Kategorie przepisów

Żurawina

Żurawina

Chyba wszyscy znamy drobne, czerwone, cierpkie owoce żurawiny – drobnej, wiecznie zielonej krzewinki. Niegdyś rosła ona powszechnie na torfowiskach i w bagiennych lasach Europy Północnej i Wschodniej, a także na Syberii, w Kanadzie i na północy Stanów Zjednoczonych. Niestety na skutek osuszania bagien i torfowisk występuje ona coraz rzadziej. W Polsce spotykana jest dziko rosnąca żurawina błotna głównie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej, lasach biłgorajskich i na Pomorzu Zachodnim. Gatunkiem uprawnym, występującym rdzennie na północy kontynentu amerykańskiego jest żurawina wielkoowocowa. Oba te gatunki mają charakterystyczne, czerwone, kwaśne owoce.

Owoce żurawiny od dawna były stosowane przez zielarzy do leczenia zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej i jako środek na wzmocnienie organizmu. Żurawina znajduje coraz większe zastosowanie w leczeniu zapaleń pęcherza i łagodnych zakażeń dróg moczowych. Obfite picie soku żurawinowego rozpuszcza kamienie zawierające moczany i przerywa napad kolki nerkowej.

Żurawina jest źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate naturalne zasoby witaminy C i z tego powodu sok z żurawin zalecany jest na przeziębienia. Jest ona również cennym źródłem antyoksydantów o sile działania porównywalnej z czerwonym winem. W związku z tym wskazania dla żurawiny są bardzo szerokie. Szczególnie jednak zaleca się ją we wszystkich zakażeniach układu moczowego, zwłaszcza nawracających, kiedy to leki antybakteryjne stosujemy często. Dotyczy to głównie dzieci z wadami układami moczowego i chorych na kamicę nerkową.

W Polsce dostępna jest głównie żurawina błotna. W sezonie jesiennym można łatwo kupić na bazarach i targowiskach owoce z bieżących zbiorów. Są one bardzo cierpkie i do spożycia najlepiej nadają się owoce w formie przetworzonej. Najzdrowszy jest świeżo wyciśnięty sok. Z żurawiny warto też przygotować kompoty, nalewki, kisiele, galaretki i konfitury. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej smacznych przetworów jest żurawina dodawana do ryb i mięsa, np. dziczyzny lub kaczki.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-05-31

Wyświetlenia:
186

Mleczne brownie dla dzieci

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia40min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2014-03-11

Wyświetlenia:
466

Maślane babeczki ze świeżą żurawiną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-03-05

Wyświetlenia:
402

Ciasto ze świeżą żurawiną

Sałatka z camembertem i sosem żurawinowym

Smaczna i lekka sałatka idealnie na kolację :)

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia15min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2014-03-05

Wyświetlenia:
182

Sałatka z camembertem i sosem żurawinowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 20min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-02-28

Wyświetlenia:
531

Ciasto czekoladowe

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 15min.   Ile porcjiIle porcji15

Data dodaniaData dodania2014-01-26

Wyświetlenia:
343

Chleb z orzechami, żurawiną i rodzynkami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji16

Data dodaniaData dodania2014-01-23

Wyświetlenia:
339

Babeczki z miodem i żurawiną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
191

Jabłka w sosie imbirowym

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia2godz. 5min.   Ile porcjiIle porcji6

Data dodaniaData dodania2013-11-30

Wyświetlenia:
201

Pasztet wieprzowy z żurawiną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia55min.   Ile porcjiIle porcji10

Data dodaniaData dodania2013-11-27

Wyświetlenia:
485

Bułeczki waniliowe z twarożkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia30min.   Ile porcjiIle porcji3

Data dodaniaData dodania2013-11-25

Wyświetlenia:
275

Zupa z wiśni i żurawiny

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia1godz. 0min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-23

Wyświetlenia:
130

Smażony camembert z żurawiną

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia16min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-11-23

Wyświetlenia:
158

Śniadanie 'świąteczne wspomnienie'

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia45min.   Ile porcjiIle porcji1

Data dodaniaData dodania2013-11-18

Wyświetlenia:
418

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia50min.   Ile porcjiIle porcji8

Data dodaniaData dodania2013-11-14

Wyświetlenia:
215

Ciasto z żurawiną i jabłkiem

Czas przyrządzeniaCzas przyrządzenia25min.   Ile porcjiIle porcji2

Data dodaniaData dodania2013-11-13

Wyświetlenia:
148

Marchewka na słodko

Więcej przepisów

Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014