Kategorie przepisów

Płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane są bardzo ważnym elementem diety wegetariańskiej. Zostały one wynalezione zupełnie przypadkowo. W 1894 roku doktor John Harvey Kellog w raz z bratem gotowali pszenicę dla pacjentów swojego ośrodka (Battle Creck Sanitarium). Przegotowali je i zapomnieli o nich. Ponieważ ośrodek nie miał wiele pieniędzy, postanowili nie wyrzucać tej pszenicy, tylko ją rozwałkowali. Chcieli upiec długie ciasto. Niestety, im się to nie udało, gdyż ciasto było bardzo niespójne. Kiedy je wysuszyli, otrzymane płatki dali do jedzenia pensjonariuszom. Te im bardzo zasmakowały. Całe to zdarzenie miało miejsce w 1894 roku. 31 maja tego samego roku do urzędu patentowego trafiły dokumenty, a niemal rok później 15 maja 1895 roku urząd wpisał oficjalnie płatki kukurydziane jako patent pod numerem 558393.

Obecnie ich produkcja wygląda nieco inaczej. Ugotowane do miękkości ziarna kukurydzy mielone są na papkę. Jej grudki wpuszczane są do maszyny, w której znajdują się obracające się w przeciwnych kierunkach walce. W maszynie tej zbyt małe płatki są przesiewane, natomiast te odpowiedniej wielkości trafiają do opiekania. W jego trakcie płatki się nieco kurczą i przyjmują charakterystyczny, chropowaty kształt. Następnym etapem ich produkcji wrzucenie wszystkich wysuszonych już płatków, do wielkiego obrotowego bębna, w którym posypywane są dodatkami smakowymi oraz witaminami. Często dodaje się też miodu, który może pełnić funkcje smakowe, a także funkcję kleju dla dodatków.

Płatki kukurydziane są bardzo popularnym posiłkiem w naszych domach. Najczęściej podawane są one z mlekiem. Na rynku dostępnych jest ich wiele różnych rodzajów. Niektórzy wolą płatki na przykład kakaowe, a inni z kolei są bardziej przekonani do ich klasycznej wersji, jedynie zalanej mlekiem. Do płatków dodawane jest wiele witamin, które powodują, że są one bogatym źródłem substancji odżywczych. Sporo jest w nich witaminy A i C, ale najwięcej jest węglowodanów. Specjaliści od zasad żywieniowych zalecają te płatki jako dobry posiłek energetyczny na początek dnia.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
307

Kotlety z kurczaka kładzione 5 smaków

Tort orzechowo - czekoladowy

Pyszny tort orzechowo - czekoladowy pięknie udekorowany idealny na prezent.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-01-24

Wyświetlenia:
377

Tort orzechowo - czekoladowy

Mini deserki

Kolorowe mini deserki, łatwe i szybkie w przygotowaniu na przyjęcia.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji30

Data dodaniaData dodania2014-01-19

Wyświetlenia:
343

Mini deserki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-16

Wyświetlenia:
156

Kotlety mielone w kukurydzianej panierce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-11-14

Wyświetlenia:
306

Smażony kalafior w chrupiącej panierce

Sałatka z mozzarellą i kurczakiem

Lekka i pożywna sałatka, polecam.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
320

Sałatka z mozzarellą i kurczakiem

Owsianka z gruszkami

Zdrowe śniadanie:)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
123

Owsianka z gruszkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-30

Wyświetlenia:
114

Kotleciki z płatkami kukurydzianymi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-09-07

Wyświetlenia:
192

Kotlety z panierką kukurydzianą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-08-31

Wyświetlenia:
182

Filet z kurczaka w kukurydzianej panierce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia6godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-07-30

Wyświetlenia:
302

Ćwiartki kurczka marynowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-06-29

Wyświetlenia:
354

Filety w płatkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-06-23

Wyświetlenia:
234

Jogurtowy deser truskawkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-04-29

Wyświetlenia:
350

Paluszki z kurczaka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-04-17

Wyświetlenia:
654

Kawałki piersi w płatkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-02-16

Wyświetlenia:
515

Filety drobiowe w płatkowej panierce

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014