Kategorie przepisów

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

Jak powszechnie wiadomo wątróbka drobiowa jest niezwykle cennym źródłem wielu witamin (w szczególności A), a także wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można ją podawać na wiele różnorodnych sposobów, doskonale smakuje zarówno smażona, jak i duszona. Nieodzownym towarzyszem wątróbki jest przysmażana cebula oraz majeranek. Nie każdy jest miłośnikiem podrobów, jednak wątróbka drobiowa jest tutaj wyjątkiem. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na swój delikatny i specyficzny smak. Ponadto ogromną zaletą jest to, że wątróbkę można szybko przygotować. Warto pamiętać o tym, aby nie solić wątróbki na początku smażenia, gdyż robi się wtedy twarda. Sól najlepiej dodać pod koniec duszenia czy smażenia.

Smakosze polecają szczególnie wątróbkę smażoną z jabłkami, cenią ją przede wszystkim za doskonałe połączenie dwóch przeciwnych smaków. Często można znaleźć także przepisy na wątróbkę drobiową w cieście, które przygotowuje się z piwa, jajek, mąki oraz mleka. W tak przygotowanym cieście obtacza się wątróbkę, a następnie smaży na dobrze rozgrzanym oleju. Tak przygotowana wątróbka drobiowa doskonale smakuje zarówno ze smażonymi, jak i świeżymi warzywami oraz różnorodnymi sosami śmietanowymi.

Inną ciekawą propozycją podania wątróbki drobiowej jest jej duszenie. Wątróbkę obtacza się w mące i smaży na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy wątróbka drobiowa zarumieni się z obu stron przekładamy ją do garnka z wodą, a w między czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Ową cebulkę dodaje się do garnka z wątróbką i dusi pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec duszenia przyprawić preferowanymi przyprawami do smaku. I dusić przez następne 20 minut, aż wątróbka zmięknie, a sos zgęstnieje.

Wątróbka drobiowa dzięki niezwykle dużej zawartości witaminy A wspomaga rozwój organizmu. Ponadto regularne spożywanie wątróbki drobiowej zapobiega zaburzeniom układu odpornościowego, poprawia wygląd cery oraz przyspiesza przemianę materii. Ze względu na ogromne właściwości odżywcze warto raz na jakiś czas zjeść smażoną bądź duszoną wątróbkę.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 10min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2014-06-09

Wyświetlenia:
229

Zapiekanka z serem wędzonym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
417

Wątróbka podana z kaszą kus kus

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji14

Data dodaniaData dodania2014-03-31

Wyświetlenia:
441

Pasztet z papryką i pieczarkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
367

Wątróbka z papryką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2014-01-31

Wyświetlenia:
319

Wątróbka w sosie własnym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-12-31

Wyświetlenia:
206

Wątróbka duszona z papryką na winie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 50min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-24

Wyświetlenia:
317

Zasmażana wątróbka ze smażonymi ziemniakami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
278

Jabłka faszerowane wątróbką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia24min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-31

Wyświetlenia:
380

Sałatka z wątróbką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-10-30

Wyświetlenia:
255

Makaron z wątróbką

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia33min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-10-30

Wyświetlenia:
217

Wątróbka podana z serem feta

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji5

Data dodaniaData dodania2013-10-24

Wyświetlenia:
212

Sałatka z wątróbką drobiową duszoną w winie

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-07-31

Wyświetlenia:
220

Wątróbka drobiowa w sosie śliwkowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-07-30

Wyświetlenia:
295

Wątróbka z brzoskwiniami

Bułki nadziewane

Smaczna przekąska gorąca.

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-06-04

Wyświetlenia:
378

Bułki nadziewane

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji4

Data dodaniaData dodania2013-05-13

Wyświetlenia:
463

Wątróbka

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014