Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Koktajl bananowo- truskawkowo- arbuzowy

Koktajl idealnie sprawdza się jako lekka kolacja. Dzieciaki za nim przepadają.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
49

Koktajl bananowo- truskawkowo- arbuzowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
68

Miodowa karkówka z grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-07-28

Wyświetlenia:
111

Kaszankowe szaszłyki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-07-23

Wyświetlenia:
57

Sos do owocowych szaszłyków

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-07-18

Wyświetlenia:
103

Grillowane mięso w miodowej glazurze

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-07-18

Wyświetlenia:
115

Szaszłyki z grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-07-18

Wyświetlenia:
106

Kaszanka z dodatkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-07-10

Wyświetlenia:
176

Wieprzowina z miodową nutką  z grilla

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-07-10

Wyświetlenia:
148

Kiełbasa z grilla w przyprawach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-07-03

Wyświetlenia:
144

Sos musztardowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia4godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-26

Wyświetlenia:
99

Sernik laskowy z brzoskwiniami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-25

Wyświetlenia:
91

Szarlotka daktylowa- dietetyczna (bez cukru)

Ryż na mleku z owocami i kakao- wegański

Pyszny ryż na mleku sojowym - zdrowo i smacznie. Idealne dla wegan.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-06-24

Wyświetlenia:
107

Ryż na mleku z owocami i kakao- wegański

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-06-23

Wyświetlenia:
109

Miodownik

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-06-22

Wyświetlenia:
92

Podudzie z kurczaka po indyjsku

Budyniowa owsianka nugatowa

Pyszna owsianka w formie deseru - czekolada, miód i orzechy. Dzięki płatkom deser ma wartościowy akcent :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-06-21

Wyświetlenia:
67

Budyniowa owsianka nugatowa

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015