Kategorie przepisów

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny jest jednym z najzdrowszych produktów mlecznych, głównie ze względu na zawarte w nich żywe kultury bakterii, które są dobrze tolerowane przez organizm człowieka. Żołądek trawi je zdecydowanie szybciej niż mleko. Poza tym jogurt naturalny ma dobry smak oraz zawiera dużo minerałów i witamin.

Prawdopodobnie jogurt naturalny pochodzi z Indii, a na jego nazwę składają się tureckie słowa "ya - urt", które oznaczają kwaśne mleko. Nie sposób wymienić wszystkich zalet jogurtu, ale najważniejszą jest to, że pomaga odbudować florę bakteryjną zniszczoną przez kuracje antybiotykowe. Ponadto jogurt naturalny jest skutecznym środkiem leczącym niestrawność, zaparcia i wzdęcia. Warto pamiętać także o tym, że pomaga on usuwać toksyny z ludzkiego organizmu. Regularne spożywanie jogurtów naturalnych pomaga zapobiegać cukrzycy oraz miażdżycy, wzmacnia odporność organizmu, a co najważniejsze chroni organizm przed nowotworami.

Wszyscy, którzy stosują różnorodne diety z pewnością będą zadowoleni z faktu, że jogurt naturalny nie powoduje tycia, nawet jeśli spożywany jest w dużych ilościach. W produkcie tym znajduje się około 3,3 procent białka, mniej więcej tyle samo cukru i trochę kwasu mlekowego. Zawartość tłuszczu waha się od 2 do 6 procent. Jogurt ma w sobie więcej wapnia, aminokwasów i witamin niż mleko. Jest lepiej tolerowany przez organizm dorosłego człowieka. Trawi się szybko, nie obciąża zatem nadmiernie żołądka. Jogurt naturalny to doskonały dodatek do sałatek (zarówno warzywnych, jak i owocowych) i z powodzeniem może zastępować na przykład majonez. Znalazł też swoje zastosowanie w kosmetologii, ponieważ coraz częściej staje się on jednym ze składników różnorodnych maseczek pielęgnujących cerę.

Jak widać, nie sposób przecenić zalet jogurtów naturalnych, które są jednym z najzdrowszych produktów żywieniowych. Ze względu na bogactwo składników odżywczych znalazły zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i medycynie oraz sztuce kulinarnej. Ciekawostką z pewnością będzie fakt, że według Bułgarów jogurt naturalny posiada właściwości odradzające oraz uzdrawiające. Nic w tym dziwnego, skoro już Homer pisał, że Grecy na zakończenie swoich uczt popijali właśnie naturalne jogurty.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
162

Ryżowo jabłkowe serca

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
84

Filet z zielonym makaronem i sosem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia8min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
79

Koktajl z kiwi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
114

Łosoś w sosie z grejpfruta z koperkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-03-17

Wyświetlenia:
100

Placki ziemniaczane z czosnkowym twarożkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
165

Deser z kiwi i dżemem

Babka jogurtowa

Pyszna, szybka w przygotowaniu i łatwa babka. Długo zachowuje świeżość i wilgotna w smaku.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-02-11

Wyświetlenia:
263

Babka jogurtowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
467

Jagodowe niebo

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
111

Owocowa sałatka na ryżu

Krem orzechowy

Świetny dodatek do krakersów, sucharków czy nawet kanapek.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-14

Wyświetlenia:
246

Krem orzechowy

Ciasto jogurtowe z migdałami

Ciasto ucierane, które dzięki jogurtowi jest wilgotne, ma w sobie kawałki brzoskwiń i przypiekane migdały.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-01-01

Wyświetlenia:
228

Ciasto jogurtowe z migdałami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-12-28

Wyświetlenia:
270

Babka świąteczna

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
368

Zapiekane naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
268

Makaron z serem pleśniowym i warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
273

Ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
135

Sałatka z brukselką i jajkami

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014