Kategorie przepisów

Liść laurowy

Liść laurowy

Łacińska nazwa tej popularnej w naszej kuchni przyprawy to Laurus nobilis czyli drzewo laurowe. Liść laurowy zwany też wawrzynem szlachetnym albo liściem bobkowym uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Jednak zanim stał się przyprawą kuchenną starożytni Grecy i Rzymianie używali go do obrzędu oczyszczenia moralnego i fizycznego, zaś wieńcem laurowym nagradzano zwycięzców i bohaterów.

Ojczyzną rośliny jest prawdopodobnie Azja Mniejsza i południe obszaru Półwyspu bałkańskiego. Jest to wiecznie zielony krzew o wysokości ok.20 cm lub drzewo dorastające do 10 – 12 m. Jego liście są skórzaste, podłużne, na brzegach charakterystycznie sfalowane, pod spodem jaśniejsze. Jako przyprawy używa się wyłącznie suszonych liści o specyficznym aromacie. Mają one stosunkowo przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno – gorzki smak. Liście te są ciemnozielone i mogą osiągnąć pokaźne rozmiary. Zawierają olejki lotne, glikozydy i gorycze. Liść bobkowy dobrej jakości powinien być duży, suchy, nie połamany i elastyczny.

Liść laurowy ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wysuszone liście, najlepiej w całości, dodają smaku potrawom z dziczyzny, zawiesistym zupom: ziemniaczanej, grochowej, fasolowej, flakom. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, ryby (np. ryba po grecku) oraz potrawy z raków i krabów. Używa się ich również do peklowania mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych oraz pieczeni (schab w ziołach i budyniu).

Wawrzyn to także wspaniały dodatek do marynat warzywnych, mięsnych, rybnych a także grzybów. Należy go jednak stosować z umiarem, średnio 1 liść na 4 porcje. Często wchodzi w skład bouquet garni, jest także składnikiem hinduskiej mieszanki przyprawowej "garam masala". Buquet garni to używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku. Najczęściej jest on dodawany do zup i gulaszu. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.

Należy pamiętać, że liść laurowy dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem trzeba usunąć je z jedzenia, aby danie nie nabrało gorzkiego smaku. Warto też dodać, że liście laurowe są znakomitym środkiem zapobiegającym szkodnikom: jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z ryżem czy mąką, skutecznie odstraszają wołki zbożowe.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-08-31

Wyświetlenia:
123

Ogórki kanapkowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-08-31

Wyświetlenia:
44

Ketchup z cukinii i pomidorów

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-08-30

Wyświetlenia:
114

Zupa fasolowa na maśle

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2016-08-24

Wyświetlenia:
80

Łopatka duszona z kurkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2016-08-23

Wyświetlenia:
118

Duszona cukinia z wędliną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-08-23

Wyświetlenia:
57

Ogórki konserwowe z łagodną zalewą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-08-23

Wyświetlenia:
170

Pieczarki w zalewie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-07-27

Wyświetlenia:
231

Leczo troszkę zielone

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-07-23

Wyświetlenia:
95

Prawie bigos z młodej kapusty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-07-22

Wyświetlenia:
85

Gęsta zupa z fasolką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-06-29

Wyświetlenia:
85

Żurek z grzybową nutką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-06-16

Wyświetlenia:
144

Kwaśna zupa z ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-05-31

Wyświetlenia:
113

Bigos

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-05-23

Wyświetlenia:
167

Boczek z przyprawami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-04-30

Wyświetlenia:
289

Gulaszowa z pieczarkami i z jajkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-04-29

Wyświetlenia:
130

Gulaszowa z pierożkami

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016