Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-09-21

Wyświetlenia:
9

Kurczak z pieczarkami z piekarnika

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-09-19

Wyświetlenia:
9

Sernik z jabłkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-06-16

Wyświetlenia:
201

Pieczone udka z marynaty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2016-06-16

Wyświetlenia:
173

Kiełbasa na grilla w marynacie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2016-06-15

Wyświetlenia:
174

Karkówka na grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-05-30

Wyświetlenia:
124

Nogi kurczaka na grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji9

Data dodaniaData dodania2016-05-29

Wyświetlenia:
211

Grillowana karkówka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-05-28

Wyświetlenia:
530

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2016-05-22

Wyświetlenia:
403

Piernikowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-04-30

Wyświetlenia:
157

Pieczone mięso i pieczarki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-04-20

Wyświetlenia:
207

Wieprzowina na pomidorowo

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
178

Polędwiczki w sosie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-02-26

Wyświetlenia:
206

Warzywa w sosie

Żeberka miodowo cebulowe

Żeberka najlepiej smakują z kapustą zasmażaną i ziemniakami. Pięknie przyrumienione mięso i delikatne w smaku.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni 1godz.    Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-02-20

Wyświetlenia:
230

Żeberka miodowo cebulowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia58min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-02-12

Wyświetlenia:
878

Kurczak jak z KFC

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2016-01-28

Wyświetlenia:
219

Mazurek

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016