:
78

Szarlotka daktylowa- dietetyczna (bez cukru)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-05-05

Wyświetlenia:
212

Ciasto z owocami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-04-30

Wyświetlenia:
165

Placuszki z dynią i jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-04-20

Wyświetlenia:
257

Ciasto wieloowocowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-04-20

Wyświetlenia:
310

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2015-03-24

Wyświetlenia:
282

Jabłecznikowe mazurki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-03-11

Wyświetlenia:
197

Jabłkowo budyniowe ciasto

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-03-11

Wyświetlenia:
198

Najłatwiejsze ciasto

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-02-01

Wyświetlenia:
198

Black pudding

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-30

Wyświetlenia:
246

Kruche z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-20

Wyświetlenia:
293

Kolorowe ciasto z jabłkami

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015