Kategorie przepisów

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa jest jednym z częściej przygotowywanych rodzajów mięsa. Jej zaleta jest to, że może być przyrządzana na wiele różnorodnych sposobów. Warto pamiętać o tym, że polędwica wołowa wymaga bardzo krótkiej albo bardzo długiej obróbki termicznej. Dlatego też, aby przygotować befsztyki należy smażyć polędwicę bardzo krótko, około 2-3 minut z każdej strony. Natomiast gulasz bądź zrazy wymagają długotrwałego gotowania mięsa. Należy pamiętać o tym, że przedłużanie smażenia mięsa daje odwrotny do zamierzonego skutek, bowiem powoduje, że polędwica wołowa staje się twarda, a nie jak oczekiwano miękka.

Można odnaleźć rozmaite przepisy na przyrządzenie polędwicy wołowej. Można na przykład przygotować polędwicę wołową z serem. Umytą polędwicę należy pokroić w plastry, a następnie zbić tłuczkiem. Plastry dobrze posolić z obu stron, a jedną stronę posmarować przecierem pomidorowym. Na tak przygotowanym mięsie należy położyć plasterki żółtego sera, boczku i cebuli, przyprawić i każdy plaster złożyć na pół. Na blaszce rozłożyć wysmarowaną tłuszczem folię aluminiową i położyć przygotowane polędwiczki. Przez około 40 minut piec w rozgrzanym piekarniku. Tak przyrządzone mięso można podawać z ryżem bądź ziemniakami oraz przeróżnymi warzywnymi surówkami.

Warto pamiętać o tym, że polędwica wołowa znakomicie nadaje się do steków, a niewielka ilość tłuszczu sprawia, że mają one niezwykle delikatny smak. Po takie mięso chętnie sięgają młode kobiety oraz osoby dbające o linię, osoby narażone na kłopoty sercowe, a także sportowcy, którzy potrzebują dużo energii i jednocześnie mało tłuszczów. Polędwica wołowa jest bardzo ceniona przez kucharzy oraz restauratorów głównie ze względu na swoją wyjątkową zaletę, a mianowicie: doskonale smakują same w sobie i wcale nie potrzebują dużej ilości przypraw oraz ziół. Warto pamiętać także i o tym, że polędwica wołowa zaliczana jest najczęściej do mięsa pierwszej klasy, które jest mięsem wyraźnie czerwonym bądź różowym i zupełnie nietłustym.

Każde mięso ma swoje właściwości, unikalne walory, wyjątkowy smak. Aby go wydobyć, warto sięgnąć po przyprawy i zioła, przygotować z ich użyciem zalewy, lub wykorzystać je bezpośrednio przy gotowaniu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Carpaccio wołowe

Zaserwowałam to danie na chrzcie mojego syna, wszystkim bardzo smakowało. Wygląda bardzo apetycznie i smakuje nieziemsko.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia4godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-02-17

Wyświetlenia:
141

Carpaccio wołowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
937

Zrazy po nelsońsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-11-03

Wyświetlenia:
1052

Polędwica ze śliwkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia6godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2011-10-21

Wyświetlenia:
1261

Wołowina w jarzynach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2011-05-05

Wyświetlenia:
1301

Świąteczny Tatar

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-04-13

Wyświetlenia:
1529

Carpaccio

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-04-11

Wyświetlenia:
991

Steki z musem jabłkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-04-01

Wyświetlenia:
1188

Kotleciki z polędwicy w cytrynowej marynacie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2011-03-02

Wyświetlenia:
1522

Polędwiczki z czosnkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-01-31

Wyświetlenia:
871

Polędwica na tostach z sałatką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2010-12-28

Wyświetlenia:
1921

Bef strogonf

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2010-12-17

Wyświetlenia:
1043

Kołduny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2010-12-09

Wyświetlenia:
1849

Polędwica w sosie pomidorowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2010-11-18

Wyświetlenia:
1011

Polędwica w Cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-11-17

Wyświetlenia:
983

Roladki Wołowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-11-12

Wyświetlenia:
2856

Boeuf Strogonow

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016