Kategorie przepisów

Kalarepa

Kalarepa

Przypuszcza się, że kalarepa pochodzi od kapusty dzikiej – powstała najprawdopodobniej na skutek postępującej deformacji łodygi. Na skutek tego część jadalną stanowią jedynie liście oraz mięsista łodyga.

Jest to roślina dwuletnia, charakteryzująca się słabo rozwiniętym korzeniem, liśćmi osadzonymi na długich i wąskich ogonkach oraz zgrubiałą łodygą. Ta ostatnia przybiera kształt kulisty; może występować w jednym z dwóch kolorów: zielonym lub fioletowym.

Kalarepa była znana już w starożytności. Do Europy Zachodniej trafiła jednak na dobre dopiero pod koniec XVIII stulecia. Pół wieku później dotarła do Polski, gdzie jest z powodzeniem uprawiana aż do dnia dzisiejszego. Jej najpopularniejsze odmiany, to kalarepa praska, wiedeńska biała lub fioletowa, delikates fioletowa oraz Goliat biała bądź fioletowa. Każdy jej rodzaj odznacza się dużymi wartościami odżywczymi. Należy pamiętać, że najwięcej witamin mają młode liście, które pod tym względem przewyższają nawet zgrubiałą łodygę. W 100 g kalarepy znajduje się jedynie 29 kcal. Mamy tam jednak do czynienia z sodem, potasem, magnezem, wapniem, manganem, jodem, chlorem, żelazem, fosforem i miedzią. W dodatku kalarepa obfituje w witaminy takie, jak: B1, B2, B6 i C oraz w kwasy: nikotynowy, szczawiowy, pantotenowy i foliowy. W 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 6,50 g węglowodanów, po 2,20 g błonnika i białka, 0,30 g tłuszczy i 8 mg sodu.

Każdy kto tylko spróbował tego warzywa wie, że kalarepa ma mnóstwo walorów smakowych. Z tego też względu znalazła powszechne zastosowanie w kuchni. Większość osób jada ją na surowo, ale można z niej również przygotować zupę lub substytut chipsów. Świetnie smakuje, gdy zostanie zapieczona z serem. Kalarepę można również nadziać zielonym groszkiem albo mięsem mielonym. Warto też zrobić przy jej pomocy pożywne pulpety lub przygotować farsz serowo – pomidorowy. Znane są także przepisy kiedy to kalarepa podawana jest z rozmaitymi sosami. W tym celu najlepszy jest sos korzenny z dodatkiem jogurtu naturalnego, imbiru i zielonych goździków. Kalarepę da się też pasteryzować przy użyciu soli, wody i odrobiny kwasku cytrynowego.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-09

Wyświetlenia:
134

Zupa z młodych warzyw

Mięso z warzywami

W połączeniu z ryżem smakuje smakowicie.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-10-27

Wyświetlenia:
250

Mięso z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-10-15

Wyświetlenia:
146

Sałatka z kalarepą

Surówka z kalarepki

Pyszna suróweczka do obiadu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-08-19

Wyświetlenia:
157

Surówka z kalarepki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia23min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-05-31

Wyświetlenia:
535

Szaszłyki z krewetkami i kalarepą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-05-30

Wyświetlenia:
515

Ryż z gulaszem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-05-29

Wyświetlenia:
255

Sałatka z kalarepą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-05-22

Wyświetlenia:
285

Surówka obiadowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2012-10-16

Wyświetlenia:
536

Surówka z kalarepki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-12-28

Wyświetlenia:
442

Sałatka z kalarepy z migdalami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-10-19

Wyświetlenia:
519

Zupa z kalarepy na żeberkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-10-11

Wyświetlenia:
602

Zdrowa zupa warzywna

Kotleciki z kalarepy

Co dziś na obiad? Kotleciki z kalarepy? Z kalarepy? Ale jak to..? A zobaczysz! :) Nietypowe kotleciki z kalarepy okazały się idealnym rozwiązani...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2011-10-09

Wyświetlenia:
623

Kotleciki z kalarepy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-03-10

Wyświetlenia:
867

Chrupiąca sałatka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-02-19

Wyświetlenia:
653

Zupa z kalarepy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-02-18

Wyświetlenia:
1397

Marchewka na ciepło z kalarepą

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014