Kategorie przepisów

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki są znane człowiekowi już od 5000 lat, a o szklanej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce uprawia się te warzywa blisko od 400 lat. Spożywa się je zazwyczaj na surowo, można również dusić, gotować i smażyć.

Ogórki kiszone to produkt spożywczy znany w całej Europie i Rosji. Powstaje z ogórków złożonych w beczce, saganie lub słoju. Dodaje się do nich koper, chrzan, czosnek, liście dębu i wiśni, po czym wszystko to zalewa się wodą z solą. Powstałe po kilku dniach trwania procesu ogórki nazywamy małosolnymi, a powstałe po jego zakończeniu kiszonymi.

Ogórki kiszone używane są do wielu potraw. To podstawowy dodatek do obiadu, sałatek czy też kanapek. Czasem są również podawane jako zakąska do wódki. Poza tym są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej.

Kiszone ogórki sprzyjają lepszemu trawieniu potraw. Są one wystarczająco silnymi składnikami pobudzającymi wytwarzanie soków żołądkowych. Pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Surowe ogórki dla wielu ludzi są zbyt ciężkostrawne, jednak po ukiszeniu stają się dużo łatwiejsze do strawienia. Dodatkowo jedna z bakterii biorących udział w procesie kiszenia wytwarza dużo witaminy C, której pozbawionej są surowe ogórki.

Nie bez powodu wielu ekspertów z dziedziny żywienia uważa, że ogórki kiszone są jeszcze bardziej zdrowe niż ogórki surowe. Warto spożywać ich jak najwięcej, gdyż odciążają nasz żołądek, przez co czujemy się lepiej. Podobnie jest z sokiem od kiszenia, który również działa kojąco na nasz organizm.

Ogórki kiszone są bardzo lubianym produktem spożywczym. Mimo tego, że są kwaśne wielu ludzi woli je od znacznie słodszych ogórków konserwowych. Najlepszy smak mają jednak wtedy, gdy są robione domowymi sposobami. Właśnie dzięki niemu, ten mogłoby się wydawać mało znaczący dodatek, doskonale podkreśla smak naszych sałatek, surówek, czy kanapek.

Komentarze

Zobacz wszystkie (2)

!Drewko#

!Drewko

2012-05-29 07:18:38

Z tego co pamiętam są jedzone w krajach zachodnich, ale nie należą do produktów specjalnie popularnych. To samo tyczy się kiszonej kapusty ^^
!mmk#

!mmk

2011-08-10 23:32:08

Kiszone ogorki sa znane w Europie Wschodniej, a nie w calej! Ktos widzial Hiszpana z kiszonym ogorkiem???!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-03-11

Wyświetlenia:
179

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
90

Sałatka z czerwoną cebulą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-02-27

Wyświetlenia:
109

Sałatka z piersią z kurczaka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
121

Zupa ogórkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-28

Wyświetlenia:
233

Mięsne zawijańce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
149

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
147

Sałatka pieczarkowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
102

Sałatka jarzynowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
128

Zasmażana wątróbka ze smażonymi ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-17

Wyświetlenia:
123

Zupa ogórkowa z grzybami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
143

Roladki w sosie warzywnym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia36min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-11

Wyświetlenia:
105

Sałatka z papryką i fasolką

Śledzie z papryką

Smaczna przekąska.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
176

Śledzie z papryką

Sałatka warzywna z ryżem

Szybka, prosta sałatka.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-24

Wyświetlenia:
491

Sałatka warzywna z ryżem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-09-17

Wyświetlenia:
157

Sałatka z czerwoną fasolą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-09-12

Wyświetlenia:
164

Zupa ogórkowa z koperkiem

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014