Kategorie przepisów

Liść laurowy

Liść laurowy

Łacińska nazwa tej popularnej w naszej kuchni przyprawy to Laurus nobilis czyli drzewo laurowe. Liść laurowy zwany też wawrzynem szlachetnym albo liściem bobkowym uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Jednak zanim stał się przyprawą kuchenną starożytni Grecy i Rzymianie używali go do obrzędu oczyszczenia moralnego i fizycznego, zaś wieńcem laurowym nagradzano zwycięzców i bohaterów.

Ojczyzną rośliny jest prawdopodobnie Azja Mniejsza i południe obszaru Półwyspu bałkańskiego. Jest to wiecznie zielony krzew o wysokości ok.20 cm lub drzewo dorastające do 10 – 12 m. Jego liście są skórzaste, podłużne, na brzegach charakterystycznie sfalowane, pod spodem jaśniejsze. Jako przyprawy używa się wyłącznie suszonych liści o specyficznym aromacie. Mają one stosunkowo przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno – gorzki smak. Liście te są ciemnozielone i mogą osiągnąć pokaźne rozmiary. Zawierają olejki lotne, glikozydy i gorycze. Liść bobkowy dobrej jakości powinien być duży, suchy, nie połamany i elastyczny.

Liść laurowy ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wysuszone liście, najlepiej w całości, dodają smaku potrawom z dziczyzny, zawiesistym zupom: ziemniaczanej, grochowej, fasolowej, flakom. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, ryby (np. ryba po grecku) oraz potrawy z raków i krabów. Używa się ich również do peklowania mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych oraz pieczeni (schab w ziołach i budyniu).

Wawrzyn to także wspaniały dodatek do marynat warzywnych, mięsnych, rybnych a także grzybów. Należy go jednak stosować z umiarem, średnio 1 liść na 4 porcje. Często wchodzi w skład bouquet garni, jest także składnikiem hinduskiej mieszanki przyprawowej "garam masala". Buquet garni to używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku. Najczęściej jest on dodawany do zup i gulaszu. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.

Należy pamiętać, że liść laurowy dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem trzeba usunąć je z jedzenia, aby danie nie nabrało gorzkiego smaku. Warto też dodać, że liście laurowe są znakomitym środkiem zapobiegającym szkodnikom: jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z ryżem czy mąką, skutecznie odstraszają wołki zbożowe.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-04-09

Wyświetlenia:
171

Wątróbka na pomidorowo

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2016-04-09

Wyświetlenia:
161

Ryba w sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji30

Data dodaniaData dodania2016-04-08

Wyświetlenia:
169

Smalec z boczkiem i jabłkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
38

Bigos z pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
68

Łopatka w sosie pomidorowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-03-02

Wyświetlenia:
203

Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-03-02

Wyświetlenia:
195

Schab parzony w galarecie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-02-29

Wyświetlenia:
96

Pieczony dorsz na cytrynie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-02-26

Wyświetlenia:
107

Warzywa w sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-02-26

Wyświetlenia:
137

Śledzie smażone w zalewie słodko kwaśnej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-23

Wyświetlenia:
75

Flaczki z boczniaków

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-20

Wyświetlenia:
128

Szynka duszona w kapuście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-02-18

Wyświetlenia:
123

Kwaśna zupa z ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-02-18

Wyświetlenia:
89

Kapusta postna zasmażana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2016-02-18

Wyświetlenia:
119

Kapusta z pałkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
98

Grzyby marynowane

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016