Kategorie przepisów

Schab

Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez schabu. Mięso te uchodzi bowiem za jedno ze smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce. Podstawą są oczywiście kotlety schabowe.

Na początek warto sobie uświadomić, że schabem określa się mięso pozyskiwane z tuszy świńskiej. Może być pozyskany z tylnej półtuszy wieprzowej. Linia cięcia przebiega wzdłuż kręgosłupa. Mięso odcina się z odcinka piersiowo – lędźwiowego tuszy. Następnie schab pozbawiany jest skóry ze słoniną. Zawiera przy tym kręgi piersiowe od piątego do ostatniego wraz z przyległymi do nich górnymi odcinkami żebra. Dochodzą do tego przepołowione kręgi lędźwiowe.

Schab wyróżnia się mięsem jasnoróżowym do czerwonego; możliwe są lekkie zmatowienia. Z kolei tłuszcz zawarty w schabie może być biały z odcieniem kremowym lub lekko różowym. Jeśli mięso zostało zamrożone, to później może być delikatnie poszarzałe.

Do czego wykorzystuje się schab? Właściwie w kuchni można z nim zrobić wszystko: upiec, ugotować, usmażyć, udusić, uwędzić lub grillować. Ze schabu przygotowuje się kotlety, bitki, zrazy, roladki. Można go podawać na słodko lub na ostro. Doskonale komponuje się z ananasami, śliwkami i brzoskwiniami. Niezłym dodatkiem są również pieczarki, pomidory, ogórki, młoda kapusta, fasolka szparagowa. Schab można zapiec w ziołach, nadziać morelami, podać w galarecie lub w sosie leczo. Pasuje zarówno do potraw typowo polskich (bigos, młoda kapusta), jak i azjatyckich (schab z warzywami). Poza tym służy do wyrabiania wędlin, czego doskonałym przykładem jest m.in. polędwica łososiowa, polędwica sopocka oraz schab pieczony.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-10-29

Wyświetlenia:
299

Nadziewany schab

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
155

Schabowe z pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
119

Roladki z boczkiem i cebulką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia35min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-09-30

Wyświetlenia:
105

Schab w sosie cebulowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia27min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-07-22

Wyświetlenia:
612

Schab w marynacie z cytryną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-07-21

Wyświetlenia:
459

Schab duszony w pomidorach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-07-10

Wyświetlenia:
1253

Schab pieczony w płatkach

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-07-09

Wyświetlenia:
448

Schab w siose z serka pleśniowego z tymiankiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
591

Sałatka z kotletem schabowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-06-30

Wyświetlenia:
387

Schab w galarecie

Kotlety schabowe marynowane

Tak przyrządzone kotlety dzięki marynacie są soczyste, kruche, mają niepowtarzalny smak.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-06-14

Wyświetlenia:
586

Kotlety schabowe marynowane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
372

Schab z herbatą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-05-23

Wyświetlenia:
1126

Zapiekany schabowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
667

Schab po warszawsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
409

Roladki schabowe z majonezem i ketchupem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
388

Sałatka ze schabem i pesto

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014