Kategorie przepisów

Składniki

Agrest

Agrest

Agrest należy do roślin uprawnych, które rosną właściwie tylko w Europie. W stanie dzikim można go spotkać jeszcze w Afryce i Azji. Porzeczki agrestu rosną na wysokość ok. 0,5 – 1,5 m. Wyróżniają się pędami i pojedynczych cierniach, które zwykle z...

Ananas

Ananas

Nazwa tego interesującego pod względem wyglądu i smaku owocu wzięła się od indyjskiego słowa "nana", które oznacza "zapach". Ananas należy do tropikalnych bylin, których łodyga dochodzi średnio do 1 m wysokości. Roślina charakteryzuje się gęstym kwi...

Arbuz

Arbuz

Arbuz jest owocem afrykańskiego pochodzenia, który chociaż nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, to cieszy się bardzo dużą popularnością. Chyba głównie dlatego, że dzięki olbrzymiej ilości soku jest czymś pomiędzy owocem a lemoniadą. Arbuz był już...

Aromat cytrynowy

Aromat cytrynowy

W każdej kuchni powinny znaleźć się aromaty – ich rozmaitość zależy od smaku i gustu pani domu. Są one jednak niezbędnym dodatkiem do potraw: poprawiają ich smak i zapach oraz zaostrzają apetyt. Umiejętne dobranie zapachu do danej potrawy świadczy o ...

Aromat migdałowy

Aromat migdałowy

Dzięki zastosowaniu aromatów zapachowych możliwe staje się wyczarowanie wybornych deserów, którym nikt się nie oprze, pieczenie czekoladowych ciast, migdałowych bezików i takich samych w smaku herbatników. Na długie zimowe wieczory albo na letnie spo...

Aromat rumowy

Aromat rumowy

Esencje zapachowe są tym dla ciast i deserów, czym zioła dla potraw mięsnych – nadają im właściwy smak i zapach oraz pobudzają apetyt. Na polskim rynku pojawiają się co jakiś czas nowe aromaty, ale panie domu są przywiązane do tych tradycyjnych – wan...

Aromat waniliowy

Aromat waniliowy

Trudno wyobrazić sobie dobre ciasto czy deser bez dodatku substancji smakowo- zapachowych; ich obecność wpływa dodatnio na smak potrawy. Obok ziół najczęściej stosuje się w tym celu różne aromaty zapachowe. Esencje aromatyczne podnoszą walory smakow...

Awokado

Awokado

Niektórzy nazywają awokado owocem maślanym lub masłem puszczy, zawiera bowiem dużo tłuszczu. Na szczęście jest on dość łatwo przyswajalny. Awokado rośnie w Ameryce na wiecznie zielonych drzewach z rodziny wawrzynowatych. Mogą one osiągnąć nawet 20 m...

Bagietka

Bagietka

Dla wielu osób chrupiąca bagietka o smacznym miąższu jest odzwierciedleniem codziennych pragnień, dotyczących świeżego pieczywa na śniadanie. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na prawdziwie francuskie śniadanie: bagietka z dżemem i filiża...

Bakalie

Bakalie

Zdecydowanie zdrowsze niż słodycze, krakersy i chipsy, jednakowo smaczne, a przy tym zdecydowanie mniej kaloryczne bakalie trafiły do polskiej kuchni już kilkaset lat temu. Przez wiele lat sięganie po nie było jednak marzeniem, które trudno było zrea...

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan jest przez wielu nazywany gruszką miłości (ze względu na to, że działa jak silny afrodyzjak). Zanim trafił na stoły jako składnik wykwintnych dań, był uważany za roślinę ozdobną i uprawiano go jedynie w takim celu. Obecnie na stołach Grecji,...

Banany

Banany

Banany należą do owoców o dużej wartości odżywczej. Zawierają wiele cennych witamin, składników mineralnych i błonnika, odpowiadającego za odchudzanie. Nic więc dziwnego, że codzienne zjedzenie sześciu średniej wielkości bananów, zmniejsza ryzyko wys...

Baranina

Baranina

W przeciwieństwie do krajów bałkańskich baranina nie jest u nas mięsem popularnym i właściwie trudno ją nawet dostać. Najpopularniejsza jest na Podhalu, gdzie górale hodują owce i barany. Słyną też z potraw przygotowywanych na bazie baraniny. Jest t...

Bazylia

Bazylia

Bazylia należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Natomiast suszoną stosuje się do mięs mielonych i duszonych. Dawniej bazyli...

Bekon

Bekon

Tradycyjna kuchnia polska bardzo chętnie sięgała po mięso (robi to zresztą z powodzeniem do dzisiaj); zwłaszcza wieprzowina zajmowała w niej poczesne miejsce. Nadal potrawy na niej oparte cieszą się dużą popularnością wśród rodaków i nie dotyczy to t...

Białka

Białka

O zamiłowaniu do jajek mówi wielu naszych rodaków, zaskoczeniem nie powinno być dla nas przy tym i to, że również cudzoziemcy z uznaniem wypowiadają się na temat polskiej kuchni właśnie dlatego, że jaka znajdują w niej dla siebie naprawdę wiele miejs...

Biszkopty

Biszkopty

Miłośnicy słodkości bardzo często ubolewają nad tym, że ich wadą jest żmudny proces przygotowania. Rzeczywiście, często efekt, który można uznać za zadowalający, nadchodzi dopiero po godzinach spędzonych w kuchni, nie dziwi zatem skłonność do kupowan...

Bita śmietana

Bita śmietana

Trudno sobie wyobrazić czekoladę lub kawę bez bitej śmietany... Jeszcze gorzej jest w przypadku deserów z galaretką, tortów i ciast... Widać więc, że bita śmietana odgrywa olbrzymią rolę w słodkim dziale kuchni. Istnieją dwa sposoby jej przyrządzeni...

Boczek

Boczek

Boczek, zwany inaczej bekonem jest kawałkiem wieprzowego mięsa, który powstaje w wyniku cięcia wędzonej szynki, polędwicy bądź łopatki. Zawiera dużo cholesterolu i najczęściej jest spożywany na śniadanie (zazwyczaj smażony). Ogromną zaletą boczku j...

Boczek wędzony

Boczek wędzony

Mięso wieprzowe zajmuje bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni cenione nie tylko za swój oryginalny smak, ale również z uwagi na wartości odżywcze sprawiające, że można spożywać je bez obaw o stan swojego zdrowia. Nie można jednak zapominać o tym, że...

«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Następna | »»

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017