Kategorie przepisów

Kapusta biała

Kapusta biała

Starożytni Rzymianie przypisywali białej kapuście właściwości uodporniające organizm na szkodliwe działanie alkoholu. Nic więc dziwnego, że żuli jej surowe liście przed każdą ucztą. Z kolei nasze babcie robiły z niej okłady pomocne przy hemoroidach, odmrożeniach, zwichnięciach, bólach reumatycznych i zapaleniach żył.

Kapusta biała jest warzywem niezwykle cenionym w medycynie ludowej. Przygotowany sok ze świeżej kapusty stosuje się do leczenia wrzodów żołądka. Poprawia też naszą cerę, wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, dwunastnicy lub jelita grubego. Jej właściwości lecznicze i łagodzące są silnie związane z zawartością cennych składników mineralnych. Znajdują się wśród nich: siarka, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, mangan, fosfor, cynk, fluor, miedź, chlor, jod, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas szczawiowy oraz witamina B1, B2, B6, C. Należy pamiętać o tym, że kapusty nie powinny spożywać osoby z chorobami tarczycy oraz mające skłonności do wzdęć.

Omawiana roślina jest mało wymagająca, jeśli chodzi o ciepło. Kapusta biała, o ile została dobrze ukorzeniona i zahartowana, znosi przymrozki do -5° C. Z kolei jesienią wyrośniętym główkom niestraszne są mrozy dochodzące do -8° C. Lubi światło, dużą wilgotność gleby i powietrza. Odmianę wczesną wysiewa się już w połowie lutego do ciepłego inspektu, a w połowie kwietnia zahartowaną rozsadę umieszcza się w gruncie. Pierwsze zbiory są możliwe pod koniec czerwca.

Specjaliści wyróżniają również odmianę średnio wczesną (wysiewaną do inspektu na przełomie marca i kwietnia) oraz późną, której rozsadę wysiewa się do gruntu pod koniec maja. W ten sposób kapusta biała może być zbierana do połowy listopada.

W kuchni stosuje się ją jako samodzielne danie lub dodatek o innych potraw. Najpopularniejsza jest kapusta duszona lub podsmażana z mięsem i warzywami. Doskonałym walorami smakowymi wyróżnia się kapuśniak, nie wspominając już o tradycyjnym bigosie, który można przygotować z kapusty białej i kiszonej. Jest również istotnym składnikiem gołąbków i sałatek (np. kapusta z rodzynkami lub marchewką i pietruszką). Poza tym świetnie smakuje jedzona na surowo.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-08-31

Wyświetlenia:
30

Gołąbki na pomidorowo

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-08-31

Wyświetlenia:
39

Sałatka warzywna do słoika

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-07-23

Wyświetlenia:
95

Prawie bigos z młodej kapusty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-05-31

Wyświetlenia:
113

Bigos

Bigos mięsny

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Jeżeli ktoś lubi wędliny w bigosie to oczywiście można dodać.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia4godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-02-24

Wyświetlenia:
191

Bigos mięsny

Surówka z porem

Bardzo dobra surówka, choć jedząc ją w nadmiarze, można dostać wzdęć. Bardzo ją lubię, a dodatek majonezu sprawi że powstanie pyszny sos.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-23

Wyświetlenia:
173

Surówka z porem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-20

Wyświetlenia:
222

Szynka duszona w kapuście

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki jakie robiła zawsze moja mama. Świetnie pasują na obiad, ja zawsze robię je na dwa dni.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-02-18

Wyświetlenia:
257

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-09-25

Wyświetlenia:
245

Krokiety z kaszą gryczaną nie prażoną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-08-31

Wyświetlenia:
420

Surówka z kapusty i marchewki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-29

Wyświetlenia:
323

Zasmażana kapusta

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
335

Zestaw surówek do obiadu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2015-05-06

Wyświetlenia:
498

Bigos z powidłami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-02-07

Wyświetlenia:
662

Colesław - surówka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-02-05

Wyświetlenia:
631

Dietetyczne kotlety grillowane z indyka i warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-01-12

Wyświetlenia:
397

Kapusta z koperkiem

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016