Kategorie przepisów

Rukola

Rukola

Rukola czyli rokietta siewna, jest obecnie najmodniejszym warzywem XXI wieku.

Pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Należy do rodziny kapustowatych, jest jednoroczna i rośnie dziko w Europie Południowej stanowi tym samym ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Rukola nie ma specjalnych wymagań co do gleby, toteż wschodzi szybko oraz jest wydajna - jedna roślina, bowiem dostarcza liści na kilka sporych porcji.

Podstawowym produktem nadającym się do spożycia są młode liście zbierane zanim jeszcze pojawi się pęd kwiatostanowy. Mają intensywny orzechowo – pieprzowy smak i charakterystyczny aromat. Rukola jest bardzo zdrowa – zawiera bowiem mnóstwo witamin: A, C, B, a także białko, magnez, żelazo oraz wapń i fosfor. Nic zatem dziwnego, że jej walory okazują się nie do przecenienia.

Rukola znakomicie komponuje się z łagodnymi serami, orzechami, awokado lub jajkami. Jest także doskonała jako przyprawa zaostrzająca smak, do sałatek idealna z osławioną włoską sałatką caprese. Sałatka z bakłażanem i rukolą zyska wyrazisty smak. Natomiast w połączeniu z serami pleśniowymi, serem kozim, camembertem, rokpolem, pomidorami, serem feta czy mozarellą jest po prostu doskonała.

Połączeniem wartym wypróbowania jest rukola z malinami i kozim serem z gorczycowym winegretem. Z malin, miodu akacjowego, oliwy truflowej i czosnku przygotować należy w shakerze sos winegret. Następnie trzeba go połączyć z pozostałymi składnikami i doprawić. Należy podawać udekorowane malinami.

Doskonale smakuje także w risotto, z makaronami, położona na świeżo upieczoną pizzę lub na kanapce z ciabaty. Sprawdza się także jako dodatek do kefirów, past twarogowych oraz jajecznicy. Jeśli wspomniane na początku risotto połączymy z rukolą i wermutem – otrzymamy słodką nutę, która doskonale komponuje się z lekko gorzkawym smakiem rukoli.

Liście rukoli można też gotować na parze i spożywać jak warzywo. Im młodsze liście, tym łagodniejszy smak. Rukola, w sałatce z ciemnymi winogronami, grillowanym serem kozim w sosie miodowo balsamicznym, z pewnością doda wyrazu i pikanterii. Właściwie na próżno by wymieniać potrawy, gdzie obecność rukoli jest niewskazana (oczywiście z wyjątkiem słodkich deserów i wypieków).

Co ciekawe, w krajach Dalekiego Wschodu z nasion rukoli produkuje się aromatyczny olej do konserwowania przetworów warzywnych, zaś świeże nasiona mają zastosowanie podczas przyrządzania popularnych w tych regionach dań wegetariańskich.

Komentarze

!szymon#

!szymon

2014-12-04 17:48:41

bardzo dobre
!aaa#

!aaa

2011-01-21 19:02:49

na cholesterol bardzo dobre

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-03-18

Wyświetlenia:
51

Rukola z salami i fetą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-03-12

Wyświetlenia:
55

Pożywna sałatka na kolację

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia38min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-03-10

Wyświetlenia:
47

Marynowany dorsz z przyprawami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2015-03-04

Wyświetlenia:
113

Sałatka z surimi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-03-03

Wyświetlenia:
115

Tortilla z paluszkami krabowymi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia19min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2015-03-01

Wyświetlenia:
79

Jajka z paluszkami krabowymi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2015-02-01

Wyświetlenia:
68

Sałatka z jajkami przepiórczymi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-12-21

Wyświetlenia:
213

Sałatka z rukolą i fetą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-12-18

Wyświetlenia:
179

Halibut z pieprzem cytrynowym i talarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
308

Rukola z suszonymi pomidorami i kaparami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
258

Sałatka z mango

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
196

Makaron w żółtych pomidorach z rukolą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
154

Grillowane warzywa na rukoli

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
179

Omlet z rukolą i pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-31

Wyświetlenia:
155

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-10-30

Wyświetlenia:
116

Sałatka z grilowanym oscypkiem

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015