Kategorie przepisów

Łosoś

Łosoś

Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno – morskich. Cechuje się wyrazistym smakiem i delikatnym kolorem. Znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest równie popularny jak karp. Istnieje wiele odmian tej ryby a najpopularniejszy jest łosoś norweski, szkocki, islandzki czy irlandzki.

Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo – różową barwę. Różnorodne i oryginalne, wykwintne potrawy z łososia od dawna wzbogacają uroczyste kolacje. Delikatne i aromatyczne mięso łososia może być przygotowywane na wiele sposobów. Mamy do wyboru łososia wędzonego lub surowego. Ze świeżego łososia możemy zrobić doskonały tatar. Świeży (surowy) wchodzi także w skład japońskich sushi.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie łososia na parze z pesto z rukoli. To lekkie i smaczne danie znakomicie sprawdza się w połączeniu z młodymi ziemniakami a pesto wyśmienicie pasuje do łososia.

Łosoś z patelni zaś to propozycja podania dla amatorów smażonych potraw. Jeśli do tego dodać sałatę skropioną sosem vinegret oraz udekorować rybę koperkiem, plasterkami cytryny, limonki i pomarańczy powstanie istny raj dla podniebienia.

Omawiana ryba znakomicie współgra z owocami, warzywami, makaronami. Łosoś ze szparagami, cukinia zapiekana z łososiem czy łosoś zapiekany na szpinaku – to tylko niektóre propozycje znakomitego łączenia ryby z warzywami. Łosoś w cieście francuskim czy penne ze szpinakiem i łososiem ucieszą z pewnością amatorów makaronów i ciast.

Można go także marynować. Serwowany na półmisku udekorowanym sałatą i pomarańczami oraz podany z pieczywem jest godny polecenia. Z kolei w kuchni japońskiej łosoś to nieodzowny element sushi – które i u nas ma bardzo wielu zwolenników i naśladowców. Łosoś wędzony na zimno lub surowy to podstawowy składnik tego japońskiego dania. Jednak wędzony na zimno ma bardziej wyrazisty smak, akceptowany zwłaszcza przez Europejczyków, bowiem zachowuje podobną strukturę do ryby świeżej, dodatkowo zyskuje aromat wędzenia.

Miłym zaskoczeniem dla tradycjonalistów okaże się bigos łososiowy. W tym przypadku pod dodaniu kilku rodzajów kapusty (biała, czerwona, kiszona) oraz innych składników zastosowanie znajdzie łosoś sałatkowy. Oryginalną potrawą świetnie nadającą się na karnawałową przystawkę będzie z pewnością łosoś z kawiorem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-03-16

Wyświetlenia:
80

Łosoś w marynacie czosnkowej na grillu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-03-12

Wyświetlenia:
66

Łosoś w marynacie cytrynowej z brukselką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-03-07

Wyświetlenia:
55

Łosoś w marynacie czosnkowo-koperkowej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-03-04

Wyświetlenia:
118

Marynowany łosoś z sałatką kuskus

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
208

Zupa z porem i łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
347

Tortilla z wędzonym łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-29

Wyświetlenia:
170

Pasta łososiowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
740

Bakłażan zapiekany z łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
688

Zielony kalafior z łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
361

Tarta z łososiem i mozzarellą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
496

Mus łososiowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
501

Medaliony łososia z sadzonym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
677

Łosoś w sosie holenderskim z puree z kalafiora

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
594

Łosoś w sosie z grejpfruta z koperkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-19

Wyświetlenia:
773

Sałatka jajeczna z łososiem i rzodkiewką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
568

Łosoś w kruchym cieście z pesto

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015