Kategorie przepisów

Liść laurowy

Liść laurowy

Łacińska nazwa tej popularnej w naszej kuchni przyprawy to Laurus nobilis czyli drzewo laurowe. Liść laurowy zwany też wawrzynem szlachetnym albo liściem bobkowym uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Jednak zanim stał się przyprawą kuchenną starożytni Grecy i Rzymianie używali go do obrzędu oczyszczenia moralnego i fizycznego, zaś wieńcem laurowym nagradzano zwycięzców i bohaterów.

Ojczyzną rośliny jest prawdopodobnie Azja Mniejsza i południe obszaru Półwyspu bałkańskiego. Jest to wiecznie zielony krzew o wysokości ok.20 cm lub drzewo dorastające do 10 – 12 m. Jego liście są skórzaste, podłużne, na brzegach charakterystycznie sfalowane, pod spodem jaśniejsze. Jako przyprawy używa się wyłącznie suszonych liści o specyficznym aromacie. Mają one stosunkowo przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno – gorzki smak. Liście te są ciemnozielone i mogą osiągnąć pokaźne rozmiary. Zawierają olejki lotne, glikozydy i gorycze. Liść bobkowy dobrej jakości powinien być duży, suchy, nie połamany i elastyczny.

Liść laurowy ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wysuszone liście, najlepiej w całości, dodają smaku potrawom z dziczyzny, zawiesistym zupom: ziemniaczanej, grochowej, fasolowej, flakom. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, ryby (np. ryba po grecku) oraz potrawy z raków i krabów. Używa się ich również do peklowania mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych oraz pieczeni (schab w ziołach i budyniu).

Wawrzyn to także wspaniały dodatek do marynat warzywnych, mięsnych, rybnych a także grzybów. Należy go jednak stosować z umiarem, średnio 1 liść na 4 porcje. Często wchodzi w skład bouquet garni, jest także składnikiem hinduskiej mieszanki przyprawowej "garam masala". Buquet garni to używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku. Najczęściej jest on dodawany do zup i gulaszu. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.

Należy pamiętać, że liść laurowy dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem trzeba usunąć je z jedzenia, aby danie nie nabrało gorzkiego smaku. Warto też dodać, że liście laurowe są znakomitym środkiem zapobiegającym szkodnikom: jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z ryżem czy mąką, skutecznie odstraszają wołki zbożowe.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
11

Zalewa do ogórków na zimę

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
16

Papryka w occie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
12

Fasolka w słoiku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
10

Zupa z boczniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-07-22

Wyświetlenia:
75

Niby bigos cukiniowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-07-01

Wyświetlenia:
66

Sałatka z cukini do słoików

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-30

Wyświetlenia:
39

Krupnik

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-29

Wyświetlenia:
51

Zasmażana kapusta

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-29

Wyświetlenia:
41

Zupa kalafiorowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-28

Wyświetlenia:
40

Placki po węgiersku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-28

Wyświetlenia:
47

Zupa rybna

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
89

Gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
58

Barszcz z ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
70

Rosół

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
67

Tani barszcz ukraiński

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-06-16

Wyświetlenia:
97

Łopatka w sosie

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015