Kategorie przepisów

Liść laurowy

Liść laurowy

Łacińska nazwa tej popularnej w naszej kuchni przyprawy to Laurus nobilis czyli drzewo laurowe. Liść laurowy zwany też wawrzynem szlachetnym albo liściem bobkowym uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Jednak zanim stał się przyprawą kuchenną starożytni Grecy i Rzymianie używali go do obrzędu oczyszczenia moralnego i fizycznego, zaś wieńcem laurowym nagradzano zwycięzców i bohaterów.

Ojczyzną rośliny jest prawdopodobnie Azja Mniejsza i południe obszaru Półwyspu bałkańskiego. Jest to wiecznie zielony krzew o wysokości ok.20 cm lub drzewo dorastające do 10 – 12 m. Jego liście są skórzaste, podłużne, na brzegach charakterystycznie sfalowane, pod spodem jaśniejsze. Jako przyprawy używa się wyłącznie suszonych liści o specyficznym aromacie. Mają one stosunkowo przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno – gorzki smak. Liście te są ciemnozielone i mogą osiągnąć pokaźne rozmiary. Zawierają olejki lotne, glikozydy i gorycze. Liść bobkowy dobrej jakości powinien być duży, suchy, nie połamany i elastyczny.

Liść laurowy ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wysuszone liście, najlepiej w całości, dodają smaku potrawom z dziczyzny, zawiesistym zupom: ziemniaczanej, grochowej, fasolowej, flakom. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, ryby (np. ryba po grecku) oraz potrawy z raków i krabów. Używa się ich również do peklowania mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych oraz pieczeni (schab w ziołach i budyniu).

Wawrzyn to także wspaniały dodatek do marynat warzywnych, mięsnych, rybnych a także grzybów. Należy go jednak stosować z umiarem, średnio 1 liść na 4 porcje. Często wchodzi w skład bouquet garni, jest także składnikiem hinduskiej mieszanki przyprawowej "garam masala". Buquet garni to używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku. Najczęściej jest on dodawany do zup i gulaszu. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.

Należy pamiętać, że liść laurowy dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem trzeba usunąć je z jedzenia, aby danie nie nabrało gorzkiego smaku. Warto też dodać, że liście laurowe są znakomitym środkiem zapobiegającym szkodnikom: jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z ryżem czy mąką, skutecznie odstraszają wołki zbożowe.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-10-28

Wyświetlenia:
122

Ryba po grecku według mojego przepisu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-27

Wyświetlenia:
244

Zupa jarzynowa z groszkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
119

Pulpety w młodej kapuście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-09-24

Wyświetlenia:
3078

Zupa grzybowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-09-24

Wyświetlenia:
367

Grzyby w zalewie octowej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-22

Wyświetlenia:
1835

Ala bigosik na żeberkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-28

Wyświetlenia:
4251

Pulpety z indyka gyros

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-07-31

Wyświetlenia:
2991

Rosół z kluseczkami lanymi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-24

Wyświetlenia:
3059

Botwinka z koprem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-07-09

Wyświetlenia:
310

Karczek z czarną fasolką w kapuście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-07-07

Wyświetlenia:
481

Żurek w chlebku

Zupa z pęczakiem

Dietetyczna zupa smaczna zdrowa.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-12

Wyświetlenia:
686

Zupa z pęczakiem

Rosól z dzikiej kaczki

Rosół z dzikiej kaczki jest chudy. Mam znajomego myśliwego, który zaopatruje mnie w dzikie ptactwo, lubię eksperymentować i próbować różnych smaków ro...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-10

Wyświetlenia:
576

Rosól z dzikiej kaczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-06-09

Wyświetlenia:
515

Galaretka z indyka

Rosól z perliczki

Rosół z perliczki ma inny smak niż z kurczaka, jest delikatniejszy, dietetyczny.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-06-07

Wyświetlenia:
183

Rosól z perliczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-06-06

Wyświetlenia:
876

Kapusta z kiełbasą toruńską

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014