Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji30

Data dodaniaData dodania2015-03-02

Wyświetlenia:
31

Serduszka z miodem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2015-01-12

Wyświetlenia:
637

Ciasto z kremem krówkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-01-09

Wyświetlenia:
102

Kapuściana surówka od cioci

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-11-11

Wyświetlenia:
602

Ciasto z kremem i jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
506

Ciastka owsiane z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
115

Koktajl z kiwi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-22

Wyświetlenia:
1132

Mięsko w sezamie i miodzie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-20

Wyświetlenia:
1151

Sałatka z orzeszkami nerkowca, gruszką i oscypkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
443

Owsiane pancakesy z owocami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
727

Miodownik

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
415

Piernikowe z powidłami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
583

Pieczona figa z serem pleśniowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
394

Owsiane muffinki z dodatkiem jabłka i cynamonu

Owsiany koktajl z mango, jagodami goji i śliwkami

Przedstawiam pyszny i pożywny koktajl owsiany- idealny na śniadanie.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2848

Owsiany koktajl z mango, jagodami goji i śliwkami

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Zapraszam na smaczną i szybką sałatkę z arbuzem i to wcale nie na słodko :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2855

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-25

Wyświetlenia:
3710

Ciasto miodowe

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015