Kategorie przepisów

Raki

Raki

Spośród wszystkich gatunków raków występujących na terenie Polski, najbardziej rozpowszechniony jest rak amerykański. Nie jest to nasz rodzimy gatunek, ponieważ został on sprowadzony pod koniec dziewiętnastego wieku ze Stanów Zjednoczonych i od tej pory ten gatunek zadomowił się u nas na dobre. Raki jadalne osiągają przeważnie długość do 10 cm i żyją w dobrze napowietrzonych wodach.

Różnorodne dania z raków najczęściej można spotkać w kuchni orientalnej. Zdaniem smakoszy, idealną potrawą na kolację przy świecach jest zupa rakowa, w skład której wchodzą różnorodne warzywa, oliwa z oliwek, a także koniak i koncentrat pomidorowy. Ciekawą propozycją jest także sałatka z raków, która będzie idealną potrawą na letni wieczór. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza w połączeniu z kieliszkiem białego, dobrze schłodzonego wina.

W Polsce najpopularniejsze są raki mrożone, które można kupić w każdym dobrym sklepie. Warto wiedzieć także, że raki są mniejszym, słodkowodnym krewnym homara. Oczywiście zarówno raki, jak i homary w celu ich przygotowania, wrzuca się żywe do wrzątku - według wielu osób jest to jedyny humanitarny sposób ich zabicia. Cechą charakterystyczną raków jest ich niezwykle delikatne mięso, które jest bardzo cenione przez kulinarnych smakoszy. Z racji swoich smakowych walorów, raki wchodzą w skład wielu luksusowych potraw takich, jak: sosy, musy czy też bisque. Większe raki najlepiej smakują ugotowane na parze, podane z majonezem, bądź na ciepło z masłem cytrynowym.

W krajach, gdzie raki są znacznie popularniejszą potrawą niż u nas, podaje się je najczęściej z chrupkim pieczywem bądź serem o zdecydowanym, ostrzejszym smaku, który podkreśla wyśmienity smak raków.

Raki pod każdą postacią powinno się jeść rękoma. Do zgniecenia twardego pancerza szczypiec można użyć zarówno cążków, jak i zwykłego dziadka do orzechów. Należy pamiętać także o tym, że w rakach zjada się tułów i odrzuca głowę, a mięso ze szczypców należy wyssać. W dobrym tonie jest ponoć głośne siorbanie towarzyszące wysysaniu mięsa ze szczypiec. Jedno jest pewne - raki z pewnością należą do jednych z najbardziej ekskluzywnych potraw, niezależnie od tego jak zostaną podawane.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2011-07-06

Wyświetlenia:
610

Sałatka z raków ze szparagami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2011-01-06

Wyświetlenia:
1881

Szyjki rakowe zapiekane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2010-08-30

Wyświetlenia:
2121

Raki gotowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-07-30

Wyświetlenia:
1185

Sałatka z szyjkami rakowymi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2010-04-16

Wyświetlenia:
1176

Sałatka z raków z majonezem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2009-11-19

Wyświetlenia:
544

Skorupki nadziewane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2009-10-12

Wyświetlenia:
1597

Raki z serem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2009-05-04

Wyświetlenia:
3126

Raki po warszawsku

Omlet naturalny z nadzieniem z raków

Do tej potrawy zamiast raków świeżych można użyć szyjki rakowe konserwowe.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2009-03-11

Wyświetlenia:
1188

Omlet naturalny z nadzieniem z raków

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni    Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2009-03-11

Wyświetlenia:
1160

Budyń z raków

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2009-01-25

Wyświetlenia:
2801

Gotowane raki
!ciastoń

!ciastoń

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2008-06-30

Wyświetlenia:
4650

Raki gotowane
!edmi

!edmi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2008-02-08

Wyświetlenia:
3457

Sałatka z raków

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2007-11-28

Wyświetlenia:
1923

Raki z wody

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2006-05-19

Wyświetlenia:
2845

Szparagi z rakami

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014