Kategorie przepisów

Masło

Masło

Jeszcze kilka lat temu był bardzo głośny spór między zwolennikami masła i margaryny. Próbowano dowieść który z tych produktów ma więcej walorów zdrowotnych, a który sprzyja wzrostowi cholesterolu. Dyskurs został nie rozstrzygnięty, a miłośnicy tych produktów wrócili do swoich przyzwyczajeń.

Masło otrzymuje się ze słodkiej lub kwaszonej śmietany, którą przed zmaślaniem trzeba poddać pasteryzacji. Na skutek mieszania, potrząsania bądź ubijania dochodzi do uszkodzenia fosfo – lipidowo – białkowych otoczek kuleczek tłuszczowych. Skutkuje to wyciekiem stałego i ciekłego tłuszczu. W ostatnim przypadku mamy następnie do czynienia z łączeniem się ze sobą ziaren tłuszczu i zbieraniem w większe zespoły, oddzielone od maślanki. Po przepłukaniu ich wodą (w celu zapobiegnięcia szkodliwej działalności drobnoustrojów), dochodzi do wygniatania i uformowania produktu w znaną wszystkim kostkę.

W tak przygotowanym produkcie znajduje się tłuszcz, witamina A i D oraz cholesterol. Należy mieć przy tym świadomość, że dzienna norma cholesterolu wynosi 300-350 mg, a w 100 g masła jest go ok. 220 – 250 mg. Jeśli zaś chodzi o obecność tłuszczu, to jest ona różna, w zależności od rodzaju produktu. Masło bowiem dzieli się według Polskiej Normy na cztery grupy. Mamy więc do wyboru masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. W pierwszych trzech przypadkach ilość tłuszczu nie może być niższa niż 82% w przypadku wyrobów niesolonych i 80% dla solonych. Nieco mniejsze normy dotyczą masła stołowego, w którym powinno się znajdować minimum 73,5% tłuszczu. Masło może też zawierać wodę, przy czym największy jej udział dopuszczalny jest w maśle stołowym (do 24%). W pozostałych rodzajach wynosi on maksymalnie 16%. Co ciekawe, tylko dwa z czterech gatunków masła zawierają śladowe ilości soli. Dochodzą one do 2% w maśle ekstra i wyborowym. Zadaniem soli jest poprawa smaku produktu oraz zapobieganie rozwojowi bakterii. Niektórzy producenci dodają do masła karotenu, który barwi produkt na odcień kremowy lub lekko żółty.

Masło przechowuje się najczęściej w lodówce, a jego maksymalny okres przydatności do spożycia wynosi rok, przy założeniu, że było trzymane w temperaturze od –18 do –22 st. Celsjusza. W kuchni wykorzystuje się je do smarowania pieczywa, pieczenia ciast i krótkotrwałego smażenia.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-30

Wyświetlenia:
38

Kruche z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-01-21

Wyświetlenia:
141

Leśne grzyby z jajkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-20

Wyświetlenia:
123

Kolorowe ciasto z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-19

Wyświetlenia:
134

Kruche ciasto ze śliwkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-01-17

Wyświetlenia:
117

Pulpeciki w sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-16

Wyświetlenia:
151

Ciasto z jeżynami i śmietaną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-12

Wyświetlenia:
306

Ciasto z kremem krówkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-01-12

Wyświetlenia:
105

Kapusta z makaronem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-01-12

Wyświetlenia:
287

Makaronowa zapiekanka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-10

Wyświetlenia:
182

Ciasto z kremem i owocami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-10

Wyświetlenia:
108

Ciasto biszkoptowe z kremem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-01-09

Wyświetlenia:
60

Jajka z farszem z pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-12-28

Wyświetlenia:
171

Pampuchy na parze z  sosem kiwi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-12-28

Wyświetlenia:
255

Zupa serowo pieczarkowa z łazankami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-12-28

Wyświetlenia:
207

Ziemniaczano cebulowe placki z pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-12-28

Wyświetlenia:
178

Domowa lazania z mozzarellą

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015