Kategorie przepisów

Słonina

Słonina

Jeszcze kilkanaście lat temu słonina uchodziła za pokarm dla najbiedniejszych. Niedawno to nastawienie się zmieniło, dzięki czemu jest ona podawana nawet na wystawnych przyjęciach. Stanowi bowiem doskonały podkład pod mocniejsze alkohole.

Słonina jest podskórną tkanką tłuszczową, którą uzyskuje się z grzbietu tylnej części tułowia świni lub z jej boków. Pozyskuje się ją w postaci płatów lub kawałków (ze skórą bądź bez). Warto mieć jednak świadomość, że słonina nie może posiadać żadnych odłamków kości itp., ani oznak zjełczenia (żółty kolor). Najlepiej jeśli ma barwę od białej do jasno – kremowej. Zdarzają się też kawałki przerośnięte cienkim paskiem mięsa.

Wyróżnia się kilka rodzajów słoniny: surową (w płatach bądź kawałkach do bezpośredniego spożycia lub na przetwory), mieloną (rozdrobniona, bez skóry), soloną (surowa, konserwowana solą kuchenną na sucho), wędzoną (solona i wędzona), paprykowana (solona, lekko podwędzona, z dodatkiem papryki) i konserwowaną (tzw. konserwa pasteryzowana ze słoniny). Wszystkie gatunki odznaczają się zapachem charakterystycznym dla tłuszczy wieprzowych.

Jak już wspomnieliśmy, dawniej słonina była podstawą wyżywienia na wsi. Stosowano ją na kanapki, przetapiano i dodawano do okrasy. Skórkę słoniny traktowano jak współczesną gumę do życia – służyła do chrupania, gdyż była wyjątkowo krucha. Obecnie słonina dodawana jest do wielu potraw, np. do babki ziemniaczanej, rosyjskiego sało, pieczonego boczku. Zastępuje go też w jajecznicy. Zjada się ją jako smażone skwarki lub z ciemnym pieczywem, cebulą, ogórkiem kiszonym, czosnkiem czy też kapustą kwaszoną. Przy jej pomocy powstaje doskonały i ceniony przez gospodynie, smalec ze skwarkami. Poza tym słonina jest doskonałą zakąską do wódek. W niektórych regionach Polski mawia się nawet, że "słoninka solona, wódeczka pędzona, chlebek żarnowy to - komplet wypoczynkowy".

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji30

Data dodaniaData dodania2016-04-08

Wyświetlenia:
289

Smalec z boczkiem i jabłkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2016-03-31

Wyświetlenia:
248

Kolorowa jajecznica

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2dni    Ile porcjiIle porcji12

Data dodaniaData dodania2015-11-29

Wyświetlenia:
332

Domowa kiełbasa do barszczu białego

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2015-07-31

Wyświetlenia:
333

Smalczyk

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 35min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2015-06-29

Wyświetlenia:
442

Kotlet mielony z ziemniakami

Smalec domowy wg Alex

Pyszny domowy smalec na kanapki.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-11-18

Wyświetlenia:
1390

Smalec domowy wg Alex

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-17

Wyświetlenia:
703

Wołowina w kwasie chlebowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-09-25

Wyświetlenia:
382

Jabłka duszone z cebulą

Pasztet

Pasztet domowej roboty

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-07-10

Wyświetlenia:
828

Pasztet

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-04-29

Wyświetlenia:
571

Schab nadziewany słoniną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-04-29

Wyświetlenia:
586

Kiszka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-04-29

Wyświetlenia:
740

Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-04-13

Wyświetlenia:
1006

Zalewajka z jajkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-03-30

Wyświetlenia:
507

Cykoria po chłopsku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-02-27

Wyświetlenia:
707

Leniwe pierogi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-02-25

Wyświetlenia:
563

Buraczki zasmażane

Więcej przepisów

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016