Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-11-11

Wyświetlenia:
358

Ciasto z kremem i jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
446

Ciastka owsiane z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
62

Koktajl z kiwi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-22

Wyświetlenia:
1061

Mięsko w sezamie i miodzie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-20

Wyświetlenia:
1107

Sałatka z orzeszkami nerkowca, gruszką i oscypkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
384

Owsiane pancakesy z owocami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
639

Miodownik

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
379

Piernikowe z powidłami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
540

Pieczona figa z serem pleśniowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
351

Owsiane muffinki z dodatkiem jabłka i cynamonu

Owsiany koktajl z mango, jagodami goji i śliwkami

Przedstawiam pyszny i pożywny koktajl owsiany- idealny na śniadanie.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2720

Owsiany koktajl z mango, jagodami goji i śliwkami

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Zapraszam na smaczną i szybką sałatkę z arbuzem i to wcale nie na słodko :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2762

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-25

Wyświetlenia:
3550

Ciasto miodowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-24

Wyświetlenia:
392

Trufelki

Daktylowa owsianka z brzoskwinią i orzechami pecan

Smaczna owsianka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia - polecam :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-09-23

Wyświetlenia:
3633

Daktylowa owsianka z brzoskwinią i orzechami pecan

Banan zapiekany z lemon curd polany miodem

Poniżej przedstawiam przepis na szybki, jesienny deser. Zapiekany banan jest smacznym sposobem na umilenie sobie chłodniejszych jesiennych wieczorów. ...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia28min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-23

Wyświetlenia:
3516

Banan zapiekany z lemon curd polany miodem

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014