Kategorie przepisów

Soja

Soja

Soja należy do rodziny bobowatych i jest rośliną uprawną z grupy roślin strączkowych. Zalety soi jako pierwsi na świecie poznali Chińczycy, bo już cztery tysiące lat temu znalazła zastosowanie w ich kuchni i medycynie. Tam też zwana jest rośliną świętą. W Europie w latach trzydziestych XX wieku zaczęto produkować z niej paszę zwierzęcą i olej jadalny, a w latach sześćdziesiątych mąkę, grysik, kaszę i koncentraty białka sojowego. Obecnie na półkach naszych sklepów znajdują się zrobione z soi lub z jej dodatkiem wszelkiego rodzaju pasztety, kotlety, kiełbaski, oleje a nawet desery sojowe. Panie domu dodają jej kiełki do sałatek, pieczeni.

Długo prowadzone badania dowiodły, że 50g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego lub 150g wołowiny. Zalety białka sojowego są porównywalne do zwierzęcych, a nawet je przewyższają. Białko sojowe nie zawiera szkodliwych dla naszego organizmu puryn i zwitków organicznych, powodujących odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach, które utrudniają przyswajanie wapnia (zapobiega osteoporozie). Soja jest też doskonałym źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym też znajdują się najzdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera także witaminy z grupy B i mikroelementy: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne spożywanie ziarna oraz produktów z tej rośliny obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20%. Zawiera również substancje przeciwutleniające i fitoestrogeny, które zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Spożywane regularnie produkty zawierające soją pomogą kobietom w okresie przekwitania osłabić efekty menopauzy, takie jak uderzenie gorąca, pocenie się, nadmierną nerwowość.

Cennym składnikiem ziarna soi jest dla nas olej sojowy, który zawiera bardzo dużo niezbędnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapewniają one prawidłowy rozwój i wzrost organizmu jak również dbają o piękny wygląd naszej skóry. Składniki oleju sojowego zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, wpływają na prawidłową pracę naszego układu nerwowego i hormonalnego.

Spożywanie soi i produktów zawierających jej ziarno ma też negatywny wpływ na organizm człowieka. Tioglikozydy zawarte w tej roślinie mogą powodować powstanie wola tarczycy. Natomiast jak każda roślina spożywana przez może wywołać alergię, tzw. nietolerancję białek sojowych objawiającą się: wymiotami, biegunką, gorączką czy brakiem apetytu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
193

Pasta sojowa z cebulą i czosnkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-05-24

Wyświetlenia:
539

Placuszki sojowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia58min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-03-19

Wyświetlenia:
535

Ostra zupa rodem z Meksyku

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2011-06-07

Wyświetlenia:
1081

Pasztet z soi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2011-04-10

Wyświetlenia:
998

Sałatka z makreli na ostro Justysi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-02-20

Wyświetlenia:
922

Kotlety sojowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2010-11-08

Wyświetlenia:
732

Sojowe pierniczki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-11-07

Wyświetlenia:
990

Sałatka Fks

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-08-10

Wyświetlenia:
934

Szybka sałatka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia12godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji30

Data dodaniaData dodania2010-07-30

Wyświetlenia:
1294

Sojowe kopytka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-07-06

Wyświetlenia:
937

Kotlety sojowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia5min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2010-02-11

Wyświetlenia:
2535

Pasta z soi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2009-11-26

Wyświetlenia:
1158

Pasztet pieczarkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1dni    Ile porcjiIle porcji11

Data dodaniaData dodania2009-11-26

Wyświetlenia:
1553

Sojowe kulki

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji11

Data dodaniaData dodania2009-11-15

Wyświetlenia:
1537

Pasztet sojowy

Gicze baranie sojowe pieczone

Są bardzo lepkie i naturalnie słodkie. Pół godziny przed podaniem do pieczenia można dodać całe marchwie i cebulki - jedna sztuka na osobę - nadadzą d...

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2009-05-10

Wyświetlenia:
1472

Gicze baranie sojowe pieczone

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014