Kategorie przepisów

Miód

Miód

Walorów smakowych miodu z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać.

Miód od tysiącleci spożywany był przez ludzi różnych kultur na całym świecie. Historia miodu sięga tak daleko w przeszłość, że niemożliwe byłoby przytoczyć wszystkie legendy czy mity. Jednak podobno na Bliskim Wschodzie odkryto najstarsze ule, które zachowały się tam jeszcze z epoki Króla Salomona. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje: znajdowano go nawet w grobowcach faraonów i nadal nadawał się do spożycia.

Miód obecnie to niezbędny składnik wykwintnej kuchni. Używa się go do wyrobu ciast, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, mamy trzy zasadnicze typy:
Miody nektarowe (kwiatowe), miody spadziowe i miody mieszane (nektarowo – spadziowy).
Miód kwiatowy jest zazwyczaj jasny choć nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miód kwiatowy ma wiele odmian w zależności od tego z jakiego gatunku rośliny pszczoła pobrała nektar, mamy więc: rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy.
Miód rzepakowy – ma jasną barwę, zapach zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Ma lekko gorzkawy smak, bogaty w aminokwasy i witaminy.
Miód akacjowy – to miód o zapachu kwiatów akacji i delikatnym słodkawym smaku. Ma jasną barwę o żółtawym zabarwieniu.
Miód lipowy – ma bardzo intensywny zapach, o barwie od bardzo jasnej do złotożółtej. O zapachu kwiatów lipy, o ostrym gorzkawym smaku.
Miód gryczany –koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – posiada lekko gorzkawy, ostry smak i wyraźny zapach kwiatów wrzosu. Zawiera dużo soli mineralnych, kwasy organiczne i garbniki.
Miód wielokwiatowy – najbardziej popularny z miodów, koloru jasnobrązowego. Łagodny smak – zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Miód spadziowy natomiast pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej. Miody tego typu powstają przy współudziale mszyc żywiących się sokiem drzew.

Miód w kuchni to prawdziwy festiwal pomysłów na: musztardę miodową, zioła z miodem, dżemy na miodzie, rabarbar w miodzie, bita śmietana z miodem, kutia wigilijna, pierniki, nalewkę miodową. Zwolenników tradycyjnych pomysłów na miód ucieszy z pewnością propozycja miodu do kanapek czy miodowego kakao oraz herbaty z miodem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-10-22

Wyświetlenia:
864

Mięsko w sezamie i miodzie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-20

Wyświetlenia:
1058

Sałatka z orzeszkami nerkowca, gruszką i oscypkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
282

Owsiane pancakesy z owocami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
324

Miodownik

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
309

Piernikowe z powidłami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
488

Pieczona figa z serem pleśniowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-29

Wyświetlenia:
302

Owsiane muffinki z dodatkiem jabłka i cynamonu

Owsiany koktajl z mango, jagodami goji i śliwkami

Przedstawiam pyszny i pożywny koktajl owsiany- idealny na śniadanie.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2567

Owsiany koktajl z mango, jagodami goji i śliwkami

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Zapraszam na smaczną i szybką sałatkę z arbuzem i to wcale nie na słodko :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2645

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-09-25

Wyświetlenia:
3183

Ciasto miodowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-24

Wyświetlenia:
314

Trufelki

Daktylowa owsianka z brzoskwinią i orzechami pecan

Smaczna owsianka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia - polecam :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-09-23

Wyświetlenia:
3468

Daktylowa owsianka z brzoskwinią i orzechami pecan

Banan zapiekany z lemon curd polany miodem

Poniżej przedstawiam przepis na szybki, jesienny deser. Zapiekany banan jest smacznym sposobem na umilenie sobie chłodniejszych jesiennych wieczorów. ...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia28min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-23

Wyświetlenia:
3351

Banan zapiekany z lemon curd polany miodem

Koktajl z banana, aronii i nektarynek

Zapraszam na pyszny a zarazem intensywny w kolorze i smaku koktajl. Banan i nektarynki doskonale przełamują cierpki smak aronii, w takim połączeniu sm...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-31

Wyświetlenia:
2600

Koktajl z banana, aronii i nektarynek

Lemoniada z cytryn i limonek

Smaczna lemoniada do doskonały sposób na poradzenie sobie z letnimi upałami. Poniższy przepis doskonale się do tej roli nadaje, świetnie schładza, dos...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia8min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-08-30

Wyświetlenia:
2748

Lemoniada z cytryn i limonek

Lemoniada z ogórkiem i miętą

Ta lemoniada to doskonała alternatywa dla klasycznej lemoniady i świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-08-26

Wyświetlenia:
537

Lemoniada z ogórkiem i miętą

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014