Kategorie przepisów

Liść laurowy

Liść laurowy

Łacińska nazwa tej popularnej w naszej kuchni przyprawy to Laurus nobilis czyli drzewo laurowe. Liść laurowy zwany też wawrzynem szlachetnym albo liściem bobkowym uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego. Jednak zanim stał się przyprawą kuchenną starożytni Grecy i Rzymianie używali go do obrzędu oczyszczenia moralnego i fizycznego, zaś wieńcem laurowym nagradzano zwycięzców i bohaterów.

Ojczyzną rośliny jest prawdopodobnie Azja Mniejsza i południe obszaru Półwyspu bałkańskiego. Jest to wiecznie zielony krzew o wysokości ok.20 cm lub drzewo dorastające do 10 – 12 m. Jego liście są skórzaste, podłużne, na brzegach charakterystycznie sfalowane, pod spodem jaśniejsze. Jako przyprawy używa się wyłącznie suszonych liści o specyficznym aromacie. Mają one stosunkowo przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno – gorzki smak. Liście te są ciemnozielone i mogą osiągnąć pokaźne rozmiary. Zawierają olejki lotne, glikozydy i gorycze. Liść bobkowy dobrej jakości powinien być duży, suchy, nie połamany i elastyczny.

Liść laurowy ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wysuszone liście, najlepiej w całości, dodają smaku potrawom z dziczyzny, zawiesistym zupom: ziemniaczanej, grochowej, fasolowej, flakom. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, ryby (np. ryba po grecku) oraz potrawy z raków i krabów. Używa się ich również do peklowania mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych oraz pieczeni (schab w ziołach i budyniu).

Wawrzyn to także wspaniały dodatek do marynat warzywnych, mięsnych, rybnych a także grzybów. Należy go jednak stosować z umiarem, średnio 1 liść na 4 porcje. Często wchodzi w skład bouquet garni, jest także składnikiem hinduskiej mieszanki przyprawowej "garam masala". Buquet garni to używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku. Najczęściej jest on dodawany do zup i gulaszu. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.

Należy pamiętać, że liść laurowy dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem trzeba usunąć je z jedzenia, aby danie nie nabrało gorzkiego smaku. Warto też dodać, że liście laurowe są znakomitym środkiem zapobiegającym szkodnikom: jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z ryżem czy mąką, skutecznie odstraszają wołki zbożowe.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-04-02

Wyświetlenia:
125

Zupa fasolowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-04-02

Wyświetlenia:
145

Zalewajka na bogato

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
104

Pasztet z papryką i pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
172

Zupa grzybowa na golonce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
236

Golonka pieczona

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
135

Ryba z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
156

Karczek w sosie pomidorowo - warzywnym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
134

Zupa z brokułów

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
165

Schab  gotowany

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
236

Kapuśniak na kapuście włoskiej z kabanosem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
118

Ozorek z brokułem w sosie beszamelowym

Zupa rybna

Delikatna zupa rybna z dodatkiem grzanek.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-31

Wyświetlenia:
173

Zupa rybna

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-12-29

Wyświetlenia:
223

Karp po grecku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-27

Wyświetlenia:
256

Żeberka z syropem klonowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-12-27

Wyświetlenia:
120

Zupa krem z selera naciowego

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-12-23

Wyświetlenia:
141

Żurek na domowym zakwasie z pulpecikami

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014