Kategorie przepisów

Kalmary

Kalmary

Kałamarnice znane są w kuchni pod nazwą kalmary. Wykorzystuje się je między innymi jako jeden z głównych składników kuchni chińskiej, a także włoskiej, francuskiej, chorwackiej oraz hiszpańskiej.

Aby kalmary nie były gumowate, trzeba je gotować bardzo krótko, bądź przeciwnie - zdecydowanie długo i najlepiej w sosie. Kalmary są delikatne w smaku, trochę morskie i odrobinę słodkie. Najlepiej smakują z białym, dobrze schłodzonym winem, które podkreśla ich wyjątkowy smak.

Ich zaletą jest to, że są proste w przygotowaniu. Kupując zamrożone kalmary, trzeba je rozmrozić w chłodnej wodzie, usunąć chrząstkę znajdującą się w środku, a następnie pokroić je w krążki. Później trzeba obtoczyć je w mące z solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Innym bezpiecznym i łatwym sposobem na kalmary, jest ugotowanie ich w wodzie z listkiem laurowym. Wrzucamy całą tubę do wrzątku i na średnim ogniu gotujemy ok. 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy są miękkie; jeśli trzeba, gotujemy je dłużej. Ugotowane kalmary kroimy, marynujemy w winegrecie, używamy do sałatki.

W książkach kucharskich można znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania z kalmarów. Ich zastosowanie jest niezwykle różnorodne, ponieważ stanowią wspaniały składnik sałatek, zup oraz przekąsek i gorących potraw. Jedną z ciekawych propozycji są smażone kalmary z sosem salsa verde, których przygotowanie zajmuje mniej więcej 30 minut. Szefowie kuchni polecają, aby kalmary podawać z ryżem, który podkreśla ich smak. Często także kalmary podawane są w postaci cienkich gotowanych paseczków przypominających makaron; idealnym dodatkiem do tego dania będą smażone warzywa. Gdy chcemy zaskoczyć gości oryginalnymi przekąskami, to możemy podać kalmary marnowane, które z pewnością będą ciekawą propozycją do sałatek czy zimnych sosów. Coraz popularniejsze stają się także tak zwane chipsy z kalmarów, czyli pokrojone w krążki i przyprawione kalmary, które następnie smażone są na głębokim oleju.

Z pewnością ciekawie przygotowane kalmary przypadną do gustu nie tylko miłośnikom owoców morza. Trzeba jednak pamiętać o tym, że prawdopodobnie chudy, biały kalmar ma więcej cholesterolu niż smażony bekon.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
408

Kalmary z papryką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-05-31

Wyświetlenia:
532

Kalmary z sosem jogurtowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-10-18

Wyświetlenia:
1085

Risotto z owocami morza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2011-10-18

Wyświetlenia:
1267

Makaron z owocami morza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-10-12

Wyświetlenia:
985

Pieczone owoce morza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2011-10-12

Wyświetlenia:
981

Zasmażane owoce morza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-01-26

Wyświetlenia:
1094

Smażone kalmary

Tempura

Dania z woka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-08-21

Wyświetlenia:
1471

Tempura

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2010-05-22

Wyświetlenia:
3484

Kalmary gotowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2010-05-17

Wyświetlenia:
1096

Kalmary z rusztu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni    Ile porcjiIle porcji11

Data dodaniaData dodania2009-12-08

Wyświetlenia:
2501

Paella

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2009-11-18

Wyświetlenia:
1189

Kalmary z ryżem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2009-08-17

Wyświetlenia:
3995

Paella

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2009-01-29

Wyświetlenia:
1905

Chrupiące kalmary w majonezowym sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji11

Data dodaniaData dodania2008-12-03

Wyświetlenia:
6320

Kalmary w cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji11

Data dodaniaData dodania2008-12-03

Wyświetlenia:
1998

Kalmary smażone

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014