Kategorie przepisów
Olej sezamowy jest olejem roślinnym otrzymywanym w wyniku tłoczenia na zimno nasion słonecznika. Olej ten ma zwykle kolor od jasno po ciemnożółty, a niekiedy aż po brązowy, lekko orzechowy. Olej sezamowy charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz zapachem. W skład takiego oleju wchodzi 14% nasyconych kwasów tłuszczowych, 41% kwasu oleinowego, 41% kwasu linolowego, 9% kwasu palmitynowego, 6% kwasu stearynowego oraz 0,5 % kwasu linolenowego. Należy pamiętać, aby nie podgrzewać go do temperatury wyższej niż 70 stopni Celsjusza.
Ten rodzaj oleju jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, a ponadto jest nieodzownym składnikiem potraw kuchni azjatyckiej. Olej sezamowy używany jest przede wszystkim do gotowania oraz przyrządzania sałatek, a co ważne olej ten nie jest przeznaczony do smażenia. Olej sezamowy słynie przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych, albowiem pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszyć zażywaną w tym celu dawkę leków. Olej taki ma także korzystny wpływ w nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi oraz beta- blokerami. Zdaniem specjalistów obniżenie ciśnienia jest efektem działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy, które obniżają nie tylko ciśnienie, ale hamują także syntezę oraz wchłanianie cholesterolu. Zawarta w tym oleju witaminy K bardzo dobrze wpływa na procesy krzepnięcia krwi, pomaga zregenerować organizm po antybiotykowej kuracji.
Olej sezamowy znalazł także duże zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Oleju tego używa się między innymi jako olejek do ciała, do masażu oraz kąpieli. Dodawany jest także do kremów i balsamów przeznaczonych do skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej oraz wrażliwej. Coraz częściej wykorzystuje się go także w kosmetykach przeciwsłonecznych, głównie dlatego, że posiada naturalny faktor ochronny przed słońcem. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające i reguluje pracę gruczołów łojowych.
Olej sezamowy często stosowany jest w diecie wegetariańskiej. Zawiera witaminy E, K oraz B, sód, cynk. Olej ten doskonały jest do surówek, sałatek, majonezu, deserów, sosów oraz lekkich zup, ponieważ nadaje potrawom delikatny, orzechowy smak.
Brak komentarzy
Najlepsi użytkownicy w okresie 2012-05
Lubisz nasze przepisy?
