Kategorie przepisów

Łosoś

Łosoś

Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno – morskich. Cechuje się wyrazistym smakiem i delikatnym kolorem. Znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest równie popularny jak karp. Istnieje wiele odmian tej ryby a najpopularniejszy jest łosoś norweski, szkocki, islandzki czy irlandzki.

Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo – różową barwę. Różnorodne i oryginalne, wykwintne potrawy z łososia od dawna wzbogacają uroczyste kolacje. Delikatne i aromatyczne mięso łososia może być przygotowywane na wiele sposobów. Mamy do wyboru łososia wędzonego lub surowego. Ze świeżego łososia możemy zrobić doskonały tatar. Świeży (surowy) wchodzi także w skład japońskich sushi.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie łososia na parze z pesto z rukoli. To lekkie i smaczne danie znakomicie sprawdza się w połączeniu z młodymi ziemniakami a pesto wyśmienicie pasuje do łososia.

Łosoś z patelni zaś to propozycja podania dla amatorów smażonych potraw. Jeśli do tego dodać sałatę skropioną sosem vinegret oraz udekorować rybę koperkiem, plasterkami cytryny, limonki i pomarańczy powstanie istny raj dla podniebienia.

Omawiana ryba znakomicie współgra z owocami, warzywami, makaronami. Łosoś ze szparagami, cukinia zapiekana z łososiem czy łosoś zapiekany na szpinaku – to tylko niektóre propozycje znakomitego łączenia ryby z warzywami. Łosoś w cieście francuskim czy penne ze szpinakiem i łososiem ucieszą z pewnością amatorów makaronów i ciast.

Można go także marynować. Serwowany na półmisku udekorowanym sałatą i pomarańczami oraz podany z pieczywem jest godny polecenia. Z kolei w kuchni japońskiej łosoś to nieodzowny element sushi – które i u nas ma bardzo wielu zwolenników i naśladowców. Łosoś wędzony na zimno lub surowy to podstawowy składnik tego japońskiego dania. Jednak wędzony na zimno ma bardziej wyrazisty smak, akceptowany zwłaszcza przez Europejczyków, bowiem zachowuje podobną strukturę do ryby świeżej, dodatkowo zyskuje aromat wędzenia.

Miłym zaskoczeniem dla tradycjonalistów okaże się bigos łososiowy. W tym przypadku pod dodaniu kilku rodzajów kapusty (biała, czerwona, kiszona) oraz innych składników zastosowanie znajdzie łosoś sałatkowy. Oryginalną potrawą świetnie nadającą się na karnawałową przystawkę będzie z pewnością łosoś z kawiorem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
118

Łosoś w sosie z grejpfruta z koperkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-19

Wyświetlenia:
378

Sałatka jajeczna z łososiem i rzodkiewką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
167

Łosoś w kruchym cieście z pesto

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
199

Ziemniaki w mundurkach faszerowane łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia17min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
94

Frittata z groszkiem i łososiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia14min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
238

Makaron kokardki w sosie z łososiem i koperkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-28

Wyświetlenia:
284

Miodowy łosoś

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-27

Wyświetlenia:
251

Łosoś w sosie brokułowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-12-31

Wyświetlenia:
213

Łosoś z limonką

Łosoś na szpinaku

Danie o ciekawym połączeniu smaku.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-12-23

Wyświetlenia:
199

Łosoś na szpinaku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-12-23

Wyświetlenia:
285

Łosoś ze szpinakiem w cieście drożdżowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
287

Kanapkowa pasta łososiowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-29

Wyświetlenia:
233

Smażony łosoś na maśle

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia42min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-28

Wyświetlenia:
104

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-28

Wyświetlenia:
131

Sałatka z łososiem z grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
138

Sałatka ryżowa z wędzonym łososiem

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014