73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Kapusta biała

Kapusta biała

Starożytni Rzymianie przypisywali białej kapuście właściwości uodporniające organizm na szkodliwe działanie alkoholu. Nic więc dziwnego, że żuli jej surowe liście przed każdą ucztą. Z kolei nasze babcie robiły z niej okłady pomocne przy hemoroidach, odmrożeniach, zwichnięciach, bólach reumatycznych i zapaleniach żył.

Kapusta biała jest warzywem niezwykle cenionym w medycynie ludowej. Przygotowany sok ze świeżej kapusty stosuje się do leczenia wrzodów żołądka. Poprawia też naszą cerę, wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, dwunastnicy lub jelita grubego. Jej właściwości lecznicze i łagodzące są silnie związane z zawartością cennych składników mineralnych. Znajdują się wśród nich: siarka, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, mangan, fosfor, cynk, fluor, miedź, chlor, jod, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas szczawiowy oraz witamina B1, B2, B6, C. Należy pamiętać o tym, że kapusty nie powinny spożywać osoby z chorobami tarczycy oraz mające skłonności do wzdęć.

Omawiana roślina jest mało wymagająca, jeśli chodzi o ciepło. Kapusta biała, o ile została dobrze ukorzeniona i zahartowana, znosi przymrozki do -5° C. Z kolei jesienią wyrośniętym główkom niestraszne są mrozy dochodzące do -8° C. Lubi światło, dużą wilgotność gleby i powietrza. Odmianę wczesną wysiewa się już w połowie lutego do ciepłego inspektu, a w połowie kwietnia zahartowaną rozsadę umieszcza się w gruncie. Pierwsze zbiory są możliwe pod koniec czerwca.

Specjaliści wyróżniają również odmianę średnio wczesną (wysiewaną do inspektu na przełomie marca i kwietnia) oraz późną, której rozsadę wysiewa się do gruntu pod koniec maja. W ten sposób kapusta biała może być zbierana do połowy listopada.

W kuchni stosuje się ją jako samodzielne danie lub dodatek o innych potraw. Najpopularniejsza jest kapusta duszona lub podsmażana z mięsem i warzywami. Doskonałym walorami smakowymi wyróżnia się kapuśniak, nie wspominając już o tradycyjnym bigosie, który można przygotować z kapusty białej i kiszonej. Jest również istotnym składnikiem gołąbków i sałatek (np. kapusta z rodzynkami lub marchewką i pietruszką). Poza tym świetnie smakuje jedzona na surowo.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-11-03

Wyświetlenia:
85

Słodka kapusta na ostro

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-10-30

Wyświetlenia:
128

Barszcz ukraiński inaczej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-10-20

Wyświetlenia:
139

Gołąbki z ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-08-31

Wyświetlenia:
155

Gołąbki na pomidorowo

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-08-31

Wyświetlenia:
184

Sałatka warzywna do słoika

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-07-23

Wyświetlenia:
226

Prawie bigos z młodej kapusty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-05-31

Wyświetlenia:
221

Bigos

Bigos mięsny

Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Jeżeli ktoś lubi wędliny w bigosie to oczywiście można dodać.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia4godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-02-24

Wyświetlenia:
287

Bigos mięsny

Surówka z porem

Bardzo dobra surówka, choć jedząc ją w nadmiarze, można dostać wzdęć. Bardzo ją lubię, a dodatek majonezu sprawi że powstanie pyszny sos.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-23

Wyświetlenia:
281

Surówka z porem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-20

Wyświetlenia:
319

Szynka duszona w kapuście

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki jakie robiła zawsze moja mama. Świetnie pasują na obiad, ja zawsze robię je na dwa dni.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-02-18

Wyświetlenia:
392

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-09-25

Wyświetlenia:
345

Krokiety z kaszą gryczaną nie prażoną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-08-31

Wyświetlenia:
513

Surówka z kapusty i marchewki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-29

Wyświetlenia:
415

Zasmażana kapusta

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
423

Zestaw surówek do obiadu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2015-05-06

Wyświetlenia:
614

Bigos z powidłami

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017