Kategorie przepisów

Olej

Olej

Olej w kuchni jest niezastąpiony. Jest powszechnie używany do pieczenia, smażenia, sałatek.

Oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej oleju, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.

Olej zawiera niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe i tłuszcze nienasycone. Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno. Rafinowane oleje roślinne podczas przeróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Oleje mają zastosowanie jako: oleje do przyprawiania (oleje smakowe) – z orzechów włoskich, laskowych. Oleje do smażenia - sojowy, kukurydziany. Oleje o zastosowaniu uniwersalnym – słonecznikowy, rzepakowy. Olej rzepakowy to olej roślinny spożywczy wytwarzany z rzepaku, rafinowany. Stosowany głównie do smażenia, gotowania. Olej ten wyciskany na zimno i nierafinowany przewyższa pod względem odżywczym oleje otrzymane w wyniku tradycyjnego tłoczenia na gorąco. Znakomicie nadaje się do sałatek, skrapiania potraw i sosów.

Oliwa z oliwek to olej roślinny o zielonkawożółtym zabarwieniu, mocnym zapachu i smaku, otrzymywany z tłoczenia na zimno lub na gorąco miąższu owoców oliwki. Jest najlepszym olejem pod względem odżywczym i zdrowotnym z całej wielkiej rodziny olejów. Zawiera bowiem fosfor, potas i żelazo a także witaminy A, C, E oraz witaminy z grypy B. Stosowana jest szeroko w kuchni do skrapiania sałatek i surówek, dań z makaronem, ryżem, a także owocami morza.

Olej z pestek winogron zawiera najwięcej kwasu linolowego. Obniżanie poziomu LDL ("złego" cholesterolu) i uzupełnianie zapasów HDL ("dobrego") oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działanie tego naturalnego leku.

Należy pamiętać, że niektóre oleje jak np.: oliwa i olej z pierwszego tłoczenia nie są polecane do smażenia lub pieczenia. Oznacza to, że podczas smażenia tracą swoją wartość odżywczą, a obecne w nich kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury mogą tworzyć szkodliwe dla zdrowia związki. Dobrze sprawdza się w przypadku tzw. głębokiego smażenia olej arachidowy (z orzeszków ziemnych), olej kukurydziany, olej z pestek winogron lub olej z awokado.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2014-04-12

Wyświetlenia:
174

Babka kakaowa z cappuccino na maślance

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-04-02

Wyświetlenia:
126

Zupa fasolowa

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
135

Wątróbka podana z kaszą kus kus

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
128

Paluszki z indyka w sezamie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
83

Kotlety z kurczaka kładzione 5 smaków

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-03-18

Wyświetlenia:
389

Sałatka hawajska

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-03-11

Wyświetlenia:
269

Sałatka gyros

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-03-09

Wyświetlenia:
215

Bułki z pieczarkami inaczej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
296

Rolada z ziemniaków z kiszoną kapustą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
170

Wstążki z sosem pieczarkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
167

Pizza po wiejsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
237

Golonka pieczona

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
97

Ostra sałatka z buraczków

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
136

Ryba z warzywami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
134

A  la  pizza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
191

Zawijańce

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014