Kategorie przepisów

Olej

Olej

Olej w kuchni jest niezastąpiony. Jest powszechnie używany do pieczenia, smażenia, sałatek.

Oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej oleju, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.

Olej zawiera niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe i tłuszcze nienasycone. Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno. Rafinowane oleje roślinne podczas przeróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Oleje mają zastosowanie jako: oleje do przyprawiania (oleje smakowe) – z orzechów włoskich, laskowych. Oleje do smażenia - sojowy, kukurydziany. Oleje o zastosowaniu uniwersalnym – słonecznikowy, rzepakowy. Olej rzepakowy to olej roślinny spożywczy wytwarzany z rzepaku, rafinowany. Stosowany głównie do smażenia, gotowania. Olej ten wyciskany na zimno i nierafinowany przewyższa pod względem odżywczym oleje otrzymane w wyniku tradycyjnego tłoczenia na gorąco. Znakomicie nadaje się do sałatek, skrapiania potraw i sosów.

Oliwa z oliwek to olej roślinny o zielonkawożółtym zabarwieniu, mocnym zapachu i smaku, otrzymywany z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki. Jest najlepszym olejem pod względem odżywczym i zdrowotnym z całej wielkiej rodziny olejów. Zawiera bowiem fosfor, potas i żelazo a także witaminy A, C, E oraz witaminy z grypy B. Stosowana jest szeroko w kuchni do skrapiania sałatek i surówek, dań z makaronem, ryżem, a także owocami morza.

Olej z pestek winogron zawiera najwięcej kwasu linolowego. Obniżanie poziomu LDL ("złego" cholesterolu) i uzupełnianie zapasów HDL ("dobrego") oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działanie tego naturalnego leku.

Należy pamiętać, że niektóre oleje jak np.: oliwa i olej z pierwszego tłoczenia nie są polecane do smażenia lub pieczenia. Oznacza to, że podczas smażenia tracą swoją wartość odżywczą, a obecne w nich kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury mogą tworzyć szkodliwe dla zdrowia związki. Dobrze sprawdza się w przypadku tzw. głębokiego smażenia olej arachidowy (z orzeszków ziemnych), olej kukurydziany, olej z pestek winogron lub olej z awokado.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
163

Kotlety siekane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
143

Mięso mielone ze szpinakiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
122

Buraczki do słoików

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
79

Babeczki z dyni

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
41

Chleb w jajku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
48

Żołądki duszone

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
30

Kiełbasa na ostro

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
34

Orzeszki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-01-31

Wyświetlenia:
47

Sałatka drobiowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-01-30

Wyświetlenia:
42

Gołąbki z włoskiej kapusty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-01-30

Wyświetlenia:
36

Podsmażane pierożki do barszczyku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-30

Wyświetlenia:
34

Racuchy z dyni

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-01-30

Wyświetlenia:
45

Zapiekanki z bułek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-30

Wyświetlenia:
41

Zapiekanka z kalafiorem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-29

Wyświetlenia:
35

Gulasz z pieczarkami i cukinią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-01-29

Wyświetlenia:
38

Żeberka w zielonym sosie

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016