Kategorie przepisów

Łosoś

Łosoś

Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno – morskich. Cechuje się wyrazistym smakiem i delikatnym kolorem. Znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest równie popularny jak karp. Istnieje wiele odmian tej ryby a najpopularniejszy jest łosoś norweski, szkocki, islandzki czy irlandzki.

Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo – różową barwę. Różnorodne i oryginalne, wykwintne potrawy z łososia od dawna wzbogacają uroczyste kolacje. Delikatne i aromatyczne mięso łososia może być przygotowywane na wiele sposobów. Mamy do wyboru łososia wędzonego lub surowego. Ze świeżego łososia możemy zrobić doskonały tatar. Świeży (surowy) wchodzi także w skład japońskich sushi.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie łososia na parze z pesto z rukoli. To lekkie i smaczne danie znakomicie sprawdza się w połączeniu z młodymi ziemniakami a pesto wyśmienicie pasuje do łososia.

Łosoś z patelni zaś to propozycja podania dla amatorów smażonych potraw. Jeśli do tego dodać sałatę skropioną sosem vinegret oraz udekorować rybę koperkiem, plasterkami cytryny, limonki i pomarańczy powstanie istny raj dla podniebienia.

Omawiana ryba znakomicie współgra z owocami, warzywami, makaronami. Łosoś ze szparagami, cukinia zapiekana z łososiem czy łosoś zapiekany na szpinaku – to tylko niektóre propozycje znakomitego łączenia ryby z warzywami. Łosoś w cieście francuskim czy penne ze szpinakiem i łososiem ucieszą z pewnością amatorów makaronów i ciast.

Można go także marynować. Serwowany na półmisku udekorowanym sałatą i pomarańczami oraz podany z pieczywem jest godny polecenia. Z kolei w kuchni japońskiej łosoś to nieodzowny element sushi – które i u nas ma bardzo wielu zwolenników i naśladowców. Łosoś wędzony na zimno lub surowy to podstawowy składnik tego japońskiego dania. Jednak wędzony na zimno ma bardziej wyrazisty smak, akceptowany zwłaszcza przez Europejczyków, bowiem zachowuje podobną strukturę do ryby świeżej, dodatkowo zyskuje aromat wędzenia.

Miłym zaskoczeniem dla tradycjonalistów okaże się bigos łososiowy. W tym przypadku pod dodaniu kilku rodzajów kapusty (biała, czerwona, kiszona) oraz innych składników zastosowanie znajdzie łosoś sałatkowy. Oryginalną potrawą świetnie nadającą się na karnawałową przystawkę będzie z pewnością łosoś z kawiorem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-11-23

Wyświetlenia:
290

Kawałki łososia z grilla i marynacie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-10-14

Wyświetlenia:
437

Lazania rybna

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-10-10

Wyświetlenia:
341

Sałatka z łososiem i brokułem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2015-09-30

Wyświetlenia:
374

Rolada szpinakowa z łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-09-30

Wyświetlenia:
1218

Grillowany łosoś w imbirze  z orzechami nerkowca

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-09-29

Wyświetlenia:
249

Łosoś marynowany z grilla w ziołach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-09-27

Wyświetlenia:
275

Krem z łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-09-23

Wyświetlenia:
230

Sałatka z mini pomidorkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
319

Grillowany łosoś z koperkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
218

Sałatka kuskus z rybą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-05-26

Wyświetlenia:
367

Łosoś pod cebulką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-03-16

Wyświetlenia:
392

Łosoś w marynacie czosnkowej na grillu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-03-12

Wyświetlenia:
367

Łosoś w marynacie cytrynowej z brukselką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-03-07

Wyświetlenia:
355

Łosoś w marynacie czosnkowo-koperkowej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-03-04

Wyświetlenia:
458

Marynowany łosoś z sałatką kuskus

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
473

Zupa z porem i łososiem

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016