Kategorie przepisów

Ser żółty

Ser żółty

Sery są produktami otrzymywanymi przez wydzielenie z mleka skrzepu białek i tłuszczu, posiadającymi charakterystyczny smak i zapach. Dzielą się na: żółte, twarogowe i topione. Najczęściej spożywany jest ser żółty.

Dojrzewanie i pielęgnacja tego produktu trwa od kilku dni do kilkunastu miesięcy. Standardowa temperatura wynosi ok. 10 – 15 st. C., przy czym musi być zachowana odpowiednia wilgotność powietrza. Podczas dojrzewania wykształcają się typowe dla tego rodzaju sera cechy smakowo – zapachowe, wygląd, konsystencja, skórka i oczkowanie. Pielęgnacja sera polega na jego częstym obracaniu i myciu, co ma zapobiec rozwojowi pleśni.

Ser żółty można klasyfikować w różnorodny sposób. Jednym z popularniejszych podziałów jest klasyfikacja według zawartości mleka. Sery dzieli się na: pełnotłuste (min. 45% tłuszczu w suchej masie), tłuste (min. 40%), półtłuste (min. 20%), odtłuszczone (10-25%) i chude (maks. 10%). Można je też podzielić ze względu na zawartość wody: bardzo twarde (26-34% wody), twarde (35-45%), półtwarde (45-55%), półmiękkie (55-60%), miękkie (powyżej 60%).

Istnieje wiele rodzajów tych produktów. Występuje m.in. ser żółty typu włoskiego, którego przedstawicielem jest m.in. parmezan. Charakteryzuje się on małą zawartością wody, zwartym i twardym miąższem, pikantnym smakiem i dużym zasoleniem. Nieco inaczej smakuje ser żółty typu szwajcarskiego (np. ementaler, sokół, radamer), który powinien być łagodny, słodko – orzechowy i aromatyczny. Lekkimi serami są produkty typu holenderskiego (np. liliput, zamojski, gouda), którym nadaje się kształt płaskich bloków o wadze od 0,3 do 5 kg. Dojrzewają one ok. 2 – 3 miesięcy, mają łagodny, delikatnie orzechowy (a niekiedy lekko kwaskowy) smak. Smakosze lubią też ser żółty wędzony, z przerostem lub porostem pleśniowym.

Ser żółty stosowany jest powszechnie jako dodatek do dań typu fast – food (pizzy, zapiekanek, hot dogów, hamburgerów). Można go spożywać na surowo (np. na kanapkach), po podgrzaniu i roztopieniu (m.in. na spaghetti, lasagne) oraz po upieczeniu na gorącym tłuszczu (np. czeskie kotlety z żółtego sera). Poza tym jest świetną przekąską na imprezach (koreczki), doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs, ryb i drobiu. Nieźle smakuje jako jeden ze składników kotletów drobiowych i naleśników. Jest niezastąpiony jako jeden z elementów farszu. Może też stanowić wspaniały dodatek dekoracyjny (np. do jajek).

Komentarze

!serowar#

!serowar

2011-06-12 01:17:17

Z tego tekstu wynika, że ser z porostem pleśni jest serem żółtym... Sam podział przedstawiony na początku jest bez sensu. Nie ma kategorii "sery żółte". Istnieją sery twarde, półtwarde, miękkie, świeże. Podpuszczkowe, kwasowe (np.twarogi) i kwasowo-podpuszczkowe, krótko i długo dojrzewające. Sery pleśniowe (w kategorii serów miękkich) - z porostem i przerostem pleśni. Sery wędzone, mocno znane w Polsce (oscypek) nie są serami "żółtymi". Oscypek to ser parzony. Natomiast sery w typie Rolady ustrzyckiej to sery podpuszczkowe, dojrzewające, wędzone. Byłoby miło, gdyby osoba usiłująca (kopiując przypadkowe dane z netu), najpierw cokolwiek poczytała na temat, o którym pisze.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-08-22

Wyświetlenia:
18

Zapiekanka z cukinią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia26min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-07-25

Wyświetlenia:
68

Placuszki z mortadelą i cukinią

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-06-29

Wyświetlenia:
69

Sałatka z gwiazdkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2016-06-20

Wyświetlenia:
175

Jajka z farszem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2016-05-31

Wyświetlenia:
117

Domowe hamburgery

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-05-23

Wyświetlenia:
135

Roladki szynkowe z mięsno pieczarkowym farszem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-04-30

Wyświetlenia:
369

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-04-27

Wyświetlenia:
175

Boczek z serem i szynką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2016-04-19

Wyświetlenia:
146

Sałatka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-04-08

Wyświetlenia:
273

Sałatka z szynką i serem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-04-07

Wyświetlenia:
277

Sałatka z tortellini

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
620

Kanapki dla smakoszy dinozaurów

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
217

Roladki z łososiem i brokułem w cieście francuskim

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
161

Sałatka meksykańska

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2016-03-29

Wyświetlenia:
510

Parówki w cieście francuskim

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni 1godz.    Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2016-03-29

Wyświetlenia:
351

Faszerowane skrzydełka

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016