Kategorie przepisów

Olej

Olej

Olej w kuchni jest niezastąpiony. Jest powszechnie używany do pieczenia, smażenia, sałatek.

Oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej oleju, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.

Olej zawiera niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe i tłuszcze nienasycone. Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno. Rafinowane oleje roślinne podczas przeróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Oleje mają zastosowanie jako: oleje do przyprawiania (oleje smakowe) – z orzechów włoskich, laskowych. Oleje do smażenia - sojowy, kukurydziany. Oleje o zastosowaniu uniwersalnym – słonecznikowy, rzepakowy. Olej rzepakowy to olej roślinny spożywczy wytwarzany z rzepaku, rafinowany. Stosowany głównie do smażenia, gotowania. Olej ten wyciskany na zimno i nierafinowany przewyższa pod względem odżywczym oleje otrzymane w wyniku tradycyjnego tłoczenia na gorąco. Znakomicie nadaje się do sałatek, skrapiania potraw i sosów.

Oliwa z oliwek to olej roślinny o zielonkawożółtym zabarwieniu, mocnym zapachu i smaku, otrzymywany z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki. Jest najlepszym olejem pod względem odżywczym i zdrowotnym z całej wielkiej rodziny olejów. Zawiera bowiem fosfor, potas i żelazo a także witaminy A, C, E oraz witaminy z grypy B. Stosowana jest szeroko w kuchni do skrapiania sałatek i surówek, dań z makaronem, ryżem, a także owocami morza.

Olej z pestek winogron zawiera najwięcej kwasu linolowego. Obniżanie poziomu LDL ("złego" cholesterolu) i uzupełnianie zapasów HDL ("dobrego") oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działanie tego naturalnego leku.

Należy pamiętać, że niektóre oleje jak np.: oliwa i olej z pierwszego tłoczenia nie są polecane do smażenia lub pieczenia. Oznacza to, że podczas smażenia tracą swoją wartość odżywczą, a obecne w nich kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury mogą tworzyć szkodliwe dla zdrowia związki. Dobrze sprawdza się w przypadku tzw. głębokiego smażenia olej arachidowy (z orzeszków ziemnych), olej kukurydziany, olej z pestek winogron lub olej z awokado.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2015-04-20

Wyświetlenia:
100

Udka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-04-20

Wyświetlenia:
67

Chleb ziarnisty z otrębami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-04-18

Wyświetlenia:
43

Szynka duszona z  pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
101

Roladki z karczku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
60

Pulpety z jajkiem w sosie pieczarkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
62

Mięso duszone w sosie z pietruszką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
59

Szynka w cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
64

Drobiowe polędwiczki w panierce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
45

Szynkowe roladki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-04-16

Wyświetlenia:
35

Pierś kurczaka w cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji30

Data dodaniaData dodania2015-04-15

Wyświetlenia:
82

Ciasto tęczowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-04-12

Wyświetlenia:
61

Babeczki ze szpinakiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2015-04-10

Wyświetlenia:
85

Kurze pałki z patelni

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2015-04-10

Wyświetlenia:
92

Szynkowe roladki z dodatkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-04-09

Wyświetlenia:
103

Kotlety mielone z ogórkiem i natką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni    Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2015-04-02

Wyświetlenia:
124

Fasolka po bretońsku

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015