Kategorie przepisów

Kapusta biała

Kapusta biała

Starożytni Rzymianie przypisywali białej kapuście właściwości uodporniające organizm na szkodliwe działanie alkoholu. Nic więc dziwnego, że żuli jej surowe liście przed każdą ucztą. Z kolei nasze babcie robiły z niej okłady pomocne przy hemoroidach, odmrożeniach, zwichnięciach, bólach reumatycznych i zapaleniach żył.

Kapusta biała jest warzywem niezwykle cenionym w medycynie ludowej. Przygotowany sok ze świeżej kapusty stosuje się do leczenia wrzodów żołądka. Poprawia też naszą cerę, wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, dwunastnicy lub jelita grubego. Jej właściwości lecznicze i łagodzące są silnie związane z zawartością cennych składników mineralnych. Znajdują się wśród nich: siarka, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, mangan, fosfor, cynk, fluor, miedź, chlor, jod, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas szczawiowy oraz witamina B1, B2, B6, C. Należy pamiętać o tym, że kapusty nie powinny spożywać osoby z chorobami tarczycy oraz mające skłonności do wzdęć.

Omawiana roślina jest mało wymagająca, jeśli chodzi o ciepło. Kapusta biała, o ile została dobrze ukorzeniona i zahartowana, znosi przymrozki do -5° C. Z kolei jesienią wyrośniętym główkom niestraszne są mrozy dochodzące do -8° C. Lubi światło, dużą wilgotność gleby i powietrza. Odmianę wczesną wysiewa się już w połowie lutego do ciepłego inspektu, a w połowie kwietnia zahartowaną rozsadę umieszcza się w gruncie. Pierwsze zbiory są możliwe pod koniec czerwca.

Specjaliści wyróżniają również odmianę średnio wczesną (wysiewaną do inspektu na przełomie marca i kwietnia) oraz późną, której rozsadę wysiewa się do gruntu pod koniec maja. W ten sposób kapusta biała może być zbierana do połowy listopada.

W kuchni stosuje się ją jako samodzielne danie lub dodatek o innych potraw. Najpopularniejsza jest kapusta duszona lub podsmażana z mięsem i warzywami. Doskonałym walorami smakowymi wyróżnia się kapuśniak, nie wspominając już o tradycyjnym bigosie, który można przygotować z kapusty białej i kiszonej. Jest również istotnym składnikiem gołąbków i sałatek (np. kapusta z rodzynkami lub marchewką i pietruszką). Poza tym świetnie smakuje jedzona na surowo.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-02-20

Wyświetlenia:
321

Kapusta z mięsem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
319

Łazanki z kapustą i szynką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
505

Biała kapusta zasmażana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-28

Wyświetlenia:
592

Bigos

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
357

Surówka z selerm naciowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-09

Wyświetlenia:
244

Surówka z czerwonej i białej kapusty

Krokiety z mięsem i kapustą

Naleśniki na ciepło z farszem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-09-30

Wyświetlenia:
396

Krokiety z mięsem i kapustą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-05-22

Wyświetlenia:
330

Surówka obiadowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-05-21

Wyświetlenia:
267

Sałatka z białej kapusty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-04-28

Wyświetlenia:
304

Żelkowa kula

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-04-25

Wyświetlenia:
258

Bigos na szybko

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-04-17

Wyświetlenia:
412

Papryka faszerowana

Łazanki z zimowej kapusty

Pyszne domowe łazanki idealne na obiad.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-04-12

Wyświetlenia:
393

Łazanki z zimowej kapusty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-04-02

Wyświetlenia:
295

Sałatka z kotletem

Barszcz ukraiński

Pyszna i syta zupa.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-02-11

Wyświetlenia:
369

Barszcz ukraiński

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-01-31

Wyświetlenia:
346

Duszona kapusta

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014