Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-03-19

Wyświetlenia:
411

Sałatka z miodowym kurczakiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-03-18

Wyświetlenia:
298

Sałatka z miodowym winegretem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
249

Golonka pieczona

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
79

Sałatka w skórce grejpfruta

Piernik na herbacie

Pyszny, mięciutki i ciekawy w smaku piernik.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2014-02-23

Wyświetlenia:
142

Piernik na herbacie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-29

Wyświetlenia:
137

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-28

Wyświetlenia:
271

Miodowy łosoś

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-27

Wyświetlenia:
240

Panna Cotta

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
171

Marchew z papryką do obiadu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
188

Deser z grejpfrutem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
252

Pleśniowa przekąska z rukolą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
137

Sałatka z grejpfrutem w słodko - ostrym sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia22min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
198

Filet w sosie piernikowym

Piernikowe muffinki

Pyszne, miękkie, łatwe w przygotowaniu muffinki piernikowe.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
139

Piernikowe muffinki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
67

Sałatka z mandarynką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji9

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
202

Piernikowe ciasto

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014