Kategorie przepisów

Piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka

Chociaż nie zdajemy sobie z tego sprawy, to jednak drób jest przez Polaków znacznie niżej klasyfikowany niż mięso czerwone. Zupełnie niesłusznie! Okazuje się bowiem, iż mięso z kurczaka ma szerokie zastosowanie w zdrowej diecie oraz przy leczeniu osób chorych.

Na początek zacznijmy od tego, iż drób jest źródłem wysokowartościowego białka. Zawiera go niemal tyle samo, ile wieprzowina, wołowina bądź cielęcina. Poza tym mięso drobiowe posiada rozmaite ilości i rodzaje tłuszczy. Należy podkreślić, że drób jest wartościowym przykładem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ogromną rolę w walce z miażdżycą. Najmniej tłuszczy jest w mięsie z kurczaka – jeśli jednak ktoś chciałby jeszcze zmniejszyć tę ilość, powinien spożywać mięso bez skórki. Warto dodać, że mięso drobiowe zawiera również witaminy z grupy B oraz niektóre składniki mineralne.

Drób, a zwłaszcza piersi z kurczaka, polecany jest przy rozmaitych dietach odchudzających. Wykorzystuje się go również w żywieniu osób cierpiących na nadwagę, mających problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu krążenia lub z chorobami serca. Piersi z kurczaka są pierwszym mięsem, które wprowadza się do diety niemowląt. Specjaliści od spraw żywienia zalecają je również osobom starszym. Proponują również podawanie piersi z kurczaka z dodatkiem czerwonego wina, jagód, oliwek i czosnku. Dzięki temu danie wzbogaca się o flawanoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne, wykorzystywane przez ludzki organizm.

Piersi z kurczaka są chudym mięsem, z tego też względu można z nich przyrządzić wiele doskonałych dań. Najprostsze do przygotowania są kotlety z fileta. Poza tym piersi z kurczaka dodaje się do sosu curry i ryżu, dań chińskich oraz sałatek warzywnych z żółtym serem lub fetą. Filety można też faszerować pieczarkami, żółtym serem i szynką z dodatkiem kiszonego ogórka. Dla małych dzieci można przygotować delikatny rosół na piersiach z kurczaka.

Wszyscy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z filetami, muszą pamiętać, że nie należy ich moczyć w wodzie, bowiem tracą cenne składniki odżywcze. Poza tym przyprawiamy je delikatnie przyprawami. Najlepszy jest czosnek, majeranek, niewielka ilość tymianek, estragon oraz curry. Nie można zapomnieć o soli, pieprzu, chili oraz papryce.

Komentarze

Zobacz wszystkie (2)

!Izraelski Wojciech#

!Izraelski Wojciech

2013-12-11 08:17:16

Lubie kurczaki przynajmniej dowiedziałem co jem dziekuje
!matka#

!matka

2010-10-07 13:43:10

Nieprawda. Nie powinno się podawać niemowlętom jako pierwsze danie mięsa z kurczaka. Na pierwszy rzut idzie cielęcina lub mięso z królika.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-02-27

Wyświetlenia:
169

Sałatka z piersią z kurczaka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-08-31

Wyświetlenia:
537

Mini galaretki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-08-30

Wyświetlenia:
149

Potrawka z brukselką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-08-05

Wyświetlenia:
160

Piersi z kurczaka grillowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
380

Zupa z kurczakiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
251

Ryż z piersią z kurczaka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji18

Data dodaniaData dodania2013-04-24

Wyświetlenia:
311

Domowe szaszłyki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-04-17

Wyświetlenia:
646

Kawałki piersi w płatkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia53min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-02-22

Wyświetlenia:
546

Tagliatelle z brokułami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-02-08

Wyświetlenia:
513

Sałatka mięsno warzywna na liściu sałaty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2012-10-09

Wyświetlenia:
1329

Zapiekanka makaronowa o smaku gyrosa

Kura po węgiersku

Gotową potrawę podać z ryżem ugotowanym na sypko lub z kładzionymi kluskami i obficie posypać zieleniną.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2012-01-30

Wyświetlenia:
625

Kura po węgiersku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia21min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-10-13

Wyświetlenia:
1349

Kebab ognisty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-08-13

Wyświetlenia:
955

Sałatka z kalafiora i brokuła

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-06-19

Wyświetlenia:
663

Potrawka europejska

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-06-17

Wyświetlenia:
2310

Kotlety szwajcarskie

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014