Kategorie przepisów

Rukola

Rukola

Rukola czyli rokietta siewna, jest obecnie najmodniejszym warzywem XXI wieku.

Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Należy do rodziny kapustowatych, jest jednoroczna i rośnie dziko w Europie Południowej stanowi tym samym ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Rukola nie ma specjalnych wymagań co do gleby, toteż wschodzi szybko oraz jest wydajna - jedna roślina, bowiem dostarcza liści na kilka sporych porcji.

Podstawowym produktem nadającym się do spożycia są młode liście zbierane zanim jeszcze pojawi się pęd kwiatostanowy. Mają intensywny orzechowo – pieprzowy smak i charakterystyczny aromat. Rukola jest bardzo zdrowa – zawiera bowiem mnóstwo witamin: A, C, B, a także białko, magnez, żelazo oraz wapń i fosfor. Nic zatem dziwnego, że jej walory okazują się nie do przecenienia.

Rukola znakomicie komponuje się z łagodnymi serami, orzechami, awokado lub jajkami. Jest także doskonała jako przyprawa zaostrzająca smak, do sałatek idealna z osławioną włoską sałatką caprese. Sałatka z bakłażanem i rukolą zyska wyrazisty smak. Natomiast w połączeniu z serami pleśniowymi, serem kozim, camembertem, rokpolem, pomidorami, serem feta czy mozarellą jest po prostu doskonała.

Połączeniem wartym wypróbowania jest rukola z malinami i kozim serem z gorczycowym winegretem. Z malin, miodu akacjowego, oliwy truflowej i czosnku przygotować należy w shakerze sos winegret. Następnie trzeba go połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić. Należy podawać udekorowane malinami.

Doskonale smakuje także w risotto, z makaronami, położona na świeżo upieczoną pizzę lub na kanapce z ciabaty. Sprawdza się także jako dodatek do kefirów, past twarogowych oraz jajecznicy. Jeśli wspomniane na początku risotto połączymy z rukolą i wermutem – otrzymamy słodką nutę, która doskonale komponuje się z lekko gorzkawym smakiem rukoli.

Liście rukoli można też gotować na parze i spożywać jak warzywo. Im młodsze liście, tym łagodniejszy smak. Rukola, w sałatce z ciemnymi winogronami, grillowanym serem kozim w sosie miodowo balsamicznym, z pewnością doda wyrazu i pikanterii. Właściwie na próżno by wymieniać potrawy, gdzie obecność rukoli jest niewskazana (oczywiście z wyjątkiem słodkich deserów i wypieków).

Co ciekawe, w krajach Dalekiego Wschodu z nasion rukoli produkuje się aromatyczny olej do konserwowania przetworów warzywnych, zaś świeże nasiona mają zastosowanie podczas przyrządzania popularnych w tych regionach dań wegetariańskich.

Komentarze

Zobacz wszystkie (1)

!aaa#

!aaa

2011-01-21 19:02:49

na cholesterol bardzo dobre

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-20

Wyświetlenia:
106

Sałatka z orzeszkami nerkowca, gruszką i oscypkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-15

Wyświetlenia:
247

Sałatka z awokado i szynką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-13

Wyświetlenia:
548

Sałatka z rukolą i buraczkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-10-12

Wyświetlenia:
126

Sałatka z rukolą i żółtym pomidorem

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Zapraszam na smaczną i szybką sałatkę z arbuzem i to wcale nie na słodko :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-09-26

Wyświetlenia:
2605

Sałatka z rukoli, ogórka, fety i arbuza

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
1523

Sałatka z grzankami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
1561

Filet nadziany twarożkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
443

Sałatka z grillowanymi warzywami i kiełbaską

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
401

Sałatka z zielonym kalafiorem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
168

Sałatka ziemniaczana

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-05-30

Wyświetlenia:
296

Warkocz z łososia na rukoli

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-05-30

Wyświetlenia:
270

Sałatka z sosem jogurtowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-06

Wyświetlenia:
243

Pomidorki koktajlowe w roli głównej

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-06

Wyświetlenia:
392

Na chlebek pasta rybna ze szprotek

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia31min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
283

Sałatka mniam cioci Weroniki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
345

Kotlety z kurczaka kładzione 5 smaków

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014