Kategorie przepisów

Rzeżucha

Rzeżucha

Rzeżucha jest nieodzowną ozdobą naszego wiosennego i wielkanocnego stołu. Wysiewa się ją zwykle w płaskim naczyniu wyłożonym wilgotną watą lub ligniną. Dodatkowo można ją wysiewać w ozdobnych naczyniach, kieliszkach, a nawet w wydmuszkach jajek. Rzeżucha rośnie na ogół przez dziewięć dni, a gdy już urośnie, obcina się ją nożyczkami. Tak ścięta rzeżucha znajduje zastosowanie jako dodatek najczęściej do sałatek, surówek, zup i kanapek. Znakomicie smakuje ze świeżym pieczywem i masłem.

Rzeżucha ma specyficzny smak, a przy tym również wiele zalet. Przede wszystkim usuwa z organizmu nagromadzone przez zimę toksyny i wzbogaca nasze ciało o zestaw naturalnych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo rzeżucha poprawia trawienie i apetyt, zapobiega otyłości, dezynfekuje drogi moczowe i jest źródłem łatwo przyswajalnego jodu. Regularne spożywanie rzeżuchy zalecane jest przy anemii, zaburzeniach krążenia, chorobie wieńcowej i dolegliwościach reumatycznych. Lekarze podkreślają również, że sporych porcji rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę. Obniża ona bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki. Podaje się ją również w czasie kuracji u osób mających problemy z tarczycą.

Warto pamiętać, że nie należy jeść korzenia, gdyż właśnie tam są zmagazynowane wszystkie szkodliwe substancje. Nie można również jej nadużywać, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do problemów z pęcherzem.

Najprostszym sposobem na podanie rzeżuchy jest po prostu chleb z masłem posypany tym posiekanym warzywem. Poza tym jest ona bardzo dobrym dodatkiem do sałatek i surówek. Warto ją również dodawać do posiłków naszego dziecka, gdy nie chce ono jeść, ponieważ bardzo dobrze pobudza apetyt. Zdaniem technologów żywienia, skiełkowane ziarna zawierają kilkakrotnie więcej witamin i mikroelementów niż ziarna do siewu. Kilka łyżeczek rzeżuchy na dobę postawi nas wiosną na nogi i usunie z organizmu różne toksyny. Systematycznie jedzona rzeżucha autentycznie odmładza.

Komentarze

Zobacz wszystkie (1)

!kukardek#

!kukardek

2011-05-29 01:18:48

czy to prawda z tymi korzeniami, że nie wolno ich zjadać?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2014-04-02

Wyświetlenia:
685

Zalewajka na bogato

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-19

Wyświetlenia:
639

Sałatka jajeczna z łososiem i rzodkiewką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-03-11

Wyświetlenia:
476

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
441

Jajko z rzeżuchą w białej kiełbasce

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
633

Motylkowa kanapka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-10-29

Wyświetlenia:
218

Krewetkowa sałatka z rzeżuchą

Jajka nadziewane

Szybka, prosta przekąska na zimno.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-10-22

Wyświetlenia:
174

Jajka nadziewane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
254

Jajka w sosie tatarskim

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
191

Kolorowa sałatka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2012-09-05

Wyświetlenia:
581

Jajka smażone z dodatkiem papryki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-08-19

Wyświetlenia:
962

Śledzik na przekąskę

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2012-07-29

Wyświetlenia:
578

Zapiekanki na chlebie wieloziarnistym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2012-03-29

Wyświetlenia:
1285

Jajka w sosie tzatziki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-03-28

Wyświetlenia:
780

Sztuka mięsa z podsmażonymi ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni 6godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-03-28

Wyświetlenia:
582

Szybki obiad z rybką w tle

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2011-12-01

Wyświetlenia:
471

Zupa szczawiowa z rzeżuchą

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014