Kategorie przepisów

Olej

Olej

Olej w kuchni jest niezastąpiony. Jest powszechnie używany do pieczenia, smażenia, sałatek.

Oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej oleju, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.

Olej zawiera niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe i tłuszcze nienasycone. Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno. Rafinowane oleje roślinne podczas przeróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Oleje mają zastosowanie jako: oleje do przyprawiania (oleje smakowe) – z orzechów włoskich, laskowych. Oleje do smażenia - sojowy, kukurydziany. Oleje o zastosowaniu uniwersalnym – słonecznikowy, rzepakowy. Olej rzepakowy to olej roślinny spożywczy wytwarzany z rzepaku, rafinowany. Stosowany głównie do smażenia, gotowania. Olej ten wyciskany na zimno i nierafinowany przewyższa pod względem odżywczym oleje otrzymane w wyniku tradycyjnego tłoczenia na gorąco. Znakomicie nadaje się do sałatek, skrapiania potraw i sosów.

Oliwa z oliwek to olej roślinny o zielonkawożółtym zabarwieniu, mocnym zapachu i smaku, otrzymywany z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki. Jest najlepszym olejem pod względem odżywczym i zdrowotnym z całej wielkiej rodziny olejów. Zawiera bowiem fosfor, potas i żelazo a także witaminy A, C, E oraz witaminy z grypy B. Stosowana jest szeroko w kuchni do skrapiania sałatek i surówek, dań z makaronem, ryżem, a także owocami morza.

Olej z pestek winogron zawiera najwięcej kwasu linolowego. Obniżanie poziomu LDL ("złego" cholesterolu) i uzupełnianie zapasów HDL ("dobrego") oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działanie tego naturalnego leku.

Należy pamiętać, że niektóre oleje jak np.: oliwa i olej z pierwszego tłoczenia nie są polecane do smażenia lub pieczenia. Oznacza to, że podczas smażenia tracą swoją wartość odżywczą, a obecne w nich kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury mogą tworzyć szkodliwe dla zdrowia związki. Dobrze sprawdza się w przypadku tzw. głębokiego smażenia olej arachidowy (z orzeszków ziemnych), olej kukurydziany, olej z pestek winogron lub olej z awokado.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-07-22

Wyświetlenia:
41

Odsmażany chleb z salsą pomidorową

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia27min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-22

Wyświetlenia:
71

Schab w marynacie z cytryną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-07-16

Wyświetlenia:
85

Ciasto z truskawkami i galaretką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
57

Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-07-09

Wyświetlenia:
126

Babka czekoladowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
496

Mielone roladki z jajkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
508

Filet drobiowy zapiekany w puree ziemniaczanym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
494

Roladki z farszem mięsno pieczarkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
451

Sałatka z kotletem schabowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
129

Ruloniki z indyka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
73

Placki cukiniowo-bakłażanowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-06-25

Wyświetlenia:
551

Piernik przekładany

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-06-22

Wyświetlenia:
786

Ziołowe udka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia6godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-21

Wyświetlenia:
760

Szynka wieprzowa grillowana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-21

Wyświetlenia:
686

Flaczki cielęce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-18

Wyświetlenia:
508

Mielone kotleciki z dodatkami

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014