Kategorie przepisów

Sok jabłkowy

Sok jabłkowy

Owoce spełniają bardzo ważną rolę w odżywianiu ludzi. Są głównym źródłem substancji regulujących procesy przemiany materii (witaminy, błonnik pokarmowy, mikroelementy i sole mineralne). Zwiększają one atrakcyjność posiłków dzięki swojemu smakowi, wyglądowi oraz zapachowi.

Głównym owocem przetwarzanym w naszym kraju na soki są jabłka. Do produkcji soków najlepiej nadają się jabłka przemysłowe. Najbardziej popularne odmiany na soki to: Fantazja, Antonówka, Lobo, Idared, McIntosh i inne. Warunki klimatyczno – glebowe w naszym kraju sprzyjają uprawie tych owoców, a soki z nich otrzymane cieszą się dużą popularnością nie tylko u nas, ale również za granicą, głównie ze względu na odpowiednią smakowitość, czyli dobre połączenie kwasów i cukrów.

Przez sok owocowy rozumiemy produkt powstały z soków owoców surowych, nie konserwowanych chemicznie i nie zagęszczanych chemicznie. Pijąc soki jabłkowe dokonujemy wymiany wody i innych składników w komórkach naszego organizmu. A przez to poprawiamy ogólny stan naszego zdrowia i samopoczucie. Ze względu na obecność kwasów organicznych soki gaszą nasze pragnienie, orzeźwiają nas i pobudzają nasz apetyt. Warto wiedzieć, że podczas obierania jabłka wyrzucamy większość cennych przeciwutleniaczy. Okazuje się bowiem, że w skórce jest ich aż siedem razy więcej niż w samym miąższu. Dlatego właśnie naturalne soki są tak dobre, bo powstają z całych owoców, nie pozbawiając ich ważnych związków. Soki jabłkowe poza tym są doskonałym źródłem witamin (między innymi A, C oraz witamin z grupy B). Ze względu na jego bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, specjaliści od żywienia zalecają picie przynajmniej dwóch szklanek dziennie tego napoju.

Na rynku istnieje olbrzymi wybór tych soków, warto się więc zastanowić, który jest najbardziej odpowiedni. Jak wiadomo różnią się one między sobą głównie zawartością prawdziwego soku. Najdroższe, ale zarazem najbardziej zdrowe, są soki zawierające największą ilość prawdziwego soku z jabłek. Większość jednak tych tańszych produktów powstaje na bazie zwykłej wody wymieszanej z koncentratem i innymi substancjami chemicznymi, które mają poprawić jego smak, konsystencję i aromat.

Warto dodać, że sok jabłkowy poza tym, iż może być spożywany samodzielnie, stanowi też dodatek do drinków. Jest też wykorzystywany do podlewania duszonych lub pieczonych mięs.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-07-17

Wyświetlenia:
282

Oczyszczający koktajl

Zielone ciasto

Ciasto biszkoptowe z dwoma masami.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 40min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-06-22

Wyświetlenia:
254

Zielone ciasto

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-03-30

Wyświetlenia:
413

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem w sosie szałwiowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia3godz. 30min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2012-08-27

Wyświetlenia:
721

Surówka z buraków i jabłka

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji20

Data dodaniaData dodania2012-05-22

Wyświetlenia:
862

Jabłecznik z budyniem

Zdrowie ciasteczka owsiane z jabłkami

Szybkie, smaczne, proste. Macie gości za godzinkę? Nie ma nic lepszego niż ciasteczka!

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji24

Data dodaniaData dodania2011-10-20

Wyświetlenia:
570

Zdrowie ciasteczka owsiane z jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2011-10-07

Wyświetlenia:
516

Piernikowy mus

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-09-07

Wyświetlenia:
802

Łosoś w sosie kurkowo-jabłkowym

Zielony Kiwi-Kiwi

bardzo pyszny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2011-04-04

Wyświetlenia:
1234

Zielony Kiwi-Kiwi

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia20min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2011-03-17

Wyświetlenia:
1289

Kisiel z soku jabłkowego

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2011-03-06

Wyświetlenia:
944

Budyń mleczno-jabłkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2011-03-04

Wyświetlenia:
798

Kisiel jabłkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2011-02-04

Wyświetlenia:
838

Kisiel jabłkowy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-01-31

Wyświetlenia:
684

Befsztyki z jabłkami i cebulą

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2011-01-31

Wyświetlenia:
1496

Kacze udka z pieczonymi jabłkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia10min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2011-01-06

Wyświetlenia:
611

Zimowy napój rozgrzewajacy

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014