Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Koktajl z banana, aronii i nektarynek

Zapraszam na pyszny a zarazem intensywny w kolorze i smaku koktajl. Banan i nektarynki doskonale przełamują cierpki smak aronii, w takim połączeniu sm...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-31

Wyświetlenia:
296

Koktajl z banana, aronii i nektarynek

Lemoniada z cytryn i limonek

Smaczna lemoniada do doskonały sposób na poradzenie sobie z letnimi upałami. Poniższy przepis doskonale się do tej roli nadaje, świetnie schładza, dos...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia8min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-08-30

Wyświetlenia:
463

Lemoniada z cytryn i limonek

Lemoniada z ogórkiem i miętą

Ta lemoniada to doskonała alternatywa dla klasycznej lemoniady i świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-26

Wyświetlenia:
442

Lemoniada z ogórkiem i miętą

Koktajl z mango i malin

Smaczny i szybki koktajl, zachwycające połączenie mango z malinami. Doskonale smakuje, jest pożywny i orzeźwiający. Polecam wypróbowanie takiego połąc...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-25

Wyświetlenia:
259

Koktajl z mango i malin

Mango lassi

Mango lassi to klasyczne połączenie dojrzałych, pachnących owoców mango razem z jogurtem. Klasyka bywa niezawodna także w tym przypadku, nie ma co prz...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-25

Wyświetlenia:
959

Mango lassi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-08-24

Wyświetlenia:
466

Deser z borówkami

Ryż z musem truskawkowym

Jest sezon na truskawki, chętnie dzieci i nie tylko zjedzą taki ryż.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-21

Wyświetlenia:
837

Ryż z musem truskawkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-05-16

Wyświetlenia:
1193

Puszysty chleb jogurtowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-03-19

Wyświetlenia:
684

Sałatka z miodowym kurczakiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-03-18

Wyświetlenia:
481

Sałatka z miodowym winegretem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
595

Golonka pieczona

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
150

Sałatka w skórce grejpfruta

Piernik na herbacie

Pyszny, mięciutki i ciekawy w smaku piernik.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2014-02-23

Wyświetlenia:
240

Piernik na herbacie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-01-29

Wyświetlenia:
251

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-01-28

Wyświetlenia:
510

Miodowy łosoś

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-27

Wyświetlenia:
456

Panna Cotta

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014