Kategorie przepisów

Masło

Masło

Jeszcze kilka lat temu był bardzo głośny spór między zwolennikami masła i margaryny. Próbowano dowieść który z tych produktów ma więcej walorów zdrowotnych, a który sprzyja wzrostowi cholesterolu. Dyskurs został nie rozstrzygnięty, a miłośnicy tych produktów wrócili do swoich przyzwyczajeń.

Masło otrzymuje się ze słodkiej lub kwaszonej śmietany, którą przed zmaślaniem trzeba poddać pasteryzacji. Na skutek mieszania, potrząsania bądź ubijania dochodzi do uszkodzenia fosfo – lipidowo – białkowych otoczek kuleczek tłuszczowych. Skutkuje to wyciekiem stałego i ciekłego tłuszczu. W ostatnim przypadku mamy następnie do czynienia z łączeniem się ze sobą ziaren tłuszczu i zbieraniem w większe zespoły, oddzielone od maślanki. Po przepłukaniu ich wodą (w celu zapobiegnięcia szkodliwej działalności drobnoustrojów), dochodzi do wygniatania i uformowania produktu w znaną wszystkim kostkę.

W tak przygotowanym produkcie znajduje się tłuszcz, witamina A i D oraz cholesterol. Należy mieć przy tym świadomość, że dzienna norma cholesterolu wynosi 300-350 mg, a w 100 g masła jest go ok. 220 – 250 mg. Jeśli zaś chodzi o obecność tłuszczu, to jest ona różna, w zależności od rodzaju produktu. Masło bowiem dzieli się według Polskiej Normy na cztery grupy. Mamy więc do wyboru masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. W pierwszych trzech przypadkach ilość tłuszczu nie może być niższa niż 82% w przypadku wyrobów niesolonych i 80% dla solonych. Nieco mniejsze normy dotyczą masła stołowego, w którym powinno się znajdować minimum 73,5% tłuszczu. Masło może też zawierać wodę, przy czym największy jej udział dopuszczalny jest w maśle stołowym (do 24%). W pozostałych rodzajach wynosi on maksymalnie 16%. Co ciekawe, tylko dwa z czterech gatunków masła zawierają śladowe ilości soli. Dochodzą one do 2% w maśle ekstra i wyborowym. Zadaniem soli jest poprawa smaku produktu oraz zapobieganie rozwojowi bakterii. Niektórzy producenci dodają do masła karotenu, który barwi produkt na odcień kremowy lub lekko żółty.

Masło przechowuje się najczęściej w lodówce, a jego maksymalny okres przydatności do spożycia wynosi rok, przy założeniu, że było trzymane w temperaturze od –18 do –22 st. Celsjusza. W kuchni wykorzystuje się je do smarowania pieczywa, pieczenia ciast i krótkotrwałego smażenia.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-19

Wyświetlenia:
816

Kruche ciasto ze śliwką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-18

Wyświetlenia:
1026

Ciasto z kremem i musem jabłkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-18

Wyświetlenia:
1039

Ciasto z kremem i powidłami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-09-15

Wyświetlenia:
900

Czosnkowe paluchy w pieczarkowym sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-28

Wyświetlenia:
656

Ziemniaczki zapiekane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-08-28

Wyświetlenia:
633

Pulchne amerykańskie naleśniki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-08-26

Wyświetlenia:
554

Tort mocno czekoladowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-07-24

Wyświetlenia:
2748

Tarta z borówkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-23

Wyświetlenia:
2758

Kotlety z ciecierzycy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-07-15

Wyświetlenia:
160

Gulasz z serduszek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-12

Wyświetlenia:
1534

Gofry z truskawkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-07-12

Wyświetlenia:
356

Sernik na herbatnikowym spodzie z truskawkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-12

Wyświetlenia:
1220

Bagietka zapiekana z pomidorami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
239

Marchew z porem do obiadu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
248

Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
386

Wytrawna tarta cebulowa

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014