Kategorie przepisów

Masło

Masło

Jeszcze kilka lat temu był bardzo głośny spór między zwolennikami masła i margaryny. Próbowano dowieść który z tych produktów ma więcej walorów zdrowotnych, a który sprzyja wzrostowi cholesterolu. Dyskurs został nie rozstrzygnięty, a miłośnicy tych produktów wrócili do swoich przyzwyczajeń.

Masło otrzymuje się ze słodkiej lub kwaszonej śmietany, którą przed zmaślaniem trzeba poddać pasteryzacji. Na skutek mieszania, potrząsania bądź ubijania dochodzi do uszkodzenia fosfo – lipidowo – białkowych otoczek kuleczek tłuszczowych. Skutkuje to wyciekiem stałego i ciekłego tłuszczu. W ostatnim przypadku mamy następnie do czynienia z łączeniem się ze sobą ziaren tłuszczu i zbieraniem w większe zespoły, oddzielone od maślanki. Po przepłukaniu ich wodą (w celu zapobiegnięcia szkodliwej działalności drobnoustrojów), dochodzi do wygniatania i uformowania produktu w znaną wszystkim kostkę.

W tak przygotowanym produkcie znajduje się tłuszcz, witamina A i D oraz cholesterol. Należy mieć przy tym świadomość, że dzienna norma cholesterolu wynosi 300-350 mg, a w 100 g masła jest go ok. 220 – 250 mg. Jeśli zaś chodzi o obecność tłuszczu, to jest ona różna, w zależności od rodzaju produktu. Masło bowiem dzieli się według Polskiej Normy na cztery grupy. Mamy więc do wyboru masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. W pierwszych trzech przypadkach ilość tłuszczu nie może być niższa niż 82% w przypadku wyrobów niesolonych i 80% dla solonych. Nieco mniejsze normy dotyczą masła stołowego, w którym powinno się znajdować minimum 73,5% tłuszczu. Masło może też zawierać wodę, przy czym największy jej udział dopuszczalny jest w maśle stołowym (do 24%). W pozostałych rodzajach wynosi on maksymalnie 16%. Co ciekawe, tylko dwa z czterech gatunków masła zawierają śladowe ilości soli. Dochodzą one do 2% w maśle ekstra i wyborowym. Zadaniem soli jest poprawa smaku produktu oraz zapobieganie rozwojowi bakterii. Niektórzy producenci dodają do masła karotenu, który barwi produkt na odcień kremowy lub lekko żółty.

Masło przechowuje się najczęściej w lodówce, a jego maksymalny okres przydatności do spożycia wynosi rok, przy założeniu, że było trzymane w temperaturze od –18 do –22 st. Celsjusza. W kuchni wykorzystuje się je do smarowania pieczywa, pieczenia ciast i krótkotrwałego smażenia.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-11-30

Wyświetlenia:
40

Podsmażane kopytka z sosem pieczarkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-11-30

Wyświetlenia:
27

Brownie z orzechami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-11-30

Wyświetlenia:
23

Hot dog z pieczarkami i bekonem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-11-30

Wyświetlenia:
45

Słone ciasteczka z sezamem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-11-23

Wyświetlenia:
51

Sernik w zawijasy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2016-11-22

Wyświetlenia:
14

Sos pieczarkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2016-11-19

Wyświetlenia:
24

Kotlety mięsno ryżowe z grzybami leśnymi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-11-09

Wyświetlenia:
20

Sernik z dodatkiem twarogu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-11-04

Wyświetlenia:
18

Masełko bardzo smakowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-10-31

Wyświetlenia:
198

Pieczone pałki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-10-31

Wyświetlenia:
224

Zapiekanki na bułkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-10-31

Wyświetlenia:
47

Omlet z kabanosem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2016-10-30

Wyświetlenia:
52

Kurki z filetem w sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-10-30

Wyświetlenia:
39

Omlet z malinami i rodzynkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Pyszne ciasto z wyczuwalną nutą imbiru który świetnie komponuje się ze śliwkami.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2016-10-29

Wyświetlenia:
44

Kruche ciasto ze śliwkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2016-10-28

Wyświetlenia:
98

Sernik z rabarbarem

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016