Kategorie przepisów

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma (Kurcuma longa) zwana inaczej ostryżem, jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych i występuje w 70 gatunkach.

Pochodzi z Azji południowej (Indie) gdzie wykorzystywana była głownie do barwienia tkanin. Obecnie uprawiana głównie w Indiach, Chinach, Japonii i w Ameryce Południowej. Marco Polo wracając ze swej podróży z Chin zauważył, że uzyskiwana z kłączy przyprawa swą barwą bardzo przypomina szafran – toteż kurkuma zwana jest także szafranem indyjskim.

Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik nazywany kurkuminą. To właśnie ów żółty pigment ma silne działanie przeciwzapalne, jest przeciwutleniaczem oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe. Kurkuma i kurkumina są szeroko stosowane w kuchni oraz w przemyśle kosmetycznym. Wśród produktów barwionych kurkuminą wymienić można napoje w puszkach, produkty piekarskie, mleczarskie, lody, jogurty, herbatniki, słodycze, polewy.

Kurkuma działa żółciotwórczo, rozkurczowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Zdobyła wielkie uznanie ludów dalekiego Wschodu jako przyprawa i lek. Kłącza kurkumy bowiem działają leczniczo w przypadku reumatyzmu, chorób serca i wątroby.

W hinduskiej kuchni kurkuma znajduje zastosowanie jako przyprawa do dań z fasoli i soczewicy. Europejczycy natomiast stosują kurkumę jako barwnik (choć nie tylko) do sosów, omletów czy makaronów. Kurkumy używa się ponadto do barwienia jaj na twardo, sałatek, ryżu , zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Kurkuma jest także ważnym składnikiem curry, musztardy i sosu Worchester. To właśnie żółta barwa większości potraw typu curry pochodzi od kurkumy, stosowanej najczęściej w postaci rozdrobnionego korzenia.

Kurkumina posiadająca właściwości przeciwutleniające dodawana jest do olejów i tłuszczów. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i wszelkim potrawom z drobiu, leguminom, serom, kluskom, baraninie, wołowinie, łososiowi, krewetkom oraz marynatom. Natomiast szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.

Ciekawym dodatkiem jest kurkuma do wielu sałatek i surówek. Znakomicie prezentuje się m.in. sałatka z ogórków i cukini z kurkumą.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-14

Wyświetlenia:
223

Udka z kurczaka z imbirem i miodem

Pierogi pieczone z kaszą

Pierogi pieczone a nie gotowane, polecam.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-10-21

Wyświetlenia:
954

Pierogi pieczone z kaszą

Naleśnikowe wspomnienie lata

Naleśniki pachnące latem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-10-21

Wyświetlenia:
251

Naleśnikowe wspomnienie lata

Krem z dyni

Pyszna zupa krem z dyni

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-08-19

Wyświetlenia:
338

Krem z dyni

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
174

Zupa kukurydziana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-06-22

Wyświetlenia:
226

Szybki tort z kremem czekoladowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-05-30

Wyświetlenia:
369

Ryż z porem na cukinii

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-04-30

Wyświetlenia:
461

Dip ziemniaczany

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-03-11

Wyświetlenia:
464

Wytrawne gofry z szynką, papryką, kukurydzą i serem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-02-28

Wyświetlenia:
431

Ryba z ryżem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-02-27

Wyświetlenia:
793

Ryż z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2013-02-13

Wyświetlenia:
398

Sałatka z ogórków

Sałatka ogórkowo-paprykowa z kurkumą

Do sałatki możemy użyć większych ogórków, które np. nie nadadzą się nam na kiszenie.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2013-01-25

Wyświetlenia:
438

Sałatka ogórkowo-paprykowa z kurkumą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2012-08-02

Wyświetlenia:
1906

Sałatka z ogórków, papryki i cebuli na zimę

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-05-29

Wyświetlenia:
558

Jajecznica po meksykańsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-02-15

Wyświetlenia:
754

Korzenny gulasz z kurczakiem

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014