Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-07-03

Wyświetlenia:
27

Sos musztardowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia4godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
29

Sernik laskowy z brzoskwiniami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-25

Wyświetlenia:
38

Szarlotka daktylowa- dietetyczna (bez cukru)

Ryż na mleku z owocami i kakao- wegański

Pyszny ryż na mleku sojowym - zdrowo i smacznie. Idealne dla wegan.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-24

Wyświetlenia:
57

Ryż na mleku z owocami i kakao- wegański

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-06-23

Wyświetlenia:
40

Miodownik

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
36

Podudzie z kurczaka po indyjsku

Budyniowa owsianka nugatowa

Pyszna owsianka w formie deseru - czekolada, miód i orzechy. Dzięki płatkom deser ma wartościowy akcent :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
26

Budyniowa owsianka nugatowa

Ciasteczka zbożowe

Pyszne i proste ciastka z dodatkiem słonecznika, migdałów oraz płatków owsianych. Zdrowo i smacznie :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-19

Wyświetlenia:
61

Ciasteczka zbożowe

Pierniki norymberskie

Pyszne i inne niż inne pierniczki - aromatyczne, delikatnie klejące i rozpływające się w ustach.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni 0godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji26

Data dodaniaData dodania2015-06-17

Wyświetlenia:
72

Pierniki norymberskie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-16

Wyświetlenia:
32

Torcik czekoladowo-kokosowy (bez cukru i laktozy)

Scones- pełnoziarniste bułeczki na słodko, wersja fit

Pyszne bułeczki na słodko w wersji dietetycznej. Idealne z dżemem, owocami, kakao i serkiem waniliowym.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji9

Data dodaniaData dodania2015-06-16

Wyświetlenia:
34

Scones- pełnoziarniste bułeczki na słodko, wersja fit

Koktajl z banana, kiwi i jarmużu

Zielone koktajle nie tylko wyglądają optymistycznie ale tez są niezwykle zdrowe i smaczne. Zapraszam do wypróbowania tej prawdziwej bomby witaminowej ...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-05

Wyświetlenia:
27

Koktajl z banana, kiwi i jarmużu

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2015-05-28

Wyświetlenia:
152

Udka w marynacie pieczone w piekarniku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-05-23

Wyświetlenia:
125

Ciasto makowo serowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-05-11

Wyświetlenia:
249

Kokosanki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-05-05

Wyświetlenia:
126

Zapiekane kurze nogi

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015