Kategorie przepisów

Masło

Masło

Jeszcze kilka lat temu był bardzo głośny spór między zwolennikami masła i margaryny. Próbowano dowieść który z tych produktów ma więcej walorów zdrowotnych, a który sprzyja wzrostowi cholesterolu. Dyskurs został nie rozstrzygnięty, a miłośnicy tych produktów wrócili do swoich przyzwyczajeń.

Masło otrzymuje się ze słodkiej lub kwaszonej śmietany, którą przed zmaślaniem trzeba poddać pasteryzacji. Na skutek mieszania, potrząsania bądź ubijania dochodzi do uszkodzenia fosfo – lipidowo – białkowych otoczek kuleczek tłuszczowych. Skutkuje to wyciekiem stałego i ciekłego tłuszczu. W ostatnim przypadku mamy następnie do czynienia z łączeniem się ze sobą ziaren tłuszczu i zbieraniem w większe zespoły, oddzielone od maślanki. Po przepłukaniu ich wodą (w celu zapobiegnięcia szkodliwej działalności drobnoustrojów), dochodzi do wygniatania i uformowania produktu w znaną wszystkim kostkę.

W tak przygotowanym produkcie znajduje się tłuszcz, witamina A i D oraz cholesterol. Należy mieć przy tym świadomość, że dzienna norma cholesterolu wynosi 300-350 mg, a w 100 g masła jest go ok. 220 – 250 mg. Jeśli zaś chodzi o obecność tłuszczu, to jest ona różna, w zależności od rodzaju produktu. Masło bowiem dzieli się według Polskiej Normy na cztery grupy. Mamy więc do wyboru masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. W pierwszych trzech przypadkach ilość tłuszczu nie może być niższa niż 82% w przypadku wyrobów niesolonych i 80% dla solonych. Nieco mniejsze normy dotyczą masła stołowego, w którym powinno się znajdować minimum 73,5% tłuszczu. Masło może też zawierać wodę, przy czym największy jej udział dopuszczalny jest w maśle stołowym (do 24%). W pozostałych rodzajach wynosi on maksymalnie 16%. Co ciekawe, tylko dwa z czterech gatunków masła zawierają śladowe ilości soli. Dochodzą one do 2% w maśle ekstra i wyborowym. Zadaniem soli jest poprawa smaku produktu oraz zapobieganie rozwojowi bakterii. Niektórzy producenci dodają do masła karotenu, który barwi produkt na odcień kremowy lub lekko żółty.

Masło przechowuje się najczęściej w lodówce, a jego maksymalny okres przydatności do spożycia wynosi rok, przy założeniu, że było trzymane w temperaturze od –18 do –22 st. Celsjusza. W kuchni wykorzystuje się je do smarowania pieczywa, pieczenia ciast i krótkotrwałego smażenia.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-23

Wyświetlenia:
6

Kotlety z ciecierzycy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-07-15

Wyświetlenia:
55

Gulasz z serduszek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-12

Wyświetlenia:
211

Gofry z truskawkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-07-12

Wyświetlenia:
157

Sernik na herbatnikowym spodzie z truskawkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-12

Wyświetlenia:
156

Bagietka zapiekana z pomidorami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
105

Marchew z porem do obiadu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
54

Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
79

Wytrawna tarta cebulowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
88

Faszerowane papryczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-07-01

Wyświetlenia:
443

Makaron z brokułem i jajkiem dla dzieci

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
505

Filet drobiowy zapiekany w puree ziemniaczanym

Dorsz w sosie pomidorowym

Ryba jest smaczna na gorąco jak również na zimno.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
436

Dorsz w sosie pomidorowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
124

Ruloniki z indyka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
121

Torcik z białym winogronem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-06-25

Wyświetlenia:
548

Piernik przekładany

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2014-06-19

Wyświetlenia:
280

Ciasto orzechowo-kokosowe

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014