Kategorie przepisów

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa

Polędwica wołowa jest jednym z częściej przygotowywanych rodzajów mięsa. Jej zaleta jest to, że może być przyrządzana na wiele różnorodnych sposobów. Warto pamiętać o tym, że polędwica wołowa wymaga bardzo krótkiej albo bardzo długiej obróbki termicznej. Dlatego też, aby przygotować befsztyki należy smażyć polędwicę bardzo krótko, około 2-3 minut z każdej strony. Natomiast gulasz bądź zrazy wymagają długotrwałego gotowania mięsa. Należy pamiętać o tym, że przedłużanie smażenia mięsa daje odwrotny do zamierzonego skutek, bowiem powoduje, że polędwica wołowa staje się twarda, a nie jak oczekiwano miękka.

Można odnaleźć rozmaite przepisy na przyrządzenie polędwicy wołowej. Można na przykład przygotować polędwicę wołową z serem. Umytą polędwicę należy pokroić w plastry, a następnie zbić tłuczkiem. Plastry dobrze posolić z obu stron, a jedną stronę posmarować przecierem pomidorowym. Na tak przygotowanym mięsie należy położyć plasterki żółtego sera, boczku i cebuli, przyprawić i każdy plaster złożyć na pół. Na blaszce rozłożyć wysmarowaną tłuszczem folię aluminiową i położyć przygotowane polędwiczki. Przez około 40 minut piec w rozgrzanym piekarniku. Tak przyrządzone mięso można podawać z ryżem bądź ziemniakami oraz przeróżnymi warzywnymi surówkami.

Warto pamiętać o tym, że polędwica wołowa znakomicie nadaje się do steków, a niewielka ilość tłuszczu sprawia, że mają one niezwykle delikatny smak. Po takie mięso chętnie sięgają młode kobiety oraz osoby dbające o linię, osoby narażone na kłopoty sercowe, a także sportowcy, którzy potrzebują dużo energii i jednocześnie mało tłuszczów. Polędwica wołowa jest bardzo ceniona przez kucharzy oraz restauratorów głównie ze względu na swoją wyjątkową zaletę, a mianowicie: doskonale smakują same w sobie i wcale nie potrzebują dużej ilości przypraw oraz ziół. Warto pamiętać także i o tym, że polędwica wołowa zaliczana jest najczęściej do mięsa pierwszej klasy, które jest mięsem wyraźnie czerwonym bądź różowym i zupełnie nietłustym.

Każde mięso ma swoje właściwości, unikalne walory, wyjątkowy smak. Aby go wydobyć, warto sięgnąć po przyprawy i zioła, przygotować z ich użyciem zalewy, lub wykorzystać je bezpośrednio przy gotowaniu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
378

Zrazy po nelsońsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-11-03

Wyświetlenia:
788

Polędwica ze śliwkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia6godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji7

Data dodaniaData dodania2011-10-21

Wyświetlenia:
911

Wołowina w jarzynach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2011-05-05

Wyświetlenia:
972

Świąteczny Tatar

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-04-13

Wyświetlenia:
1244

Carpaccio

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-04-11

Wyświetlenia:
687

Steki z musem jabłkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-04-01

Wyświetlenia:
960

Kotleciki z polędwicy w cytrynowej marynacie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2011-03-02

Wyświetlenia:
1271

Polędwiczki z czosnkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-01-31

Wyświetlenia:
626

Polędwica na tostach z sałatką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2010-12-28

Wyświetlenia:
1620

Bef strogonf

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2010-12-17

Wyświetlenia:
711

Kołduny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2010-12-09

Wyświetlenia:
1536

Polędwica w sosie pomidorowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2010-11-18

Wyświetlenia:
764

Polędwica w Cieście

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-11-17

Wyświetlenia:
713

Roladki Wołowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-11-12

Wyświetlenia:
2474

Boeuf Strogonow

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2010-11-12

Wyświetlenia:
1403

Polędwica po angielsku

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014