Kategorie przepisów

Mąka krupczatka

Mąka krupczatka

Mąka jest podstawowym produktem służącym do wyrobu pieczywa oraz wszelkiego rodzaju ciast. Poszczególne rodzaje mąki są produkowane poprzez zmielenie ziaren odpowiedniej rośliny w młynie zbożowym. Praktyka mielenia zboża na mąkę znana jest już od czasów prehistorycznych prehistorycznych początkowo ziarna rozcierane były na kamieniach. Jednak dopiero na początku XX wieku rozwinęło się młynarstwo przemysłowe.

Do produkcji mąki krupczatki używa się wyłącznie zbóż krajowych, które pochodzą przede wszystkim z północno - wschodniego regionu Polski, który jest najczystszy ekologicznie. Mąka krupczatka jest wyrobem całkowicie naturalnym, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych, czyli tzw. polepszaczy. Wysoką jakość tej mąki uzyskano poprzez zmieszanie w odpowiednich ilościach różnorodnych rodzajów zbóż.

Mąka krupczatka przeznaczona jest przede wszystkim do wypieków ciast kruchych i półkruchych, makaronowych oraz parzonych. Jednak coraz częściej wykorzystywana jest także do zagęszczania zup oraz sosów. Niektóre gospodynie domowe używają mąki krupczatki praktycznie do wszystkiego, zastępując nią zwykłą mąkę. Ten rodzaj mąki jest także doskonały do przygotowania samodzielnie budyniu. Mąka krupczatka często używana jest także do panierowania potraw oraz wykorzystuje się ją zamiast bułki tartej do posypywania blach przeznaczonych do pieczenia ciast. Ten rodzaj mąki jest zazwyczaj trochę grubiej zmielony, co powoduje, że wypieki zachowują swoją przestrzenną strukturę. Nic więc dziwnego, że jest ona doskonała do wypieku lekkich ciast. Dobra mąka powinna być miękka w dotyku, lekko chrzęścić przy zgniataniu, być sypka i lekko słodkawa. Bardzo często mąka krupczatka polecana jest także do przyrządzania dietetycznych oraz zdrowych potraw. Eksperci polecają mąkę krupczatkę także do wyrobu makaronów dobrej jakości oraz różnorodnych ciast biszkoptowych. Mąka krupczatka może być zastąpiona także mąką pszenną, jednak efekt smakowy potrawy, może być trochę inny.

Warto pamiętać o tym, że 100 gram mąki krupczatki zawiera około 340 kalorii. Mąka krupczatka powinna być przechowywana w ciemnym miejscu nie dłużej niż 6 miesięcy. Warto ją także przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, co uchroni ją przed wilgocią.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
149

Buraczane babeczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
294

Banany i jabłka pod kołderką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2013-12-28

Wyświetlenia:
458

Ciasto z kremem cytrynowym i krakersami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2013-12-15

Wyświetlenia:
212

Ciasto z marchwią i jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
282

Tarta kakaowa z gruszką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2013-09-23

Wyświetlenia:
307

Kruche ciasto wiśniowo- jagodowe

Kruchy placek z jabłkami

Pyszna szarlotka na bardzo kruchutkim spodzie.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2013-09-20

Wyświetlenia:
480

Kruchy placek z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2013-08-31

Wyświetlenia:
289

Esmeralda

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-08-04

Wyświetlenia:
289

Ciasto z bezą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-08-02

Wyświetlenia:
379

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt ciemny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-05-31

Wyświetlenia:
288

Biszkopt czekoladowy

Ciastka z cukrem

Ciasteczka kruchutkie z cukrem.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji50

Data dodaniaData dodania2013-05-15

Wyświetlenia:
277

Ciastka z cukrem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-04-05

Wyświetlenia:
311

Kruche ciasteczka Krysi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2013-01-30

Wyświetlenia:
423

Sernik z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2013-01-28

Wyświetlenia:
403

Rolada biszkoptowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2012-11-02

Wyświetlenia:
884

Gofry

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014